Varje krona räknas!

Varje krona räknas – börja spara!

Jag har skrivit ett tidigare inlägg om hur jag försöker dela in min privatekonomi i buffert och kort- och långsiktigt sparande. Men där kom jag inte riktigt in på vikten av att börja spara – oavsett hur mycket man kan avvara. Alla är vi i olika situationer i livet, så det sparande man kan åstadkomma i den situation man är i nu är hur bra som helst!

Vad säger experten?

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, skrev att en sparkvot på 10% är bra, och ”När det gäller fonder så är det egentligen inte så viktigt vilka fonder man sparar i. Huvudsaken är att man faktiskt tar tag i sparandet och håller ner omkostnaderna”. Jag håller med. Jag tycker man ska ha aktiefonder, men hur mycket man väljer att spara eller hur ens investeringsstrategi ser ut varierar såklart. Det ska kännas bra i magen! Viktigast är att ha en buffert  innan man börjar investera, sedan gäller det att lägga en strategi utefter ens sparhorisont. Alltså vad ska pengarna användas till? Till exempel så kan en ökad risk i sitt sparande (i form av t ex större andel aktiefonder mot räntefonder) motiveras av en långsiktig strategi (läs mer om risk och fonder HÄR). Som utgångspunkt – startar man spara i billiga indexfonder eller investmentbolag och sedan håller i ett stabilt och regelbundet sparande så tuffar det på av sig självt.

Investerar du 100 kronor i månaden i en billig indexfond (där man kan förvänta sig en genomsnittlig avkastning på ca 8%/år) i 25 år så har du i runda slängar 90 000kr. Det är inte dåligt för en hundralapp i månaden!

Hur mycket ska man spara då?

Jag har en relativt hög sparkvot i relation till den lön och situation jag befinner mig i idag – den är hög för att jag gillar investeringar! Det är min hobby. Så var försiktiga med att jämföra er med andra. En sparkvot på 10% är fantastiskt, och om du bara kan börja med 100 kronor så är det en jättebra start! Det viktigaste tycker jag är att man kommer igång, oavsett summa. Det behöver inte ta mycket tid, du kan t ex enkelt via investeringsbankerna Nordnet (samarbetslänk) och Avanza lägga upp ett automatiskt månadssparande i fonder.

Ett mycket inspirerande avsnitt från PrataPengar är när Morgan Alling gästade podden. Morgan glömde av att han sparade 100kr och 200kr i månaden i en fond och när han kom ihåg det hade summan växt till sig ordentligt! Lyssna här:

 

Hoppas du känner dig inspirerad att lägga upp ditt sparande efter att du läst detta inlägg och lyssnat på Morgan! 🙂 Jag önskar jag hade börjat spara tidigare. Sparande behöver inte svida, och du behöver inte gå på kompromiss med mer än det du känner dig bekväm med. Det som peppar mig är att det sparande jag kan få till idag, utan att kompromissa med det sätt jag vill leva mitt liv, kommer ge mig en ökad ekonomisk trygghet i framtiden.
”The seeds you plant today will grow into trees that will shade you in the future”. Corny corny, men sant.

Helgen tillbringas på den danska östkusten! <3 Mitt mål denna vecka är att fixa min regelbok som Arne Talving/Kavastu tipsade om i senaste avsnittet av PrataPengar. Tänkte även skriva ner mina tankar om alla hans andra grymma råd! Lyssna på avsnittet med Arne HÄR.

Läs mer

Kom igång att investera:

Nybörjare på aktier och fonder

Lär dig mer om fonder och riskfördelning:

Fonder – Elin och Linnéa gör en djupdykning i fondsparande

Hur jag lägger upp min privatekonomi:

Kortsiktigt sparande, långsiktiga investeringar och sparränta


 

5 idéer beträffande “Varje krona räknas!”

 1. Hej!

  Jag hittade hit till din sida (och Facebookgruppen) förra veckan och nu är jag helt fast! Varför har jag inte upptäckt detta tidigare? Blir så peppad och inspirerad så jag har inte tid att jobba känns det som 🙂

  Jag har alltid sparat och har även sparat till barnen (idag 14 och 10 år). Tyvärr infinner sig känslan ”jag har nog blivit lurad under vägen” och ”varför tog jag inte tag i detta tidigare”. Jag har fått dåliga råd av banker som gjort att jag förlorat pengar så det är väl först på senare år som jag tagit makten mer. Vill ta ännu mer makt över mina pengar (eller ja, hela hushållets) och inte känna mig bortkollrad av banken. Har därför börjat röja i mitt pensionsval (ITPK bla), löneväxling etc och nästa steg är då bättre sparande. Vad jag funderar då på är om det är oklokt att sälja av det jag redan har i ett befintligt ISK för att sätta i ett nytt ISK på Nordnet? Jag har dålig spridning på det som är idag så därför vill jag göra något mer av mitt sparande (Detsamma gäller för barnens sparande som nästan uteslutande är räntefonder med dålig avkastning o höga avg). Har också vanliga fondkonton med hyfsat låga avg men inom samma marknad (Sverige).

