Varför man inte ska ha alla ägg i samma korg

Idag kom det dansk-franska läkemedelsbolaget med resultat från deras Fas 3-studie för deras Läkemedel Livatag® . Det var bland annat denna mening som fick aktien att falla omkring -50% idag:

The study did not meet its primary endpoint of improving survival over the comparative group.”,

vilket de förklarar med att kontrollgruppen hade en oväntad hög överlevnad. Livatag® är egentligen inget nytt läkemedel, utan en ny typ av formulering där man kapslat in det redan godkända läkemedlet Doxorubicin i ’biodegradable nanoparticles’.

Aj aj. Ett klockrent exempel på hur det kan gå för läkemedelsföretag, med nya behandlingar i pipeline. För er som vill veta hur det går till så utvecklas ett läkemedel i 3 (4) olika faser.

Kort om läkemedelsutveckling

Fas 1. Test i friska frivilliga. ”First time in human”, farmakokinetik och farmakodynamik (enkelt beskrivet betyder det att man kartlägger hur läkemedel bryts ner och fördelas i kroppen), safety dose. Här kan det räcka med 30 personer, men det varierar.

Fas 2. Test i sjuka för att test effektivitet och säkerhet. >100 personer.

Fas 3. Test i sjuka för att se om den nya behandlingen är bättre än standardbehandlingen. 100 till flera tusen patienter beroende på t ex sjukdom. Lyckas en Fas 3-studie så godkänns läkemedlet, eftersom de visat att det är bättre än den behandlingen patienterna får idag.

(Fas 4. Forsatt registrering av hur det går för läkemedlet, biverkningar osv)

Lär dig mer om de olika faserna på Food and Drug Administration (FDA)’s hemsida HÄR

I samtliga faser är det stor risk för att läkemedlet / behandlingen inte går vidare. Detta är viktigt att ha i bakhuvudet när man bestämmer sig för att investera i mindre läkemedelsbolag, speciellt de bolag som förlitar sig på få produkter/läkemedelskandidater. De kan skjuta i höjden på fina resultat, men gå lika drastiskt åt det andra hållet om resultaten inte håller.

”Lägg inte alla ägg i en korg”

Detta hör man ju rätt ofta som investerare, och dagens fall i Onxeo är ett bra exempel. Att sprida riskerna, och jobba för diversifiering är viktigt att tänka på. Och kanske inte endast diversifiering när det gäller aktiemarknaden i t ex aktier och räntor, utan även andra saker som man kan investera i. T ex råvaror, eller crowdfunding. Ett annat exempel som tydligt visar på vikten av att sprida riskerna kan vara Peptonics kursfall tidigare i år.

Hur sprider du riskerna? Hur ser dina korgar ut? Själv har jag både aktier, råvaror och räntefonder. En dröm är att även kunna investera i fastigheter själv i framtiden för att på så sätt kunna få en passiv inkomst, men den drömmen får jag nog vänta på ett tag… 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.