Valutarisk?

Varför ska vi ”småsparare” ha koll på valutamarknaden? Varför är det relevant för oss?

Valutamarknaden är väldigt rörlig, och jag tycker själv det är lite snårigt. Detta blir inget djupdykande inlägg, eftersom jag inte riktigt är där ännu själv. Men jag tänkte skriva om vad jag tycker kan vara viktigt att tänka på. Lyssnade t ex på detta podavsnitt från Fondredaktör’n.  Och det finns mer att läsa om man är intresserad, t ex Johanna Kulls artikel här eller info från Fondkollen här.

I slutet av förra året höjdes dollarn. T ex en dollar gick från att vara värd 8 kronor till att nästan bli värd närmare 10 kr. Jobbigt t ex för svenskar som jobbar i USA och får ”svensk lön”, till exempel forskare som har svenska stipendium. Allt kostar helt plötsligt mer. Hyran, mjölken och köppen påväg till jobbet. Även tråkigt om man ska på semester i USA – då vill man ju gärna få så mkt dollar som möjligt för sina kronor.

Kronan stärks / Dollarn försvagad
= Du får mer dollar per krona, du betalar mindre för en dollar (ex. 7 kr per dollar)

Kronan försvagas / Dollarn stärks
= Du får mindre dollar per krona, du betalar mer för en dollar (ex. 10 kronor per dollar)

En småsparares syn på det: 

När dollarn går upp höjs även värdet på de aktier och fonder vi har investerat i USD. Detta påverkade också aktier som vi redan hade köpt i USD. Ponera att jag köper en amerikansk aktie för 1 dollar, utan att aktien har en stigning i själva kursen kan jag ändå tjäna på den om dollarn ökar i värde. Jag betalade 8 kronor för en aktie, och helt plötsligt är den värd 10 kronor. Samma sak kan ju förstås hända åt andra håller, och det är vad som kallas ”valutarisk”.
Ändring i dollarns värde kan även påverka företag som har stor exponering mot markander som handlar i USD. HM har ju t ex en stor del av sin marknad i USA, men priset för en tröja är ju samma. Så om dollarn höjs i förhållande till den svenska kronan, ja då får HM bättre betalt för tröjan utan att behöva höja priset. Does it make sense? 🙂

Så för oss ”småsparare” så är det kanske bra att veta att det tillkommer en valutarisk när man handlar i icke-svenska företag. Exponering finns också t ex i våra globalfonder, där flera amerikanska bolag ingår. Men jag tycker inte det är något man skall tänka på för mkt, så länge din exponering är balanserad och du är långsiktig.

(Nu fokuserade jag väldigt mkt på USD och SEK. Det finns ju fler valutor såklart, och alla valutor är ju relativa varandra. En dyr dollar i förhållande till alla valutor kan ju t ex påverka export och således möjligtvis aktiekursen)

Jag kollar nästan dagligen på hur dollarn rör sig (kan snabbt se på Nordnet-appen). Lite ambivalent eftersom jag gärna vill att den ska ner så mkt som möjligt inför min USA-resa i april. Men samtidigt vill jag inte att det ska gå ner för mkt så att mina amerikanska aktier tappar i värde.. 🙂

Förhoppningsvis kommer det fler inlägg om detta, eftersom jag vill lära mig MER. Tycker det är otroligt snårigt med valutamarknad, räntor och hur allt påverkar varandra. Måste repetera för mig själv hela tiden.. 🙂 …Men frågan är väl hur mycket man egentligen behöver veta som småsparare.

Jag tror fortfarande på:

1. Regelbundet sparande,
2. Långsiktigt sparande, och
3. Riskspridning.

Iaf. Kommentera gärna med input eller dela med er av fler länkar. 🙂

Graf från http://www.xe.com/sv/currencycharts/?from=USD&to=SEK&view=10Y 

Mitt nybörjarinlägg här: