Vad får jag som aktieägare? Lite om aktieägarförmåner

We’d never recommend a share just because it offers a perk. However, if you do hold any shares, it is definitely worth checking to see if they entitle you to any discounts that could be useful.

– Graham Spooner, rådgivare på The Share Center (Shareholder Perks, 2007)

Glad superfruit-ägare! 😀

I helgen när vi hängde ute vid den danska västkusten fick jag nys om att jag som aktieägare i det onoterade bolaget Superfruit får 20% rabatt på deras produkter när jag handlar via deras websida! Fantastic! Så började jag fundera på hur det ser ut för andra företag? När jag tänker extra hårt så minne jag att jag hört något om Skistar. Men det måste ju finnas fler.. så jag började leta lite.

Aktieägarförmåner kommer oftast i form av t ex rabattkuponger, aktieägarkort, erbjudande via e-post eller små gåvor eller ”goodiebags” med företagets produkter. Som aktieägare brukar man behöva äga X antal aktier för att ta del av förmånen. Som jag förstår det är det kan även förmåner skifta över tid, t ex när Anheuser-Busch slogs samman med InBev och aktieägare förlorade rabatten till theme parks ägda av Anheuser-Busch. En del säger att det t om går i trender.
Förmånerna spretar verkligen åt alla håll. Från kuponer som kommer med årsredovisningen (en Big Mac eller pommes från McDonalds till en gratis kaffe på Starbucks). Jag hade tyckt det skulle vara coolt att ha ett ”stock owner card” och få 10% på Starbucks.. men men, jag får nöja mig med en gratis köpp – OM jag får hem årsredovisningen

Den mest värda väskan i min värld kan man köpa med 20% rabatt om man äger ett gäng aktier i Mulberry… 🙂

på posten. Läs mer om utländska ”stock perks” här & här. T ex, äger du 250 aktier i Mulberry får du 20% rabatt i utvalda butiker..  Så alltid värt att kolla upp. Jag frågade t ex i danska butiken Matas häromdagen om aktieägare fick rabatt.. 😀 Nä, det trodde hon inte. Oh well..
Ett annat exempel är kryssningsföretaget Carnival (läs mer här).

Om vi tittar i Sverige.

Förutom att jag hittade att Alvesta glass har som mål att ha det glassigaste årstämman (läste även att Clas Ohlson, Tele2 och HM brukar vara extra generösa), så hittade jag en del mer eller mindre tydliga aktieägarförmåner. Dubbelkolla hur många aktier man behöver för att få ta del av förmånerna – kan variera från 1 – >20 000.. 😉

 

Superfruit (Onoterat, investera via Pepins): 20 % rabatt på produkter i webshoppen.

Skistar: 15 % rabatt på liftkort, skiduthyrning mm. Läs mer här.

SAS: Lite svårsammanställd förmån. Men den verkar finnas :). Läs mer här.

New Wave Group: 15 % rabatt i deras egna butiker (Kosta boda, Orrefors)

Nordic Camping: 15 % rabatt på boende på campinganläggningar (OBS, bör dubbelkollas då jag ej hittar direktlänken).

Rasta (Alternativa listan): 10 % på deras vägrestauranger.

2E Group: Kan ge aktieägare erbjudanden till diverse föreställningar & smygpremiärer.

Rezidor: Gold-Elite medlem om du äger 200 aktier. Diverse rabatter, 15 % på heldagsöppna restauranger, rumsgaranti m.m. Läs mer här.

Orsa Grönklitt (Alternativas mäklarlista): 20 % på liftkort mm på deras skidanläggning. Upp till 50% rabatt på stugor! Läs mer här.

Husqvarna och Electrolux: Kan ge rabatter vid årsstämmor.

(Superfruit och Alvesta glass kan man investera i via pepins.com, läs mer om när jag investerade i naava här)


Självklart vill jag även kika i Danmark. Här är det jag kunde hitta i nuläget:

Bank: Banker där man som aktieägare kan ta del av högre räntor: Jyske Bank, Kreditbanken, Lollands Bank, Nordjyske Bank. Många av bankerna ger också gratis valutaväxling, t ex Sydbank, Nørresundby bank & Nordfyns bank.

Sport: Diverse sportrelaterade företag erbjuder gratisbiljetter eller rabatter. T ex Aab, Brøndby IF, SIF Support, PARKEN Sport & Entertainment, Århus Elite & AC Horsen.

Boende, resa och entertainment: En del fastighetsbolag kan vara värda att kolla upp då aktieägare kan få förtur, detta gäller t ex AROS Boliginvest. DFDS ger ut fribiljetter vid årsstämma & har en del rabatter att kolla in (läs mer här).

Och den kanske mest roliga kuriosan om fördelar som aktieägare i Danmark. Äger man 100 aktier får man säsongskort till nöjesparken Tivoli. 🙂

 

….Jag investerar inte riktigt med dessa förmåner i bakhuvudet, men tyckte det var riktigt kul att kolla upp. Ja, det finns t om uppsatser om ämnet.. Det hade varit väldigt kul om dessa typer av förmåner skulle ”börja trenda” igen. Jag tror faktiskt att det kan leda till mer lojala aktieägare. Är man nöjd så blir man ju också en typ av ambassadör för företaget.

Fler som skrivit om aktieägarförmåner:
Spiltans VD Per H Börjesson
Rikatillsammans-Jan
Aktiepappan

Disclaimer: Jag äger några onoterade aktier i Superfruit. 🙂

3 idéer beträffande “Vad får jag som aktieägare? Lite om aktieägarförmåner”

    1. Tak Maria! Den er ændret. 🙂 Det er jo helt vildt.. men Mulberry er ret vilde de også.. fordele for kæmpe-aktionærer.. 😉

  1. Hej!

    Jag är nästan säker på att jag fick viss procent rabatt hos simris alg i brevlådan innan jul. Det kan ha varit en god jul”gåva” till alla aktieägare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.