Uppdatering av barnportföljen – Ingrids spargris

Uppdatering av barnportföljen – Ingrids spargris

Som jag skrivit om innan administrerar jag min brorsdotter Ingrids portfölj, eller Ingrids spargris som den också kallas. Vi startade i oktober 2017 och har dagens dato en avkastning på totalt 18,2%, vilket jag är nöjd med. Totalt under 2018 fick vi 579 kr i utdelning och i år har portföljen hittills inbringat 352 kr, så jag hoppas på en ok utdelningstillväxt i år. 🙂

Hur administrerar jag min brorsdotters portfölj?

I praktiken fungerar det som sådan att pengarna finns på en kapitalförsäkring med Ingrid satt som förmånstagare. Pengar, ca 1000 kr i månaden, sparas under ca 3-4 månader (för att få en ok påse pengar att handla för) vilket betyder att jag köper in 3-4 gånger om året. Jag har som mål att dela med mig av samtliga inköp här på bloggen 🙂

Innehav i Ingrids spargris

Här är de innehav som finns i portföljen just nu samt deras viktning i procent.

Kommentar: ETFen för India samt -SHE- köpes innan Mifid2.

Nya innehav Juli 2019

Jag styr det mesta men skulle ljuga om jag inte sa att jag såklart diskuterar inköp med min bror också. Han vill gärna exponeras mer mot Emerging markets, vilket gjort att vi denna gång testat att fylla ut och ta in en latinamerikafond. Vi har även en Emerging markets fond (DNB Global Emerging Markets Indeks A) sedan innan. Jag bestämde mig för att testa Handelsbankens latinamerikafond med 99,6% av innehaven i Latinamerika (förvaltningsavgift på 1.6%). Evt skall jag även hålla Danske Invests fond under uppsikt (men kunde inte hitta den via Avanza nu, endast via Morningstar.. hmmm).

Fördelning och tema

Här kan ni se en pie chart som visar hur portföljen sprids över regioner och tema. Tyvärr kan jag inte köpa SPDR SSGA Gender Diversity Index ETF mer pga Mifid2 (den är uppe 22,7% sedan köp), men hoppas på att hitta alternativ snart. Portföljen är i nuläget rätt högt exponerad mot Skandinavien.

Länkar

 

Samarbete med myNanny

Jag fick förfrågan om att samarbeta med barnpassningssajten myNanny, och det vill jag såklart testa. Nu har jag läst en del om det och tycker det verkar vara en jättebra tjänst för familjer som behöver hjälp med att få vardagen att gå ihop. Min kille och jag har redan funderat på att ta hjälp när det kniper, och då är det ju toppen att man har någonstans att vända sig där man vet att det finns duktiga och bra barnvakter.

Organisationen är certifierad och de har barnvakter över nästan hela Sverige. Barnvakterna är olycksfallsutbildade och försäkrade och man kan använda RUT-avdraget. Jag tycker, och har alltid tyckt, att barnpassning känns extremt lyxigt. Vilket det är, men det kan vara guld värt att prioritera det för att få hjälp att få vardagen att gå ihop om man till exempel måste jobba över. Och med RUT-avdraget kan det prismässigt också vara värt att tänka igenom och prova på.

Vet inte hur vanligt det är i Sverige faktiskt, men jag vet att det är hur vanligt som helst i USA. En del av mig tycker att det även känns lite tabu i Sverige, correct me if I’m wrong.. Bara för att man tar hjälp betyder ju inte det att man ignorerar barnen eller inte vill träffa dom, det betyder ju bara att man tar hjälp för att få en vardag att gå ihop och för att man själv och barnen skall må bättre. Även om jag tycker det är surt att ha en extra utgift tror jag att det kan ge lite andrum i vardagen, och jag och min kille är redan överens om att iaf prova på när jag börjar jobba till hösten igen. För vår del skall det inte vara något fast, utan en ”extra kudde” som kan hjälpa oss när det kör ihop sig. För oss handlar allt om balans, och om att må bra. Och för min egen del, som älskar att spara :), måste jag ibland också tänka på att vissa utgifter kan förenkla min vardag och ge annat värde. Ingen hade kunnat förbereda mig på hur påfrestande (och ja såklart – otroligt givande och fantastiskt) det är att få barn. Och alltså ni som har två.. eller tre.. vilka rockstjärnor!

Jag vill såklart hänga med min lilla bästa Lärka så mycket jag bara kan, men vet också att en mamma (och en pappa) som har ”overskud” (sjukt bra ord på danska som betyder ”överskott”, men egentligen betyder mer i stil med ”har extra energi och orkar”) är en bättre och gladare förälder Sen får man testa sig fram med om det finns ekonomiskt rådrum, hur man vill prioritera, hur det känns och om man tycker det är värt. Du kan kika in och läsa mer om myNanny HÄR. Du kan även läsa mer om myNanny på deras facebooksida HÄR.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.