Vad är inflation och varför är det viktigt för din privatekonomi?

I dag vill jag skriva lite om inflation. Jag har försökt lyssna ikapp mig på en del poddar det senaste (missa för övrigt inte Anna Svahns och Mikael Sydings nya podcast Outsiders, riktigt bra och kul att lyssna på), och i ett av de senaste avsnitten av Sparpodden tog Alexander och Jocke upp finansinspektionens rapport om den finansiella kunskapsnivån i Sverige (länkar till avsnittet längre ner). Det visade sig bl a att ca 40% av Sveriges befolkning inte hade koll på inflation, se screenshot från undersökningen här nedan. Jag kände att jag måste dra mitt strå till stacken, så här kommer ett inlägg om just inflation.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kan du lyssna på avsnittet (live från Göteborg).

Så vad är inflation?

Inflation betyder att pengar tappar i värde. I praktiken kan du tänka att om du har 100 000 kr ståendes på en bank utan ränta när vi har 1% inflation, så blir dina 100 000 kr 1000 kr mindre värda. För varje år du har dina pengar på ett bankkonto till 0% i ränta så tappar dessa i värde i takt med inflationen, du får mindre pengar att handla för – inte för att det helt plötsligt står 95 000 kr istället, men eftersom saker och ting generellt sett blir dyrare – din ”köpkraft” minskar kan man säga. Du kan inte längre köpa samma saker för 1000 kr som du kunde innan. Det är konsekvensen av inflation. Har du lån är en annan aspekt att lånet blir ”mindre värt” i takt med inflationen.

 

Hur mäter man inflation?

Inflation mäts oftast som förändringen i konsumentprisindex, eller KPI. Men sedan september 2017 använder Riksbanken ”konsumentprisindex med fast ränta”, KPIF, som målvariabel för inflationsmålet .

Olika människor köper olika saker och tjänster. Några har bil, vissa är vegetarianer osv. Det är hushållens genomsnittliga konsumption som används som grund för att räkna ut KPI. Varje månad tar Statistiska centralbyrån (SCB) in priser på olika varor och tjänster, till exempel matvaror, tidningar, bensin, kläder, datorer, tvättmaskiner och tjänster (frisör, försäkring, hyra). När priserna sammanställts får man en genomsnittlig prisnivå för hur mycket det kostar att leva i Sverige nu jämfört med tidigare. Det är detta som är KPI. KPIF beräknas med samma data och på samma sätt som KPI, men effekten av ändrade bostadsräntor räknas bort. Läs mer HÄR.

Just hur man mäter inflation kan ibland ifrågasättas eftersom det är en ganska grov estimering av balansen mellan konsumption vs sparande och utgår från en snittkonsument som inte riktigt existerar. Och olika konsumenter kan ju ha olika mkt inflytande på en ekonomi.. Inte för att jag har en bättre modell, men det är ganska intressant att tänka sig att varje människa har ett eget KPI. Vid löneförhandling så kan man ju argumentera att man MINST ska ha en ökning som motsvarar inflationen – men om den ”individuella inflationen” är högre (jag sparar till ett hus och priserna har ökat med 10%, jag äter mycket avokado, priserna har ökat med X%.. etc), hur gör man då? Roligt tankeexperiment. Well, lite av ett sidospår. Men det finns mycket att diskutera om man gräver sig ner i inflation, t ex att 2% är en optimal nivå för att ha en stabil ekonomisk tillväxt.

Vad betyder inflation för min ekonomi?

Så ja, det är rätt viktigt att veta vad inflation är, speciellt i dagens låga räntenivåer med stigande inflation. Idag ligger inflationen på 1.7% .

Inflationen var en av sakerna som motiverade mig till att sluta lägga pengar på hög. Jag har alltid varit bra på att spara, men la in allt på mitt bankkonto. Som tur var fick jag mig ett rejält uppvaknande och la in mer än 2/3 av min pengahög i aktier och aktiefonder som ”mitt långsiktiga sparande”, ”pensionssparande” eller vad man nu vill kalla det 🙂 . Om man är intresserad så kan man se min fondportfölj HÄR.

När man investerar i aktier är det ett sätt att ”skydda” sig mot inflation eftersom priset på aktier och omsättning/vinst följer inflationen.

Avslutningsvis ett kort ”slogan” från en fortune cookie som Jocke Bornold fått på en restaurang i Göteborg.

Fortune favours the brave

Kommer vilja skriva ett helt inlägg om detta citat. För det är så centralt inom privatekonomi och investering. Det är endast när man vågar ta risk som man kan få en god avkastning på lång sikt. 🙂

 

/Linnéa

 

Kolla även:


 

 

2 idéer beträffande “Vad är inflation och varför är det viktigt för din privatekonomi?”

  1. Bra artikel!

    Hur ser du på att vi står inför en eventuell nedgång på börsen, en sk ”börskrasch”? Vore det då inte säkrare att ha större delen av sparande på ett sparkonto?

    Jag är kluven.

  2. Inflation är inte ”när pengar tappar i värde”. Inflation är när penningmängden ökar. Konsekvensen av den ökade penningmängden är att pengar tappar i värde.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.