  Utöver ovan har jag också en ganska stor summa på ett sparkonto (idag 0,65%) men vill ta och investera i något. Eftersom jag är 45 år idag så vill jag ju inte binda upp i tex 25 år men 10-15 är ok. Har försökt att hitta på din blogg vad ditt mål med ditt sparande är, att ta ut vid pension eller vid större investering ”under vägen”? Vad jag menar är att det känns som om jag inte hinner ”spara till en miljon” innan pension ändå så alla goda råd man läser här kanske inte gäller sådana som mig?(Att jag är för gammal för en viss typ av sparande). Jag försöker alltså hitta ett skäl till att lägga undan mycket nu (och inte röra de på 10-15år) eller ska jag helt enkelt fortsätta ha en kontantbuffert? Det känns ju samtidigt som om man borde satsa också för att så att säga ”gripa sista halmstrået”.

  Hoppas du orkade läsa detta något röriga inlägg. Önskar jag hade tagit tag i detta tidigare så därför låter jag väl desperat nu när jag skriver inser jag. (Har du inte tid att svara är det ok). Vill också avsluta med att säga att Du har en fantastisk informationsrik blogg som jag får fortsätta följa, helt klart. Keep up with the good work! 🙂

  1. Hej Annica!
   Först och främst va kul att du hittat till bloggen och gruppen! 🙂
   Jag tycker det är viktigt att du inte ältar det som varit, utan fokuserar på här och nu. Att du har börjat ta tag i detta ordentligt är hur bra som helst!
   Till dina frågor. Du kan föra över dina värdepapper på ditt ISK på din bank till ett ISK på Nordnet (rekommenderar att läsa mer här: https://www.nordnet.se/kundservice/start/flytt-av-vardepapper/flytt-till-nordnet.html eller ring kundtjänst). Om du ändå vill omfördela risken i dina investeringar, och byta värdepapper/fonder helt, så skulle jag nog sälja och köpa nytt via mitt ISK på Nordnet. När det gäller barnsparandet kan du läsa mitt inlägg om hur man kan tänka här: http://zacerol.com/hur-sparar-man-bast-till-barn/

   Mitt mål är att kunna leva för mina långsiktiga investeringar om 25-30 år kanske, därav min höga riskprofil (90-95% aktiefonder). Och nej nej, du är absolut inte för gammal! Du har ju hela 20 år kvar till pensionen – och många år efter den! 🙂 Så jag tycker absolut du kan börja investera nu, du har ju en helt ok sparhorisont. Det du behöver bestämma dig för är vilken storlek på buffert som du är bekväm med (viktigt viktigt), och vilken risknivå du vill ha på dina investeringar utöver bufferten. Om du följer riktlinjen med ”ens ålder i räntefonder” kan du börja med att fördela 55% aktiefonder och 45% räntefonder t ex. Hur mycket du sedan ”hinner” spara ihop är upp till dig själv och storleken på ditt månadssparande.
   Att man önskar att man ”tagit tag i detta tidigare” är en vanligare känsla n man tror! Jag kan bara säga tänk inte på det – tänk på hur fantastiskt bra du är som tar tag i det NU! 🙂

   PS. Jag är ingen rådgivare, men hoppas jag har kunnat hjälpa lite med mitt svar iaf. 🙂 DS

 2. Tack så jättemycket för ditt svar! Det uppskattas 🙂

  Det tar lite tid att börja nytt, avsluta konton och tänka till vad vilka fonder etc jag vill ha men det är ROLIGT. Har flyttat över min ISK till Nordnet nu, fördelat på nio fonder (med bara ca 10% räntefond, chansar till räntorna blir bättre), har startat nya KF till barnen, nytt konto til gubben, håller på att flytta en gammal IPS, ska flytta en annan pensionsförsäkring och sen återstår mandomsprovet (finns det ngn kvinnlig liknelse förresten till mandomsprovet?), jag skall investera i aktier också! Vet inte riktigt hur man gör men det är väl bara att leta info som jag gjort för allt annat. 😉

  Tack för att du inspirerar och hjälper till i djungeln! Förväntar mig aldrig att någon ska vara rådgivare åt mig men hintar och tips på vägen är alltid välkommet! Jag kanske hör av mig igen 😉

  Ps. Ibland poppar tanken upp ändå att jag borde gjort detta tidigare. Tänker dock på vad du skrev och känner att ”ja va f… bättre sent än aldrig”. Hittills har varenda tjej jag pratat pension med etc bara himlat med ögonen och duckat, sån vill inte jag vara.

  1. Hej Annica! Wow, härligt jobbat!! 🙂
   När det kommer till aktier – prova! Ta en liten summa och kasta dig bara ut i det. Det kommer säkerligen några läropengar, men det är det värt. Det är såpass låg courtage på Nordnet, speciellt om du är i gratiscourtage-nivå (0 kr på Stockholmsbörsen om du har under 80 000kr totalt), så det är värt att testa lite. Om du saknar en startguide för aktier på min sida (har provat här: http://zacerol.com/nyborjare-pa-aktier-och-fonder/ ) så let me know så försöker jag mig på det 🙂 Ha en fin dag, och GRYMT jobbat! Mvh, Linnéa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.