Vad är Dollar-Cost Averaging (DCA)?

En del av meningen med denna blogg är att dela med mig av mina små undersökningar jag gör när jag stöter på termer inom finans jag inte fattar något av (det händer regelbundet). Skönt för mig själv att vända tillbaka till också. Samlar även alla mina favoritsidor, bloggar, podcast osv (se listan HÄR) för att enkelt kunna hitta tillbaka. Toppen! 🙂
Nåväl, till dagens uttryck – eller, nu vet jag inte om just detta är just ett ”uttryck” man använder mycket, utan det är mer en strategi jag hört talas om, men inte riktigt greppat. Förrän idag. 🙂 Strategin kallas Dollar-Cost Averaging.

Vad är Dollar-Cost Averaging

Dollar-cost averaging can help take the emotion out of investing.

Ingen kan förutsäga hur marknaden kommer att gå, och jag har iaf bestämt mig för att (i min långsiktiga portfölj 🙂 ) inte ens försöka. Dollar-Cost Averging betyder att man investerar varje månad till ett ’fixed amount’, alltså en bestämd summa pengar, säg t ex 2000 kronor, investerar i den portfölj man valt – för enkelhetens kan vi säga en aktie. Detta betyder att man fördelar risken över tid och inte försöker tajma marknaden.

I grafen ovan kan man se hur mycket man får för 2000 kronor beroende på vad kursen står i. Så trots volatiliteten i aktien, köper man varje månad, sprider således risken och får ett genomsnittligt GAV på 114 kronor.

I graferna ovan kan man då se att ju billigare aktien är, desto fler får man ju för 2000 kronor. Månad 4 fick du t ex 25 aktier för 2000 kr, när du månad 12 endast fick 14 st.
Detta är själva grundprincipen av DCA-strategin – köper man för en bestämd summa på regelbunden basis skyddar man sig mot marknadens svängningar och fokuserar på att samla fondandelar/aktier (eller vad det nu är man köper) istället för att tajma marknaden. Skulle priset gå ner ännu mer, eller vi skulle gå in i en recession, skulle alltså dina 2000 kr ge dig fler aktier för pengarna. Fördelen med DCA, enligt mig, är att man tar bort känsloaspekten från ens investeringar.

Argument emot DCA-strategin

DCA-strategin säger att det är en stor risk att gå in med en stor summa pengar på en gång. Vem vet om du går in just på toppen, för att sedan se en nedgång på 40%… Det är sant, det är det ingen som vet. Men om man tittar historiskt och i de försök till att simulera DCA mot att gå in med en klumpsumma, så har det visat sig att ju längre sparhorisont du har, desto lägre risk är det att du kommer in fel. Dessutom kommer ränta-på-ränta effekten, och tiden du är på marknaden, ändå ge dig bättre avkastning. Läs t ex om Jan Bolmesons simulering här (mkt intressant!).

Nu är det ju ganska få av oss som har den där enorma klumpsumman, men hade jag haft det hade jag nog, trots bevisen, försökt sprida ut mig en del ändå. Det är mer som spelar in än bara fakta när det kommer till investeringar – ff a börspsykologi. Jag hade haft det bättre i magen med att sprida ut pengarna. Jag upplever alltså att jag tar en lägre risk – även om detta inte är fallet. 🙂 Dock hade jag inte gjort det över flera år, utan kanske kvartalsvis eller halvårsvis med 20-25% av pengarna för att ändå komma in relativt snabbt. Jag tror fortfarande att det viktigaste är att vara med, att det är tiden som är viktig. Så.. Not everything makes sense in investing.. Det rationella står emot det emotionella. Det finns lika många strategier som det finns investerare, och man skall inte underskatta psykologin.

Bra att veta:

 • DCA passar bäst för människor som har låg risktolerans och ett långsiktigt sparande.
 • DCA ger mest mening med högrisk-investeringar, såsom aktier, aktiefonder och ETF:er. Alltså ger inte mycket mening med t ex räntefonder.
 • Det finns studier som visat att man får en bättre avkastning om man investerar en klumpsumma på en gång, än om man skulle sprida ut pengarna.

Allokering aktiefonder / räntefonder

Ett alternativ till DCA är att köra en riskfördelningsstrategi med bas i regelbunden allokering av räntefonder/aktiefonder. Mycket möjligt att denna strategi har ett namn jag inte ännu lärt mig – diversifiering/mix av tillgångar iaf. Men det betyder att du t ex rebalanserar dina investeringar mellan aktiefonder och räntefonder 1-2 ggr om året. (jag rekommenderar dock fortfarande månadssparande – vilket gör att du i stort sett ja, alltid kör en DCA-strategi i grunden 🙂 ).
Jan på Rikatillsammans förespråkar denna allokeringsmetod, och jag tycker om den.
–> Ponera att du har en strategi med 30% räntefonder och 70% aktiefonder.

Tillfälle A.

Under ett år är det en riktig bull market och helt plötsligt, pga av att aktierna stigit i värde, ligger din fördelning på 90% aktiefonder och 10% räntefonder. I detta tillfälle skall du alltså sälja aktiefonder och köpa räntefonder för att jämna ut. Du säljer aktiefonderna dyrt och köper billiga räntefonder.

Tillfälle B.

Under ett år är det en riktig bear market och helt plötsligt, pga av att aktierna sjunkit i värde, ligger din fördelning på 50% aktiefonder och 50% räntefonder. I detta tillfälle skall du alltså sälja räntefonder och köpa aktiefonder för att jämna ut. Du säljer räntefonderna dyrt och köper billiga aktiefonder.

Slutligen, DCA visade sig vara enklare än jag trodde – samma sak som regelbundet månadssparande alltså! 🙂

Läs mer :

 


 

2 idéer beträffande “Vad är Dollar-Cost Averaging (DCA)?”

 1. Bra förklarat! Ivar tipsade mig om din blogg och detta inlägg.

  Själv har jag valt att använda oss av DCA för vårt sparande. Vi har en bestämd summa som vi investerar varje månad. Däremot har vi sagt att om marknaden skulle korrigeras, ett fall på mer än ca 10%, så skulle vi dubbla eller trippla den bestämda summan för att kunna köpa billigare i en nedåtgående marknad.

  Det kändes bra för oss eftersom att nivåerna nu känns höga generellt och det hade varit känslomässigt jobbigt att gå in med allt på en gång.

  Tony Robbins skrev en ganska bra bok om det känslomässiga i investeringar och att försöka tajma marknaden i sin senaste bok Unshakeable.
  https://www.amazon.com/Unshakeable-Your-Financial-Freedom-Playbook-ebook/dp/B01KU08VQE

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.