Planering av min utdelningsportfölj

Tillbaka på jobbet, utdelningsportfölj och fyrverkeri

Nu har det gått lite tid sedan mitt senaste inlägg. Första veckan tillbaka på jobbet var lite seg, men nu börjat jag komma in i det igen. Fokus just nu ligger i att lägga upp min diversifierings-strategi och min utdelningsportfölj. Mer om diversifiering vid senare tillfälle. Just nu vill jag dela med mig av min process att försöka få till en portfölj som kan ge mig ok utdelning, helst varje månad.

Regatta i danska Silkeborg

Helgen tillbringades f ö i danska Silkeborg, och på den stora ”ljusfestivalen” Regatta – alla båtar och alla hus längs ån var klädda i ljusslingor. Jag älskade det. Kvällen avslutades med det mest fantastiska fyrverkeri jag sett. Boom.

Nåväl, nu till mina utdelningsaktier och hur jag försöker hitta bra produkter som kan ge utdelning månadsvis eller kvartalsvis. Vill ni leta själva har jag försökt spara alla länkar och skriver såklart in dom i slutet av inlägget. I nuläget har jag flest utdelningar i Mars, Maj och Augusti. Jag behöver mest fylla ut i januari, Juni, Juli och Oktober.

För att få fram en pdf/större bild klicka HÄR (och säg till om det inte funkar 🙂 )

Mina nuvarande utdelande aktier

Här nedan är listan på de aktier jag har just nu. Det kommer ofta några gästspel in i min portfölj, men dessa räknar jag i nuläget ej med i min långsiktiga utdelningsportfölj. Här är de jag räknar med att behålla länge, alla är inte utvalda just pga deras utdelning, men har helt ok direktavkastning och får vara med ändå. Genomsnittlig direktavkastning på ca 3.38%

Realty Income (O):
Fastigheter. En REIT (Real Estate Investment Trusts) som delar ut månadsvis., och har höjt utdelningen flera år i rad. Tack Petrusko för att du tipsade om denna. Direktavkastning 4.28%.

Starbucks:
Behöver jag beskriva Starbucks? 🙂 Kaffegiganten är bra på att höja utdelningen! Direktavkastning 1.85%.

Novo Nordisk:
Danska läkemedelsjätten som haft det lite tufft det senaste, framför allt pga konkurrens i USA. Jag tror dock att Novo kan vända. 🙂 De ger omkring 2.5% i direktavkastning.

NCC:
Bygg. Direktavkastning ca 3.95%. Bubblare i branschen är Skanska, där jag redan har ett litet innehav. Kanske ska den med långsiktigt, det får tiden utvisa. Idag har Skanska direktavkastning på 4.66%.

Investor:
Investmentbolag. Största innehav Atlas Copco, ABB och SEB. (se mer på ibindex). Direktavkastning 2.92%.

Axfood:
Mat och konsument. Direktavkastning 4.24%.

Kinnevik:
Investmentbolag. Största innehav Zalando, Millicom och Tele2. (se mer på ibindex). Direktavkastning 3.28%.

Castellum:
Fastighetsbolag. Har höjt utdelningen 19 år i rad. Direktavkastning 3.98%.

Några av mina kandidater till portföljen

Hemfosa är enda svenska som är en bubblare till min portfölj, även om jag nu glömde lägga in den i listan ovan. Annars är det utländska som gäller. Har försökt vaska fram några kandidater från diverse sökningar, som kan fylla de månader där jag har det lite tunt. 🙂

Månadsutdelande

4 st REITs, alltså Real Estate Investment Trusts. De 4 jag kikat på är:

 • STAG Industrial REIT (STAG)
  Fastigheter, ff a industri. LÄNK. Direktavkastning (Dividend Yield): 5.3%.
 • LTC Properties (LTC)
  Fastigheter, ff a inom senior-boenden & långtids-boenden inom hälsovård. LÄNK. Direktavkastning: ca 4.5%
 • EPR Properties (EPR)
  Fastigheter, ff a inom teater, nöjen (entertainment), skidåkning/gold och även skolor. LÄNK. Direktavkastning: ca 5.85%
 • Gladstone Commercial Corp.
  Fastigheter, ff a till mindre och mellanstora kommersiella företag. LÄNK. Direktavkastning: omkring 7%.
Kvartalsutdelande
 • United Healthcare
  Ett av de största försäkringsföretaget inom hälsa i USA. Bra på att höja utdelningar. Direktavkastning: 1.2%
 • NextEra Energy
  Ett av de största företagen inom förnybar energi i USA. Höjt utdelningen >22 år. Direktavkastning: ca 2.47%
 • M&T Bank
  En av två kommersiella banker (av 20) som under finanskrisen höll sin utdelning. Direktavkastning: ca 1.8%
 • Omega Healthcare Investors
  American senior Health Care – som jag fick nys om tack vare Petrusko. :). Direktavkastning: ca 8%
 • Arcadian Timber
  Kanadensisk skogsaktie som jag fick nys om tack vare Petrusko. 🙂 Direktavkastningen ligger omkring 5-6%.
 • Carnival
  Kryssningsföretag som man tror kommer öka sina vinster iom flera pensionärer. 🙂 Carnival är också en del av en spännande ETF som kallas ”Aging population”, och som man kan hitta via iShares (skrivit om det HÄR). 🙂 Direktavkastning: ca 2.4%

Av dessa tycker jag att Omega, Arcadian och kanske Carnival är de som verkar mest intressanta. 

