Gästinlägg: Vad har sparande gjort för mig?

Hej!

Jag är en amerikansk-svensk miljövetare med passion för (under)konsumtion! Jag har inte alltid varit en sparentusiast, men jag ska berätta lite om min resa hit, och förhoppningsvis kan ni få lite inspiration. Kan jag, kan du! För 7 år sen flyttade jag till Sverige från USA, och startade mitt nya liv i landet som jag mestadels hade upplevt endast på sommaren. Jag lämnade ett konsultjobb där jag tjänade bra men kunde aldrig få pengarna att räcka. Det lustiga är att, tills nyligen, så var det alltid … att oavsett hur mycket jag tjänade, så kunde jag aldrig spara, och var en flitig användare av kreditkort… Jag bestämde mig för att läsa vidare, och se vad Sverige hade att erbjuda. Under två år pluggade jag, fick CSN, och jobbade extra som servitris för att få ekonomin att gå ihop. Jag sommarjobbade (men var noggrann att inte överstiga CSN gränsen) och längtade tills jag kunde jobba på riktigt och få lön igen!

Sen så fick jag ett jobb i en ny stad i Sverige men tro det eller ej – trots en ”bra” lön – så sparade jag ingenting och hamnade i kreditkortfällan…igen. Jag betalade av kreditkortet varje månad, men innan nästa lön så hade pengarna tagit slut, och jag blev tvungen att använda kreditkortet, så det blev en ond cirkel (som jag tror några av er kanske känner igen). Jag tänkte verkligen på det sättet. Att ”pengarna tog slut”, istället för att ”jag tog slut på pengarna.”

Jag tänkte verkligen på det sättet. Att ”pengarna tog slut”, istället för att ”jag tog slut på pengarna.”

Under tiden träffade jag mitt livs kärlek och upptäckte att han var mycket bättre på att spara än jag var, och jag fick min första sparförebild. Jag började lägga undan några enstaka hundralappar på ett fondkonto varje månad automatiskt när lönen kom in (de flesta banker har någon typ av autospar som man kan ställa in belopp, dag, och fond). Mer än så gjorde jag inte, men jag såg att det gav resultat över tid. Jag hade noll koll på fondavgifter, men min syrra hade rekommenderat ”indexfonder” så jag sökte bara på sådana och försökte välja några med etisk och hållbar inriktning. Det visar sig att indexfonder är oftast billigast (låga avgifter) så där hade jag helt enkelt tur. Tyvärr är det svårt att hitta något utan oljeindustrin, men förhoppningsvis kommer det bli större fokus på detta i framtiden, och man kan titta på Morningstars ”sustainability rating” och största innehav inom fonden för att få en förståelse för hur pengarna investeras. Men tillbaka till ekonomin…

Det var inte tills en god vän till mig, Linnéa, snackade öppet om ekonomi och sparande att polletten trillade ner… hon fick mig att börja tänka efter och faktiskt analysera var pengarna tog vägen… så blev jag lite ”hooked” så att säga. Jag insåg att genom att ignorera varför pengarna inte fanns på slutet av månaden, så kunde jag inte göra något åt det. Data is your friend, mina vänner. Genom att använda Excel eller appar som ”Tink” så kan man enkelt få en överblick över sina utgifter. Jag insåg t ex att trots att vi hade en gemensam matbudget på 4.000 kr så överskred vi det med 2.000 kr nästan varje månad. Bara det gör det möjligt att tänka om – ska vi öka matbudgeten (och sänka någon annan utgift) eller ska vi planera maten bättre? Och jag insåg att mina spontanköp – oftast grejer som ”är bra att ha” dödade mina chanser att spara.

Och jag insåg att mina spontanköp – oftast grejer som ”är bra att ha” dödade mina chanser att spara.

Så nu försöker jag pausa innan jag köper, gå ett varv och tänka efter. Ett tips jag läste i boken ”Växla Ner” av Karin Lilja var att skriv en ”önskelista” som man kan ha i många år, och köp bara det man vet man verkligen vill ha, när man har sparat det som behövs – och så kan man vänta tills det är en bra deal på just den exakta grejen. Butiker är utformade för att locka till spontanköp – var en rebell! Vägra bli lockad!

Buffertspar

En av det absolut bästa saker med att börja spara är att skapa en buffert. Jag har ett sparmål på 40.000 som jag har delat upp i etappmål av 10.000 (jag vill känna belöning med att ha uppnått en etapp, men alla är olika). Även om jag inte är där än, så ger det en enorm trygghet att se jag skulle klara av en oväntad avgift eller situation. ”Cash is king” i en krissituation och då är det viktigt att ha likvida medel tillgängligt. Det kanske är värt att nämna att jag och min man delar samtliga hushållsutgifter men vi har separata bankkonton så vi får spara hur vi vill. Och det är därför jag blandar ”vi” och ”jag” och hoppas det inte är för snurrigt!

