Verktyg för att välja den bästa fonden

Jämför fonder via Morningstar

Morningstar är ett riktigt bra verktyg när du vill jämföra fonder. Pratar mig ofta varm om Nordnets olika indexfonder som man kan få gratis som Nordnetkund (samarbetslänk) – de fonder som finns gäller Sverige, Norge, Danmark och Finland. Fonderna är indexfonder och funkar alltså på samma sätt som t ex Avanza zero (har gjort en jämförelse i en krönika hos Feminvest HÄR och jämfört svenska indexfonder HÄR om du vill läsa mer).

Meningen med detta inlägg är att visa dig hur du enkelt kan jämföra fonder via Morningstar. Morningstar är en riktig bra och enkel sida att kolla på. Som exempel har jag tagit situationen där jag gärna vill investera i Finland.

Jag söker på ”Finland” inne på Morningstar/Analys och får upp ett gäng fonder. Odin, Evli, Handelsbanken osv (bild nedan).

Redan här kan du jämföra avkastning mellan fonderna.

Jag trycker mig vidare in på Handelsbanken Finlandsfond och registrerar en avgift på 1.9%. Om de tar en avgift på 1.9% så ska de verkligen kunna slå index tycker jag. Enligt digrammet är detta ej fallet. Aj aj.  Jag trycker mig vidare in på diagrammet (”visa större diagram” under ”Historisk utveckling”, se bild nedan).

När jag är inne på diagrammet här kan jag enkelt lägga till till exempel Nordnets Finlandsfond (samarbetslänk till infoblad) för att jämföra. Börja bara att skriva Nordnet i sökrutan så kommer olika fonder upp. Samma sak gäller andra Finlandsfonder som du vill jämföra. Här har jag valt ut några som kom upp för att visa:

Här är det tydligt att det finns några få fonder som håller sig till indexet (OMX Helsinki Benchmark), medan andra inte riktigt håller måttet trots sin avgift. I exemplet har jag försökt att inkludera de fonder som håller sig till finska börsnoterade företag och inte är till exempel småbolagsfonder. Dessa skall såklart jämföras mot ett annat typ av index och andra småbolagsfonder. Men det kan såklart vara intressant att se hur de står sig mot det stora Finlandsindexet, och då skulle Nordnets indexfond kunna funka bra som jämförelsefond. Det viktiga är att ni känner att ni fått verktyg att själva nu gå in och se till så ni har den fonden som känns bäst. 🙂

Kom ihåg att det finns mer att kika efter än bara avgiften. Jag tjatar en hel del om avgiften eftersom den betyder en hel del för din avkastning på lång sikt! Men får du en meravkastning (fonden slår index) så är såklart fonden värd sina pengar. Det viktigaste är att du vet varför du investerar i en viss fond och ser till att den gör sitt jobb. 🙂

Länkar


 

2 idéer beträffande “Verktyg för att välja den bästa fonden”

  1. Morningstar är bra. En funktion hos Morningstar som är användbar men lite undangömd är x-ray. Den finns i portföljhanteraren. Så skapa en portfölj i portföljhanteraren genom att lägga till fonder, gå sedan in på portföljen och välj x-ray. Då visas fördelning per land, bransch, bolagsstorlek, typ av bolag (värde, tillväxt eller mix) m.m. Det går också att se största bolagsinnehaven och överlappande bolag, d.v.s. ifall flera fonder i portföljen äger samma bolag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.