Vad har man lärt sig från tidigare börskrascher?

Jag är en relativt ny investerare. Startade 2015 och är rätt nöjd med min strategi just nu. Dock är jag spänd på hur jag kommer tackla nästa stora nedgång som ju kan komma närsomhelst… Jag tror mig ha lagt en strategi som funkar för mig, men är ändå nyfiken på att höra vad mer erfarna investerare säger.

Vad har man lärt sig från tidigare börskrascher?

Jag vände mig till det fantastiska sociala mediet Twitter, där stora delar av det fantastiska finans-Sverige befinner sig och där man generöst delar med sig av sina erfarenheter och ger input. En riktigt kunskapsbank! Join om du inte redan är där. Anywho. Här är min fråga:

Svaren trillade ner ganska direkt. TACK alla! Nu känner jag mig klokare. Här är de tre toppkommentarerna. Petrusko och 40procent20år har som alltid kloka råd att ge! Petruskos blogg hittar du HÄR och George som är 40procent20år driver den fantastiska analys-sidan Börsdata. Kika in!
Och alltså.. När jag var 8 år satt jag glatt ihopkrupen med en go macka i tassen i fåtöljen i sommarhuset på västkusten och kollade på Tippen. Nu svarar Morgan Alling på min tweet om aktiemarknaden. I love it. 😀

 

Sammanfattning om hur man skall hantera kommande börskrascher

Här är några screenshots och en summering av de råd som jag fick.

Ja, man kan såklart bestämma sig för att helt enkelt stänga av och inte kolla på sina investeringar när index till exempel går under X punkter. Det är något man skulle kunna sätta som en del av sin strategi. Men då tycker jag man skall vara riktigt nöjd med de bolag man har i portföljen och se till att man har en riktigt fin riskspridning. Warren Buffett har väl sagt något i stil med att man skall köpa bolag som man är så trygg med att man skall kunna låta dom ligga utan att titta på dom i 10 år. Något i den stilen. 🙂

Sprida riskerna är nog ett av de vanligaste råden. Och ett av de bästa! Sova gott om natten helt klart och att sätta riskprofil utefter när du behöver pengarna (din tidshorisont).

Andra råd jag fick för att preppa för nedgång/hantera en nedgång var:

  • Köpa indexfonder. Då sprider du riskerna automatiskt. Dessutom är det superenkelt och inte speciellt tidskrävande.
  • Bli inte rädd. Köp istället. Snitta eventuellt ner dig.
  • Sälj inte!!
  • När det rinner blod på gatorna ska man köpa. Våga köpa.
  • Äga sånt man förstår för att undgå att bli för känslostyrd.
  • Gift dig aldrig med en aktie.
  • ”Keep calm and carry on”

 

Word på @Grimdahl ! Börspsykologi är så centralt. Det viktigaste att vara on top of om du frågar mig. Man måste lära känna sig själv och hitta sin egen väg. Tror psyket är det farligaste med nedgångar. Att man inte kan hantera att se sina pengar minska i värde.. paniken slår till och man säljer. Så ja. Jag är jublande enig i detta svar.

Gunnar Råbe (@z_balata) var med om alla de senaste nedgångarna, inklusive 1987 och 1990. Han skriver såhär:

”Nedgångarna gjorde mig onödigt rädd. Har haft för lite pengar på börsen under uppgångarna”

 

Reflektion. Min strategi omkring hantering av kommande börskrasch

Jag tyckte det kändes bra med alla svar jag fick. Alltså att jag innan tänkt på en del av det som blev skrivet. Men det är alltid enklare att tänka igenom scenarion än att faktiskt uppleva dom.. Så jag gör mitt absolut bästa för att optimera min strategi så att jag relativt smärtfritt (och förhoppningsvis framgångsrikt) tar mig igenom nästa nedgång.

Så man ska tänk igenom sin strategi. Identifiera vad som stressar en, hur reagerar man om ens portfölj går ned 50%?  Jag brukar faktiskt tänka på mitt portföljvärde som endast halvdelen, bara för att öva mig. 🙂
Andra punkter jag tagit till mig:

  • Ha en liten kriskassa. Denna använder jag när jag tycker det är dags att börja pynta lite på månadssparandet. 🙂
  • Att arbeta på att hålla kvar intresset när allt bara ser piss ut. 🙂 Här har jag iofs en utdelningsportfölj som jag hoppas kan hjälpa mig tackla nedgången och samtidigt påminna mig om att jag ska köpa när det gör som ondast 🙂
Här står Lärkan och jag och prioriterar strandhäng före portfölj. Det kan vi ju försöka komma ihåg sen när allt står i rött. 🙂

Länkar

 


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.