Barnspar

Förra året fick vi vårt första barn, och då började vi spara till hen och hens eventuella syskon. Varje månad så lägger vi undan hälften av barnbidraget i olika fonder på en ISK, också via automatisk överföring. Tack vare ett tips från Linnéa så har vi valt att följa en del av portföljen i ”RikaTillsammans”, och samtliga presenter i form av pengar har gått till ISK’n. Efter bara 17 månader har vi sparat ca 15.000 kr med en avkastning på 6% – betydligt bättre än ett vanligt sparkonto. Vi startade portföljen med

  • Nordnet Superfonden Sverige,
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag, och
  • Spiltan Räntefond Sverige, men har breddat lite under året som har gått.
Drömmar

Så småningom så vill vi flytta från en hyresrätt till ett hus, och genom att lägga undan 500-2000kr varje månad (beroende på planerade utgifter inkl. presenter, bilgrejer, osv.) så tar vi oss närmare, fortare. Jag vill också leva ett bra liv som pensionär – och kanske inte behöva vänta tills vi är 70 – så jag lägger 1.000kr varje månad mot framtiden i fonder. Jag har inspirerats av amerikanske Mr. Money Mustache och andra bloggare som har sänkt levnadskostnader, sparat effektivt, och kunnat bli ekonomiskt oberoende. Det verkar vara absoluta lyxen – att välja själv hur mycket man vill jobba och med vad. Jag använder dessutom appen Dreams för att spara till större utgifter över en längre tid. T ex ska vi åka till USA nästa år för en släktträff i Colorado – jag lägger undan pengar nu så att det inte blir en lika stor smäll i ekonomin när vi ska boka flygbiljetter nästa sommar. Det här med att tänka långsiktigt har verkligen förändrat mycket för mig!

Tankar

Nu har jag babblat på en del så jag ska avrunda snart. Det som har funkat för mig är att göra sparandet så enkelt som möjligt. Jag har valt att köpa några aktier mer för skojs skull (endast 6 företag som jag vet vad som sysslar med och har hållbarhet/etiska aspekter i deras ’business model’), men för det mesta sparar jag i fonder. Allt förs över automatiskt efter löning och jag behöver endast följa min budget. Jag köper aktier när jag har lite pengar över och känner att jag kan ”fylla på” i portföljen (och har använt pengar jag har fått i t ex födelsedagspresent för att köpa aktier), och tittar sällan på marknaden/sparkonton förutom på slutet av månaden. Dock har jag nyligen börjat göra ”veckokoll” där jag tittar över vad utgifterna har varit och om de är i linje med budgeten. Då är det lättare att se om jag har börjat närma en budget gräns och kan styra spenderandet bättre.

Sparvänner

Jag vill verkligen lyfta att det är så bra att ha spar-vänner som man kan inspireras av och som kan stötta när ”habegäret” tar över hjärnan. Facebook grupper är bra, men bättre är att ha någon i din omgivning som peppar och vågar diskutera tabubelagda pengar. Tyvärr är mycket i vår kultur byggd på att man ska konsumera och äga, man ska klä sig på ett visst sätt (som ändras varje år), man ska ha ett nyrenoverat kök, uppdatera mobilen när nästa modell kommer, osv. Vi har blivit fångad av marknadsföring utan att märka det. Jag har fått mycket inspiration från böcker, bloggar, poddar, föreläsningar mm om att tänka om, och hoppas att ni vågar testa nya banor! Tänk på att välja med omsorg vad du läser och följer på Instagram och andra social medier – inspirerar dom till onödiga inköp eller till att spara? Miljömupp som jag är så vill jag även trycka på den osynliga påverkan vår konsumtion har, som belastar utvecklingsländer och planeten i stort. Medveten konsumtion är en bra start.

 

Boktips

Böcker (låna från biblioteket eller en kompis):

– Växla Ner, Karin Lilja
– Lev Enklare: idéer för en hållbar livsstil, Giséla Linde
– Garbage Land: On the Secret Trail of Trash, Elizabeth Royte

– Köp inte den här boken: mitt år med köpstop, Ann-Christin Gramming
– American Wasteland, Jonathan Bloom

 

Bloggtips:

Instagram:

Planbokssmart
Ekonomispecialisten
GreenhackGBG
Minimalisterna


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.