– Startguide till nybörjaren –

Jag har inte tid och jag måste kunna jättemycket”.

Det var vad jag tyckte om investeringar, fonder och aktier. Mycket enklare att spara pengarna på bankkonto, då vet jag var dom finns och det finns ingen risk att jag förlorar dom.

Det där var jag för ca 3.5 år sedan. Idag läser jag finans varje morgon, och älskar att vara en del av alla typer av diskussioner inom privatekonomi och investering. Det trodde jag ALDRIG. Nu vill jag att alla ska känna samma självförtroende när det kommer till ens privatekonomi och investeringar. Du kan så mkt mer än du tror, och det behöver inte vara svårt.

Det bästa med att investera är att du kan välja om du vill investera aktivt eller passivt. Det finns nämligen strategier för alla. Det viktiga är att du börjar. Och det behöver inte ta så mkt tid. Bara att du läser detta inlägg är ett steg i rätt riktning! Heja dig! Längst ner i inlägget har jag lagt in en ordlista. Kommentera gärna om du saknar något. Nu startar vi! 

Hur kommer man igång?

 

STEG 1. Budget och Buffert

 

Innan man börjar investera så är det bra att se över sin budget och definiera en buffert som man är trygg med. Jag har skrivit ett inlägg om kortsiktigt och långsiktigt sparande HÄR.

Med en strukturerad budget vet du hur dina inkomster och utgifter ser ut varje månad, och kan därmed välja hur mycket du kan spara varje månad. En buffert är kontanta medel som jag tycker skall ligga säkert på ett sparkonto med bra ränta och insättningsgaranti. Detta är pengar som skall användas om något oväntat händer, till exempel om bilen behöver repareras eller man behöver köpa en ny tvättmaskin. Man pratar också om att ha en buffert, eller ett frihetskapital, som ekonomiskt stöd om man skulle bli arbetslös en period eller vill lämna en dålig relation. Storleken på bufferten är helt individuell, och det viktigaste är att du känner dig trygg med storleken på den innan du börjar investera.

STEG 2. Starta konto

Steg nummer ett är att skaffa ett konto där man kan köpa sina aktier och fonder (mitt inlägg där jag beskriver de olika kontoformerna AF, ISK och KF hittar du HÄR).

Konto och bank

I Sverige finns t ex Investeringsparkonto (ISK), ett konto där man skattar ett schablonbelopp varje år. Detta konto är i dagsläget det mest fördelaktiga om man vill investera i aktier och har en lång tidshorisont. Vill du starta ett långsiktigt sparande rekommenderar jag någon av bankerna Nordnet (samarbetslänk) eller Avanza (samarbetslänk). De är i stort sett lika, men på Nordnet har du 80 000 kr som gräns på gratis courtage (courtage är avgiften du betalar näre du köper och säljer aktier), och summan är 50 000 kr på Avanza, när du handlar på Stockholmsbörsen. Du kan enkelt starta konto hos båda utan problem (några minuter med Mobilt BankID). En del använde båda banker för att maxa gratiscourtage (80 000 + 50 000 kronor). Nordnet har även Shareville, som är ett socialt nätverk för investerare.

En del föredrar Nordnet, och andra Avanza. Jag använder själv båda banker. En fördel med att ha båda banker är som sagt att man kan utnyttja gratiscourtaget till max på båda banker. Det finns även andra typer av konton där man kan köpa aktier och fonder, t ex en kapitalförsäkring (KF) eller en aktie- fonddepå (AF). Läs mer om skillnaderna HÄR.

Courtagenivå

Courtage är den avgift du betalar när du köper och säljer aktier. När du har ditt konto är det viktigt att ställa in vilken courtagenivå/courtageklass du skall ha (Du kan läsa mer om courtageklass på  Avanza  och Nordnet). Courtaget varierar beroroende på t ex hur många gånger du handlar aktier och hur stor summa du handlar för. Det är viktigt att välja nivå innan du köper din första aktie. Du vill inte betala t ex 39 kr i courtage för en aktie för 19 kr). Du betalar inte courtage för fonder.


STEG 3. För över pengar, tänk igenom din riskprofil och diversifiera

Nästa steg är att föra över pengar till ditt nya konto samt tänka igenom den strategi som passar dig bäst. Hur länge kan pengarna investeras (när behöver du pengarna?) och hur stor risk är du villig att ta?

För över pengar

Dags att föra över pengar till kontot. Ditt konto har ett kontonummer som ”vanliga” bankkonton och du för över som en helt vanlig banktransaktion. När pengarna är inne på ditt konto, t ex ditt ISK, kan du börja handla. Allt är ok —> köp för 5, 50, 500 kr eller 5000 kr, det finns inget rätt eller fel. Det viktigaste när du börjar är att du tar det i din egen takt. Jag brukar säga att det är bra att tänka på sina första investeringar som läropengar. Detta eftersom jag tror det är så viktigt att gör det där första aktieköpet. Ofta kommer man på att det inte var så läskigt som man trott.