Hur går jag vidare?

Min strategi med dessa är inte att köpa månadsvis, utan försöka samla ihop ett summa för att köpa in mig 3-4 ggr per år. Detta för att försöka minska på omkostningar. Mitt fondsparande utgör fortfarande mitt primära sparande/investerande (se min portfölj HÄR). Men eftersom jag märkte att jag hanterade en sur börs bättre när jag hade några utdelningar att fokusera på, så tror jag att detta kan vara en bra strategi för mig. Alltså att ha en liten puttrande pengamaskin med utdelningar som kommer helst varje månad. Jag är fortfarande lite i uppstartsfas och tar det lite pö om pö, så vi får se hur det går. 🙂 Gillar REITsen, eftersom de i sig själva ger mig en spridning i olika typer av fastigheter. Gillar som sagt även Omega, Arcadian Timber och Carnival :). Ska gräva lite djupare för att se på t ex utdelningstillväxt, vilket jag tycker är väldigt viktigt. Är man långsiktig kommer ju detta göra att man får högre och högre direktavkastning, oavsett när man går in.

Kom gärna med kommentarer och tipsa om bra länkar så fyller jag på nedan 🙂 !

–> Jag har mina utländska bolag på en Kapitalförsäkring och vill även nämna valutarisken när man investerar i dollar. 🙂

Länkar


 

7 idéer beträffande “Planering av min utdelningsportfölj”

 1. Hej Linnea, först och främst tack för att du delar med dig av detta. Vet vilket arbete det ligger bakom men det är ju sååå roligt??
  Ser att du har många utländska företag i din utdelningsportfölj. Jag har också bl.a Realty Income, Omega samt svenska investeringsbolag såsom Kinnevik, Investor, Ratos mm. Även Apple och H&M i en AF portfölj sedan många år tillbaka pga att jag inte visste så mycket då om aktier och ISK. Samt förstås massa fonder ?. Men tänkte dela med mig av min svenska utdelningsportfölj som jag nyligen byggt upp och pyttsar in i varje månad förutom de övriga ovan.
  ?JAN- Fast partner pref/Klövern pref
  ?FEB- SAS pref/Akelius pref/Oscar prop pref
  ?MARS- Pfizer/Hufvudstaden/Axfood/Castellum/ALM Eq
  ?APRIL- NCC/Fast partner pref Klövern pref/ Alm Equity/Beijer Alma/Skanska/Holmen/ABB/ICA/Handelsbanken/Volvo
  ?MAJ- SAS pref/Akelius pref/Atlas Copco/Dedicare/ÅF/Alfa Laval/Sweco/Wihlborgs/AssaAbloy/H&M/Oscar prop
  ?JUNI- Nobina/Alm eq
  ?JULI- Fast partner pref/Intrum Justitia/Klövern pref/ Alm Equity
  ?AUG- SAS pref/Akelius pref/Oscar prop
  ?SEPT- Pfizer/Clas Olsson/Castellum/Lagercrantz/Alm eq
  ?OKT- Fast partner pref/Klövern pref/Alm Equity
  ?NOV- SAS pref/Akelius pref/NCC/Atlas Copco/H&M/Oscar prop
  ?DEC- Pfizer/Skistar/Alm EQ

  Utdelningsmånaderna kan ju ändras i framtiden men detta är relativt nyligen jag kollade upp.

  1. Hej Christine! Men fantastic! Tack för att du delar med dig! Va kul att du har Omega! 🙂 Hmm, Skistar alltså – kollade precis, trodde man skulle köpa den i juni – men verkar som att den legat lägre nu i augusti :D.
   Vad tänker du generellt om preffar, jag är lite osäker på dessa eftersom jag tycker det verkar lite meckigt att hålla koll på villkoren, att jag kan bli tvungen att sälja och att de inte har samma tillväxtpotential (eller?).. Hur viktigt tycker du det är med utdelningstillväxt?

 2. En fråga har du din portfölj i en kapitalförsäkring eller på ISK – konto ,jag tänkte då främst för att slippa bli beskattad två ggr gällande utländska aktier ?

 3. Jag tycker Omega är mest intressant av de du listar, sedan tycker jag nog att du ska ifrågasätta NCC och Starbucks 🙂
  Mitt tips är Marine Harvest (som jag äger, så jag är inte opartisk), det är ett norskt sjömatsföretag med hög direktavkastning som delar ut fyra gånger per år. Jag tror sjömat har framtiden framför sig samt att man får en lite mer okorrelerad aktie eftersom de i princip är ett råvarubolag!

  1. Tack för input! 🙂 Ska fundera vidare. Ska kolla in Marine, kul att ha lite spridning också – blir lätt stor exponering mot fastigheter.

 4. Vilken bra sida du har med tips och info för en nybörjare. Jag undrar hur det går för dig med utdelningsportföljen?
  Har det blivit några nya inköp till portföljen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.