Foto: Lasse Bernt Sandkamm

Om mig

Jag heter Linnéa och har världens roligaste hobby – nämligen aktier och investeringar.

Denna blogg startade som en investeringsdagbok i början av 2017 och jag skriver om allt det som intresserar mig och om det som är aktuellt för min just nu. Till exempel delar jag en del om hur jag investerar min dotter Lærkes pengar (eller Lärkan som vi kallar henne hemma i Sverige :)).

Jag driver tillsammans med Anna Svahn och Anna Brännhult facebookgruppen ”Economista – Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi” som är full av härliga, peppade och ekonomiska tjejer (över 130 000! 🙂 ) som hjälper varandra! Jag har även en liknande grupp här i Danmark som heter Moneypenny – Kvinder som Investerer (med anknytande hemsida/dansk blogg och facebooksida) och den är idag den största facebookgruppen för kvinnor och investeringar i Danmark (snart 10 000 kvinnor). Den 29 augusti 2019 släppte Moneypenny tillsammans med företaget GoGetty rapporten ”Pennyrapporten” där vi kartlägger jämställdhet i danska börsnoterade företag! Man kommer att kunna ladda hem rapporten gratis via vår danska hemsida. 

Under 2019 är jag ekonomikrönikör för Göteborgs-Posten och jag skriver då och då i tidningen Aktiespararen. 🙂

Jag älskar aktier och investeringar och är hooked på att få andra att träda in i denna värld för att få samma känsla av kontroll och ekonomisk struktur. Jag har ingen ekonomisk utbildning, har ett helt vanligt jobb, och vill poängtera: Om jag kan så kan du! Jag investerar själv via investeringsbanken Nordnet (samarbetslänk).
Investeringar är alltid förknippade med risk, så självklart skall man känna sig redo innan man börjar. Men på lång sikt är det, enligt mig, viktigt att ha en del av sina sparpengar på börsen. Ja, jag tycker faktiskt att det är större risk att stå utanför marknaden. Speciellt i dagens ränteläge. Men en buffert på sparkontot är såklart ett måste. Jag vill inte behöva sälja aktier om vi får en vattenläcka eller om bilen skall renoveras. 🙂 Läs gärna mitt nybörjarinlägg här.

Mina ledord är:

  1. Börja! Testa dig fram med en liten summa för att känna efter. Jag blev själv mycket mer motiverad efter att jag köpt min första aktie. 🙂
  2. Regelbundet sparande (jag sparar och köper varje månad)
  3. Långsiktighet (justera din risk utefter sparhorisonten)
  4. Sprid risken! Lägg inte alla ägg i samma korg.

Läs under sidanInspiration och länkar där jag lagt in mina favoritpodcasts, favoritböcker, favoritbloggare, nyhetssidor, länkar till tänkvärda texter och andra användbara länkar. 🙂