Sparhorisont och riskprofil

Detta är en viktig punkt. När skall du använda pengarna som du vill investera? Är det till en insats om 2-3 år skall dessa pengar inte in på aktiemarknaden. Aktiemarknaden svänger en hel del över tid, och kan gå ner 30-50% på kort tid. Historiskt sett har dock alltid markanden återhämtat sig igen, och har över tid gett en avkastning på ca 7-8% i genomsnitt per år. Det är därför man alltid pratar om långsiktighet och is i magen när det kommer till aktier. Du vill inte vara tvungen att sälja aktier, så tänk igenom din riskprofil innan du börjar. Jag har t ex en hög riskprofil på 100% aktier, eftersom jag har en lång sparhorisont och jag har en buffert jag är trygg med utöver mina investeringar. Såklart kan historisk avkastning inte garantera framtida avkastning, men jag har valt att tro att mina pengar växer bäst på aktiemarknaden.

Fördelning

Fördelning kan tolkas på två sätt.

1. Är det fördelning mellan hur stor procent av dina pengar du har på sparkonto hos banken och hur mycket pengar du har på marknaden?

Här tycker jag det är svårt att prata om procent, eftersom jag tycker det beror på hur mycket kapital man har totalt. Och skall man då räkna med pengarna som står i ens lägenhet eller hus (om man äger)? Det kan såklart vara en bra idé att göra en sådan översikt på sin ekonomi som helhet, men när jag pratar om fördelning på sina investeringar så tänker jag på nr 2, nedan. Det viktigaste att tänka på är att man känner sig trygg med den summa man har ”säkert” i en buffert. Du vill inte investera pengar som du kan komma att behöva inom snar framtid, eller vid oväntade händelser.

2. Fördelning i ens investeringsportfölj. (Portfölj kallar man ofta sitt konto där man har sina aktier. Detta på grund av att man i gamla dar köpte aktier som värdepapper och ofta förvarade dessa i just en portfölj)

Man kan också, som kanske det mest vanliga, prata om fördelning på ens investeringar. T ex 50% aktiefonder och 50% räntefonder (aktiefonder representerar högre risk, och räntefonder lägre risk). Rikatillammans skriver väldigt bra om denna typ av fördelning, även Hemberg har ett inlägg (här). Ett exempel på tankesätt kan vara att man ska ha sin ålder i % i räntefonder. Är du t e x 30 år kan du ha 30% räntor och 70% aktier, och sedan omfördelar man efterhand. Men det är lite svårt att förstå vad man menar ibland, en del har ju sin ”buffert” i räntefonder t ex. Jag gillar personligen att hålla det i varsin bunke. Jag började med 30% räntefonder och 70% aktiefonder då detta är en generell rekommendation, men eftersom min tidshorisont är såpass lång (>20 år) har jag nu viktat över till större andel aktiefonder (ca 95% aktiefonder i min fondportfölj och 100% aktier i min utdelningsportfölj). Du kan läsa om min fondportfölj HÄR och vill du ha en introduktion till fonder generellt kan du läsa om det HÄR. Bilden nedan är alltså bara en riktlinje, och du gör såklart som du vill 🙂

Fördelning som passar din riskprofil är bra – men glöm inte att diversifiera

Lägg inte alla ägg i samma korg. Med detta uttryck menas att man skall sprida sina pengar i flera olika bolag/aktier och/eller fonder. Helst 10-20 olika aktier, gärna i olika branscher (alltså till exempel en spridning över bank, energi, bygg, telecom m fl). Med fonder får du automatiskt en spridning i flera aktier. Du kan få mycket information om den fond du funderar på om du går in och söker på den på www.morningstar.se.

Spara regelbundet

Ta det i din egen takt och räkna inte med snabba cash. Räkna med att du kan förlora pengar. Nervositeten över risken kan man t ex hantera genom att försöka tänka långsiktigt och spara regelbundet. Sparar du regelbundet sprider du också risken, eftersom du köper både i upp- och nedgång. Jag började personligen med att lägga några 100-lappar i en fond, och vågade mig sen på att köpa några investmentbolag (jättebra nybörjaraktier för övrigt 🙂 , du kan se vilka som finns via sidan ibindex). Nu månadssparar jag i många olika aktier och fonder.

När är en aktie billig?

