Virusoro – hur hanterar jag portföljen?

Covid-19 and the world as we know it…

Covid-19 har skakat om hela världen. Där jag sitter, i Aalborg i Danmark, är det karantän. För det första eftersom jag är snuvig och hostig och därmed håller mig inne, och för det andra eftersom Danmark stängt alla skolor, förskolor och skickat hem alla offentligt anställda som inte har en kritisk funktion. Jag är forskare och offentligt anställd, så jag arbetar hemifrån de nästa (minimum) två veckorna (så mycket jag kan med en 1.5-åring rännandes om benen).

Så hur hanterar jag min portfölj? 

I turn to history…

Kort sagt gör jag egentligen ingenting med min portfölj. Jag följer nyfiket med i min egen reaktion på att se hur alla blå/gröna siffror ändras till röda. Jag känner som tur var ingen oro för just portföljen vilket tyder på att jag lagt en bra strategi. Halleluja. Det enda jag tycker är lite jobbigt är att jag inte har mer pengar att köpa för. Har tagit en del av mina sparpengar för att pynta på löpande, och kommer fortsätta med detta så länge jag kan. När botten är nådd vet vi inte, med nedgångar som dramatiska nedgångar som de senaste dagarna bjudit på har vi inte sett på väldigt länge.

När det är rött i portföljen och jag känner en gnutta oro så vänder jag mig alltid, alltid till historien. Hur har tidigare krascher sett ut, hur länge höll de på? Hur mycket gick det ned? Så det gjorde jag nu också. Som småförkyld i karantän fick jag äntligen tid till detta!

Snabbaste nedgången på en dag sen 1987?

OMXS30 nådde sin topp 19 februari och stängde på 1900,28 (toppnoteringen var nog 20 feb, men kan inte hitta den statistiken). Måndagen (BLACK Monday) 9 mars 2020 såg vi en nedgång på -5,3% och under torsdagen (BLACK Thursday) 12 mars 2020 såg vi en nedgång på -10,57% i OMXS30. Största fallet på en dag sedan 1987. Läs mer om detta och finanskrisen hos Placera. (Och för att inte tala om vad USA håller på med… -10% på torsdagen, +9% på fredagen.. a bumpy ride minst sagt.)

Lär från 1987?

Den 19 oktober 1987, även den kallad BLACK Monday gick OMXS30 ned -6.4% på en dag. Det slutade med en nedgång på totalt ca -39% med botten 11 november 1987, ca 2 månader senare. Vi var uppe igen den 9 januari 1989, ca 1 år och 2 månader senare.

En björnmarknad går ned -34,3% i snitt

Hittade denna pdf som så fint visar snitt och historia för olika björnmarknader/bear markets. En björnmarknads går i snitt ned -34,33% och håller på i 11,7 månader. Om man jämför med bull markets så går dessa i snitt upp +153,7% och varar i ca 55,1 månader. Ja… DÄRFÖR är det bra att vara investerad! 🙂

Stay invested!

Och en annan sak. Om ni läser mitt inlägg om att man inte kan tajma marknaden så refererar jag där till en studie om hur mycket det påverkar att missa börsens bästa dagar! Så SNÄLLA – sälj inte nu för att försöka träffa botten. Missar du de 10 bästa börsdagarna så kan du halvera din snittavkastning över tid.. Och annan data säger att 50-60% av de bästa dagarna infaller just omkring det största börsfallet…. So stay invested!

Hur gör jag?

Jag månadsparar vidare, tar det lugnt och köper upp i mina REITs. Fyller på Castellum, Investor, Axfood, Equinor och NCC. Kollar lite på AT&T, Zoom (spekis), P&G, 3M, J&J, Eurofins och AB InBev (alltid velat äga detta bryggeri..) och kanske börjar spana bankaktier. Vi får se.
Läs Ekonomiguidens senaste nyhetsbrev där Anna och jag ger våra bästa tips för hur du kan hantera denna oro på aktiemarkanden. Du hittar brevet HÄR.

Sist men inte minst – varma tankar och stöd till alla er som arbetar inom vården, ni är fantastiska! Och även till alla er egenföretagare som drabbas hårt ekonomiskt av detta läge. Jag ska göra allt jag kan för att stötta er när detta är över!

Ta hand om varandra!

/Linnéa

PS! Gud jag glömde nästan! Anna Brännhult och jag har släppt en e-guide för att snabbt komma igång med att investera! Du hittar den HÄR! 🙂


 

2 idéer beträffande “Virusoro – hur hanterar jag portföljen?”

 1. Mycket bra skrivet! Har en del investerat i aktier och har både haft ångest och ånger för att det bara rasar men bestämt mig för att stå fast vid min strategi. Sparar långsiktigt för att kunna ge mina barn en slant var när de flyttar hemifrån och dit är det faktiskt minst 10 år. Så tar ett djupt andetag och önskar att fler tog del av er kunskap och bra input för att bli mer lugna ur det ekonomiska perspektivet och mer fokusera på det mänskliga. Att vi snarare lägger fokus på våra medmänniskor.
  Angelica

  1. Hej Angelica,
   Tack för din kommentar! Jag tycker det låter som att du har en bra plan. Ja, det är inte helt lätt att finna lugnet när det svänger så otroligt i portföljen, men som du säger – är man långsiktig så är det bara att ta ett djupt andetag. Och ja, just nu fokusera på annat än just portföljen. Den ska nog komma sig. 🙂
   Allt gott! /Linnéa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.