Skaffa en aktiekompis!

Jag har 4 viktiga råd som jag alltid brukar repetera för mig själv. Fast egentligen är det 6 råd, där jag idag tänkte fokusera på nummer 6, att skaffa en aktiekompis. Ett av de aaabsolut viktigaste råden för att hålla huvudet aktivt, börspsykologin i balans och sist men inte minst för att hjälpa med isen i magen!

Men först, här är mina råd när det kommer till investeringar. 🙂

 1. Börja! (läs min nybörjarguide här)
 2. Var långsiktig (är man långsiktig kan man också ta högre risk)
 3. Spara/investera regelbundet (då köper man både i upp- och nedgång)
 4. Diversifiera (bredda dina investeringar.
  Sverige – Globalt, Bank – Konsumption, osv)
 5. Välj billiga fonder och banken med bäst courtage för aktieköp (se till att fondavgifter inte äter upp dina pengar, läs mer här)
 6. Skaffa en aktiekompis! (Världens bästa grej!)

Råd nummer 6 handlar alltså om att skaffa en aktiekompis. Min första aktiekompis var någon jag aldrig träffat och inte kände. Hon inspirerade och hjälpte mig mer än hon kan ana. Christina Engelen är fortfarande min stora förebild, och hon är en av anledningarna till att jag brinner så mycket för kvinnligt sparande. Att få vara del av en aktiegrupp för bara tjejer, där det är högt i tak och där det inte finns några dumma frågor, var precis det jag behövde när jag började investera. Det var en otrolig ögonöppnare för mig, och känslan att få stenkoll på min ekonomi var fantastisk.

Hur gör jag praktiskt för att följa detta råd själv då?

 • Här i Danmark har jag precis startat ett nätverk som i nuläget heter Moneypenny. I detta nätverk försöker vi regelbundet ha ”investeringscafé”, där alla är välkomna – nya som gamla, med eller utan erfarenhet. Extremt givande!

  På investeringscafé i danska Århus
 • Jag har whatsapp-grupp med två kompisar där vi uppdaterar varandra om nya köp- säljorders, peppar varandra för sparmål eller delar med oss av andra ekonomitankar. Jag äter både aktielunch- och middag med kollegorna (ja, lucky me som har intresserade kollegor :)).
 • När jag är hemma i Göteborg så är det alltid kul att dra ihop ett litet gäng för att prata om hur portföljerna ser ut, och hur man tänker med bolånen, barnsparandet osv. Jag lär mig alltid något nytt!

  Aktievin med världens bästa Roshi och Katrin på Björns Bar i Göteborg
 • Jag har även fått en märklig ny ”urge” när jag träffar nya människor. Jag frågar om deras eventuella investeringar och vad de tror om marknaden. Brukar ofta komma lite som en chock för många, men slutar oftast i en väldigt givande diskussion.
 • Jag är med i sociala nätverk där vi snackar aktier och privatekonomi <3

 

Varför en aktiekompis?

Diskussion, stöd & pepp

Jag tycker det är fantastiskt att ha aktiekompisar eftersom jag alltid har någon att diskutera med. Vi lär oss nya saker tillsammans och hjälps åt med information, analyser, nyheter osv. Mår jag dåligt av att en aktie går ner så får jag t ex motfrågan ”Varför köpte du den från början?”, vilket får mig att utvärdera mina handlingar.

Vi kan hjälpa varandra att sitta på händerna och ha kvar isen i magen när det svänger på börsen. Jag kommer att behöva någon som säger ”gå ut o gå” eller ”idag ska vi inte kolla aktierna”, när det börjar komma sura siffror i portföljen. Vi peppar också varandra för eventuella sparmål och står bredvid varandra i både upp- och nedgång.

 


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.