Vad är iShares och varför jag gillar ETF:er

Jag är med i Aktiespararna i Sverige som utlandsmedlem, och i ”Dansk Aktinærsforening” i Danmark. Båda två värda pengarna om du frågar mig, även om jag utnyttjar föreningen i Danmark lite mer eftersom jag bor här.

Ett mansdominerat event. 🙂

I torsdags var jag på ett event om ETF.er, som arrangerades av den danska föreningen där de bjöd in Matti Tammi och Maarja Vaikla från BlackRock för att prata generellt om ETF:er och specifikt om iShares produkter. Det finns ju många olika typer av ETF:er (har skrivit lite om det i ett tidigare inlägg), och gemensamt för dessa är att de passivt trackar/följer ett index. Ofta har de också konkurrenskraftiga avgifter, vilket ju är ”A och O”. 😀

ETF = Exchange Traded Fund

ETF står för ”Exchange Traded Fund”, alltså börshandlad fond. ETF:er fungerar på samma sätt som fonder, med samma typ av spridning, men du kan handla dem på börsen, lika smidigt som aktier, vilket gör dem lite mer flexibla. ETF:er kan också ge ett billigt sätt att investera i index, om man t ex vill ha en bred bas med indexfonder (denna strategi gillar jag). Efter denna föreläsning kommer jag titta närmare på vilka ETF:er jag skulle vilja ha i min långsiktiga portfölj.

Jag har hört om iShares tidigare, och äger i dagsläget själv två iShares ETF:er (Mexico och Turkiet). Men jag visste inte hur bred iShares ETF-portfölj faktiskt var och att man kan gå in på deras hemsida och botanisera runt! Fantastic! De erbjuder ETF:er för jättemånga olika index, t ex iShares MSCI World där du får en spridning på ca 1600 bolag i en produkt med en avgift på 0.5% (tror även de delar ut med en direktavkastning på omkring 1.6%). Du kan även investera i ”hållbarhets-ETF:er” eller råvaror som guld, silver & palladium. Du kan enkelt sortera på regioner eller bransch på deras hemsida för att leta vidare. Två kategorier jag gillade extra mycket:

 

  1. Utdelnings-ETF:er. Om du under Produkter/Aktier sorterar för ”Utdelande” så kommer det upp fyra st ETF:er som fokuserat på företag som delar ut (förvaltningsavgift på mellan 0.35-0.65%).
Utdelande ETF:er
  1. Tema-ETF:er. Om du under Produkter/Aktier sorterar för ”Tematisk” så kommer det upp fyra st ETF:er som fokuserat på företag inom olika ”Mega Trends”, eller teman. Det kan vara vår åldrande befolkning (t ex är kryssningsbolag med då pensionärer blir fler och fler.. 🙂 ), robotar eller digitalisering (förvaltningsavgift 0.4%)
Tema-ETF:er

Det är enkelt och intuitivt att hitta faktabladen och jag tycker de är mycket transparenta med både vilka bolag de har, och vilka avgifter de har (på bilderna ”TER%”).

Enkel & intuitiv hemsida!

 

Jag har skrivit mer om ETF:er här –> ”Detta med ETF:er

 

Disclamer: Jag äger två ETF:er från iShares, men inte själva BlackRock. Detta inlägg är inte sponsrat på något sätt utan en spontan & entusiastisk genomgång av denna nya värld som öppnats för mig. 🙂   


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.