Utlandsbetalningar

Eftersom jag bor i Danmark kör jag en hel del utlandsbetalningar. Min favorit är hittills Transferwise (affiliatelänk), som tar lägre summor än vad många banker. Jag hade aldrig rekommenderat denna sida om jag inte använde den själv.
Transferwise är bra, speciellt vid lägre belopp, och det är aldrig dolda avgifter, utan det som står är det som gäller och det har alltid funkat mycket smidigt för mig. När jag gjorde denna lilla undersökning tycker jag att det generellt är svårt att se vad det kommer att kosta för mig om jag skulle använda en av storbankerna. Framför allt gäller det om mottagarens bank kan ha en avgift som man inte kan förutsäga. Jag vet inte heller den exakta växlingskurs som jag får. Detta är tydligt med Transferwise i det ögonblick du säger ok till att föra över.
SEPA-betalning är dock gratis hos många banker, vilket är jättebra om man vill föra över i EUR, dock kan mottagarbanken ändå ta ut en avgift så det gäller att hålla koll. 🙂

Hur gör jag?

Via kalkylatorn på hemsidan kan du själv testa olika valutor och vad det skulle kosta. Jag har ett konto där jag loggar in, sedan ska man ha koll på IBAN nummer och Bank code (BIC/SWIFT) för det konto som man vill föra över till. När detta är klart så brukar jag betala via mitt bankkort, och pengarna brukar vara på kontot 2-3 dagar senare (de skriver löpande uppdateringar om transaktionen via mail).

Länkar