Yield Curve Inversion – Indikation på recession?

 

”The yield curve is the difference between the yields on longer-term and shorter-term Treasuries. A yield curve inversion happens when long-term yields fall below short-term yields. It has historically been viewed as a reliable indicator of upcoming recessions.”

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om att tajma marknaden. Något som jag personligen inte tror är möjligt. 🙂 Eller isåfall ska man veta något absolut extraordinärt som ingen annan med mer information etc vet. Det är lite samma hållning som jag har till aktiv förvaltning. Hur ska jag veta vilken av de aktiva fonderna som slår index just detta år?

Iaf. Trots att det finns en hel del indikationer på att en större korrektion/björnmarknad/recession är på gång så agerar jag inte på det. Men jag tycker fortfarande att de är lite intressanta. I dette inlägg tänkte jag skriva lite om 2- and 10-year Treasury Constant Maturity eller Yield Curve Inversion. En indikation på att en recession är att vänta inom ca 1-2 år.

Det behöver egentligen inte handla om 2 år och 10 år. Det är mer spreaden mellan korta (t ex 3 månader) och långa (t ex 10 år).

Den 22 mars gick 10-års och 3-månaders i minus (-0.022). Kika eventuellt på detta inlägg från MarketWatch för att läsa lite mer om det. När man kollar på 10-Year Treasury Constant Maturity Minus 2-Year Treasury Constant Maturity ligger den på 0.16 (grafen nedan), så inte helt i minus ännu..

Källa: HÄR.

Som man kan se är de grå delarna de gånger vi haft recession. Fem gånger de senaste 40 åren. Inte det största statistiska urvalet, men ändå. Trenden pekar ju mot att en recession sker ett tag efter att spread har gått i minus. Ser man på de senaste recessionerna i grafen så verkar det som att den startar när spread igen är över ca 0.2.

Ibland undrar man ju om det är en självuppfyllande profetia det här med yield curve inversion. Click bait iaf…. 🙂

Något annat jag sett är Shillers P/E, se t ex denna tweet:

Läs mer om Shillers PE t ex HÄR.

/Linnéa

  • Mitt inlägg om att tajma marknaden hittar du HÄR.
  • Min startguide till investering hittar du HÄR.

 


 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.