Vilka försäkringar behövs när man skaffar barn?

Nu är det sista veckan som Anna Brännhult och jag via Ekonomiguiden kör samarbete med ICA Försäkring och deras grymma Försäkringsutmanare. Du kan hitta mitt tidigare inlägg om detta HÄR och Annas tidigare inlägg HÄR. Kort sagt så får du en överblick över de försäkringar du har samt får möjlighet att ”utmana” dem med ICAs Försäkringsutmanare.

Försäkringar till barn och barnfamiljen

Jag har en liten tjej här hemma som fyller 2 år i Augusti. När jag var gravid saknade jag verkligen gravidförsäkringarna som finns i Sverige (jag bor i Danmark). Utöver detta blev jag chockad hur mycket det kostade med allt ”gear”. Därför vill jag fokusera detta blogginlägg på försäkringar när man väntar en liten, samt gå igenom det man behöver och hur man kan optimera utgifterna här. 🙂

Försäkringar när man startar familj!

Försäkringar är till för att ge trygghet om något skulle hända. När man startar familj kanske man känner att den tryggheten känns extra viktig. I detta inlägg tänkte jag gå igenom några försäkringar som är viktiga när man startar familj.

 • Hemförsäkring

  I en hemförsäkring försäkras inte bara dina ägodelar utan också alla som bor i hemmet. Meddela försäkringsbolaget att du fått barn så att det skrivs in ordentligt. Ofta kan försäkringsbolaget sedan guida dig med om du behöver ev. tilläggsförsäkringar.

 • Gravidförsäkring

  Ofta ges en gravidförsäkring som en gratisvariant och en man betalar för. För att lära dig mer om vad som ingår och vad man ska tänka på kan du läsa mer hos Konsumenternas.
  (ICA: ”Med Gravid Fri får du ett kostnadsfritt skydd för den gravida, bebisen och partnern från gravidvecka 22.”)

 • Barnförsäkring

  Skulle något hända ditt barn ger denna typ af försäkring en ekonomisk grundplåt inför vuxenlivet. Om du vill ha denna typ av försäkring är det bra att teckna så tidigt som möjligt då försäkringen endast gäller för sådant som hänt undet tiden du varit försäkrad.
  (ICA: ”ICAs barnförsäkring får toppbetyg i en oberoende jämförelse gjord av Konsumenternas Försäkringsbyrå.”

Hur mycket kostar en ny familjemedlem och hur får vi ner utgifterna?

Enligt konsumentverket kostar en ny baby 42 000 kronor innan den lärt sig att gå. Några av det större utgifter inkluderar:

Barnvagn:

Barnvagnen brukar vara det dyraste köpet. Ibland kan de kosta upp till 14 000 kronor, men det finns ju också varianter som är billigare. Och glöm inte att se om det finns fina second hand-varianter, eller om någon kompis eller någon i släkten har en man kan ta över för en billig peng. Tradera, Facebook eller Reshopper (jättebra app) är tips om du vill hitta second hand-saker till barn.

Bilbarnstol:

Denna var nog den vi tänkte mest över när vi skulle köpa ny. Det slutade med att det var det enda som vi faktiskt köpte nytt, eftersom vi inte riktigt kände att vi kunde lita på de begagnade och ingen i vår närhet som vi litade på hade en de kunde sälja vidare. Under de första 6 månaderna lånade vi dock en baby-bilbarnstol (Babyskydd heter det nog på svenska :)) från några kompisar, innan hon växte ur den. ICA har en bilbarnstolsguide till dig som vill veta mer. 🙂

Andra större utgifter:

 • Skötbord (kan också hittas second hand, och även billigt på t ex IKEA)
 • Åkpåse (finns också second hand, vi köpte vår för halva priset, den gick att tvätta och funkar från 0 år (och vi använder den fortfarande efter ca 2 år)).
 • Barnstol, t ex trip trap eller IKEAs vita i plast – här finns också second hand (här i Danmark brukar IKEAs kosta 50 kr på Reshopper, och vår trip trap fick vi för 400 kronor inklusive allt)
 • Amningskudde (jag köpte en ny här, som jag även använde och sov med för att avlasta när jag var gravid)
 • Bärsele eller bärsjal (finns ett hav! Massor av bra second hand även här! :))
 • Nappar och nappflaskor (ingen större utgift här dock, och man kan även här hitta begagnat i oöppnade förpackningar)
 • Med mera…
  …Bröstpump och krämer/medicin till mamma, säng, ev. resesäng, bedside crib, babynest för att inte tala om kläder och skor. Med mera… 😉
  … inredning till barnrum
  … mat och blöjor (och ersättning om man inte ammar).

Kom ihåg att typ allt kan köpas begagnat! Och ofta är det i jättefint skick eftersom barn växer så snabbt 🙂

En bra idé är att göra en babybudget. Vi började spara på ett separat konto när jag varit på första scanningen i vecka 8 (när vi visste att hjärtat slog). ICA har skrivit en del om hur ekonomin ändras under föräldraledigheten HÄR.

Kommentera gärna med dina egna tips! 🙂

/Linnéa

1 idé beträffande “Vilka försäkringar behövs när man skaffar barn?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.