Odla grönsaker – vårens bästa spartips?

Februari är här och jag har redan påbörjat planeringen för årets balkongodling!

Ja, ni läste rätt – även på balkong funkar det att odla en hel del, och det är inte så svårt som man kan tro. Förra året var mitt första riktiga odlingsår vilket gav mig uppemot 100 gurkor, ett 20-tal squash, en massa potatis, physalis, sockerärtor och lite olika kryddor. Inte nog med att jag sparade pengar på att odla själv, dessutom kändes det så mycket bättre att veta att jag åt grönsaker odlade helt naturligt! Det fanns en hel del information när jag skulle börja odla, men inget jag upplevde som anpassat för en nybörjare. Så nu tänkte jag skriva lite tips och hoppas på att inspirera fler att våga testa att odla! Jag tyckte det var så roligt och det gav mig ju också en massa gott att äta.

Min skörd

Odla grönsaker!

Steg ett är att bestämma vad man vill odla och köpa fröpåsar! Dessa påsar finns att köpa lite varstans, tex hos ÖoB, Lidl och bygghandlarna (Hornbach, Bauhaus) som brukar ha lite billigare pris än de traditionella blomsteraffärerna. Tänk på att det är många frön i de flesta påsarna – varför inte gå ihop med grannen, kompisen eller någon annan för att spara ytterligare lite mer. Själv delade jag med min mamma. Även om du har ett växthus eller en stor trädgård kan det vara bra att dela fröpåsar om man vill ha lite olika sorter.

Hur vet man vad man kan odla?

Mycket information om odlingssätt finns på fröpåsen. Läs noga innan du köper så du har rätt förutsättningar för det du vill odla. Se till exempel till så du inte köper frön för odling i växthus om du inte ska odla i växthus. Övrig information du ska kunna hitta på påsen är hur lång tid innan utplantering du ska börja förodla inomhus, hur många frön du ska sätta per kruka, hur djupt du ska så fröet, vad lägsta nattemperaturen ska vara när man sätter ut plantan, med mera.

Såhär ser odlingen ut i början

Hur går planteringen till?

Jag bor i lägenhet och odlade det mesta på min balkong. Allt som jag planterade i krukor förodlade jag inomhus. Man kan köpa små odlingskrukor i plast med dräneringshål i botten, eller så använder man små plastbehållare man har hemma. Det är viktigt att göra hål i botten för dränering! Det är smidigt om behållaren går att klippa sönder, du kommer nämligen att rätt fort behöva plantera om i större behållare/krukor. Köp en påse såjord och använd i dina små krukor och sätt dina frön! Glöm inte att märka vad du satt i vilken kruka. Ta lite plastfolie och sätt över dina odlingar, gör små lufthål i plasten så blir det som ett litet miniväxthus och dina frön bör få en bra start! Vattna gärna genom att spruta vatten med en blomspruta så det inte blir så hårt vattentryck mot det lilla fröet. När plantan börjar växa kan du ta bort plasten, och behöva stötta den lilla plantan med en liten pinne. Jag använde mig av grillpinnar som jag bröt av och band upp den lilla stjälken mot.

När plantan börjat växa kan du rätt snart plantera om i större krukor, du kommer se att rötterna rätt fort letar sig igenom dräneringshålen och då har plantan växt ur sin kruka. Vid andra omplanteringen använde jag mig av avklippta mjölkpaket och gjorde hål i botten. Se till att vattna dina plantor, låt dem stå i ett soligt fönster och snurra på dem regelbundet så hela växten får sol!

Vid andra omplanteringen använde jag mig av avklippta mjölkpaket och gjorde hål i botten.

Odling utomhus

När plantan växt sig så stor så du ser att rötterna kommer ut i dräneringshålen är det dags att plantera i slutkrukan. Innan du gör detta – se till att ”sola plantan”. Det vill säga ställ ut stunder under dagar med sol så att växten vänjer sig vid att stå utomhus.

Stora krukor är rätt dyra, jag köpte 10 litersspänner på ÖoB för 5 kronor styck, det finns även murbrukshinkar i bygghandeln som är stora och billigare än krukor. Gör dräneringshål i botten så plantan inte dränks vid regn. När plantan väl står i slutkrukan kommer den att växa till sig och förhoppningsvis ge en massa frukt! Du märker fort skillnad på vilka plantor som dricker mest vatten och snabbast blir torra, hos mig var det squashen som var törstigast!

Gurkodling i början

De flesta plantor behöver näringstillskott. Har du tillgång till hönsgödsel är det ett bra alternativ. Du kan köpa hönsgödsel på Bauhaus eller Byggmax men bor man nära någon med höns kan man säkert få gratis. Annars finns även grönsaksnäring på flaska att köpa, helt ekologiska och fulla med näring – använd inte kemikalier som konstgödsel eller bekämpningsmedel. Om de planter du odlar växer på höjden (t ex gurka, tomat, ärtor och physalis) kan du behöva binda upp det eller ha stödpinnar som växten kan klättra på, pinnar från skogen passar lika bra som de du kan köpa i blomsteraffären.

Squash
Sockerärtor

Odla potatis i kruka/hink!

Att odla potatis i en hink eller en kruka är superenkelt! Även här är det viktigt med dräneringshål i botten, gärna ett par cm upp på krukan. Jag köpte en murbruksbalja på 40 liter (jag gav ca 60 kr på biltema och hornbach jämfört med 100-300 kr för en kruka) för att få plats med fler potatisar, men det fungerar även med 10 liters hink, sätt då 2-3 potatisar per hink. Jag satte 8 potatisar i min balja.

Potatisodling i balja

Hur gör man?

Spara ett par ekologiska potatisar, lägg dem ljust och svalt, inte i solljus. Jag satte mina i en gammal äggkartong. Låt potatisen få groddar! Alternativt köper du sättpotatis med färdiga groddar, det är lite dyrare men du behöver då inte vänta lika lång tid. Du måste inte förgro potatisarna men det gör att du kan skörda tidigare! När groddarna har växt ett par cm – lägg dem i en hink med ca 10 cm jord i botten och fyll med jord ca 10 cm ovanför. Resten av utrymmet i hinken använder du för att kupa när potatisen börjar växa. Kupar gör man för att det bildas nya rotknölar längs med stammen så länge den är i kontakt med jord, så när blasten börjar synas häller du lite mer jord och upprepar detta tills hinken är fylld. Du kan sätta ut potatisen i hinken så fort det är frostfritt. Om du förgrott sättpotatisen tar det ca 8 veckor tills du kan skörda potatisen.

Min potatisskörd

Happy planting!

Sammanställning av vad man behöver innan man går igång hittar du här nedanför tillsammans med länkar till mer inspiration och hjälp.

/Linnéa Abrahamsson
Du kan följa Linnéa på Twitter HÄR.

 

Länkar och sammanställning

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.