Utdelande amerikanska fastighetsbolag (REITs)

Dividend artistocrat REITS

I mitt senaste inlägg sammanställde jag mina utdelningar för 2017 och fram till sista mars 2018. Kändes riktigt gött med en fin höjning på ca 500%, även om det inte handlade om många kronor. Strategin är på plats och nu gäller det bara att hålla i den 🙂 . Du kan läsa om mina utdelningsföretag och tankar om det i DETTA inlägg. I detta inlägg tänkte jag skriva lite om en lista jag hittade med de amerikanska REITs som delat ut de senaste ca 25 åren. Liknande Dividend Aristocrats alltså (en lista med 53 S&P500 bolag med utdelningshöjningar under minst 25 år).

Vad är REITs?

REITs, eller Real Estate Investment Trusts (kan enklast översättas till ”Fastighetsfond”), är noterade fastighetsbolag som delar ut hela eller stora delar av sin vinst för att få skattemässiga fördelar. REITs kan liknas vid fonder eftersom de erbjuder investerare att bli delägare i kommersiella fastighetsportföljer som får inkomst via fastigheter inom allt från hyreslägenheter, sjukhus, kontorsbyggnader, varuhus, hotell och shoppingcentrum m.m.

För att ett bolag skall kunna klassas som en REIT finns det några regler det måste följa. T ex:

Vid intresse, kan du kan läsa mer om REITs via Investopedias infosida HÄR.

Det jag gillar med dessa aktier är att man får utdelning så ofta som varje månad. Kom ihåg att det alltid är en bra idé att ha utländska utdelande företag på en Kapitalförsäkring (KF).

Sju ’stabilt utdelande’ REITs

Här är en lista på de REITs som haft mest stabil utdelning – runt 25 års stabil utdelning. Federal Realty (direktavkastning 3.49% 21 mars 2018), Universal Health Realty (direktavkastning 4.46%21 mars 2018), National Retail Properties (direktavkastning 4.95%21 mars 2018) och Realty Income (direktavkastning 5.23%21 mars 2018) ligger över eller lika med 25 år, följt av tre som snart kommer upp i 25 år.

Bilden har jag fått från artikeln ’4 Dividend Aristocrats On Sale’, som jag hittade via en artikel på SeekingAlpha där samma författare skrivit om REITen Essex Realty. Samtliga REITs har varit rätt pressade den senaste tiden. Jag ligger minus på mina (Realty Income, LTC Properties, EPR Properties och Omega Healthcare Investors), vilket till viss del även har att göra med dollarkursen (läs om valutarisk HÄR). Jag fyller på mina REITs med jämna mellanrum och har nu fått upp ögonen för Essex och några fler, som jag ska försöka kolla närmare på. 🙂 Omega Healthcare Investors har haft det rätt tufft det senaste, och har idag en direktavkastning som närmar sig 10%. Jag kommer försöka få tid att gå igenom detta case ordentligt inom några veckor för att bestämma hur jag ska hantera min position. I nuläget behåller jag de aktier jag har.

Som med alla aktier, så innebär det såklart en risk att investera även i REITs. Läs mer om risker med REITs HÄR.

/Linnéa


 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.