Priset på en aktie beror på vad bolaget är värderat till och hur många aktier det finns (och vad marknaden tycker såklart). En aktie som kostar 3 kronor behöver således inte vara ”billig”.
Vill du läsa mer om fonder så har Elin Vedin och jag skrivit ett inlägg om fonder, ett inlägg som vi själva hade velat ha när vi började investera. 🙂 Du hittar inlägget HÄR.

 

STEG 4. Hur väljer jag vad jag skall investera i?

För att välja fonder eller aktier så kan du starta med att läsa nyheter (i DETTA inlägg har jag skrivit ner mina informationsfavoriter), kolla på Nordnets- eller Avanzas hemsidor, och sedan läsa på lite om företaget eller fonden, t ex i rapporter eller i olika analyser. Google is your friend here. Morningstar är som sagt fantastiskt för att kolla upp information om fonder. Vill du lära dig mer kan du gå med i Aktiespararna. Är du under 28 år kan du även gå med Unga Aktiesparare. Här kan man lära sig otroligt mycket. Andra forum är facebookgrupperna ”Investeringsguiden” eller ”Aktier” på Facebook. Via Börsdata kan du snabbt analysera nyckeltal (nyckeltal beskriver enkelt sett hur det går för företaget, det kan t ex handla om omsättning, vinst och utdelning. Se t ex P/E här nedanför.)

Vad kostar en aktie?

Det kan vara svårt att veta hur mycket man vill betala för en aktie. Jag brukar ofta titta på historisk utveckling, läsa analyser, och kanske följa en aktie ett tag innan jag bestämmer mig för att gå in. Man kan även titta på t ex P/E-tal eller direktavkastning, dessa uttryck är vad man kallar ”nyckeltal”. Vill du fördjupa dig inom dessa så rekommenderar jag Gottodix sparfilmer (jag ser dom lite då och då faktiskt, lätt att glömma en del saker 🙂 ). Du hittar också de mesta via Börsdata.se.

Direktavkastning

Direktavkastning är samma sak som utdelning, alltså när företaget delar ut en del av sin vinst till aktieägarna. Utdelning är i kronor och direktavkastning i procent. Om ett bolag ger 5 kr i utdelning och du köper aktien för 100 kr så har bolaget en direktavkastning på 5% och en utdelning på 5 kr. Gottodix sparskola går igenom många andra olika nyckeltal (länk HÄR). Det är verkligen värt tiden att titta på filmerna!

STEG 5. Hitta din strategi!

Jag förespråkar långsiktigt och regelbundet sparande i aktier och fonder. Större stabila företag, med bra utdelning (gärna även med stabil utdelningstillväxt), och riskspridning med fonder (billiga indexfonder och globalfonder är en bra bas, jag har få fonder med förvaltningsavgift över 0.4% – läs mer här och här) och investmentbolag. Men det finns hur många strategier som helst. Ja, faktiskt lika många som det finns investerare. Så du skall bara hitta din helt egna 🙂

En del daytradar (dvs köper och säljer en aktie under en dag), eller swing tradar (köper och säljer under kortare perioder). Du kan välja att vara passiv eller aktiv, allt funkar. Är du passiv kanske du behöver kolla dina aktier och fonder 2-3 ggr om året. Ha inte fler aktier än du kan hålla koll på. Det är alltid bra att ha lite koll om nyheter som kan komma att påverka dina investeringar, och då är det bra att inte ha för många att hålla koll på. Dock är det mindre viktigt om du t ex investerar i investmentbolag eller fonder och är långsiktig.
Det är i stort sett omöjligt att tajma marknaden (dvs sälja aktier dyrt och köpa billigt). Man brukar säga ”TIME IN the market, not TIMING the market”. Har skrivit ett inlägg om dette HÄR.

Lägg upp din strategi utifrån sparhorisont och riskprofil

Därför är en bra strategi (enligt mig) att tänka långsiktigt och köpa regelbundet. Igen. Det är viktigt att du har en buffert du är bekväm med, och du skall inte investera pengar du behöver inom kort (helst ska du kunna avvara pengarna minst 10-15 år – lägg alltid upp din riskstrategi utifrån sparhorisont och kom ihåg att din strategi ska kännas bra i magen). Börsen går upp och ner, och du vill inte vara tvungen att sälja när dina aktier eller fonder ligger på minus. Hög risk är inte lika med hög avkastning. Hög risk är lika med en möjlighet till hög avkastning. Sprid dina risker, lägg inte alla pengar i en aktie eller i en fond. Aktiespararnas gyllene regler hittar du här.

 

Mina 5 bästa tips

  • (BÖRJA 🙂 )
  • Definiera ditt mål. Varför sparar du? Vad sparar du till.
  •  Spara långsiktigt
  •  Spara regelbundet
  •  Sprid dina risker

 

Sammanfattningsvis

Det viktigaste enligt mig är att BÖRJA. Ta det i din egen takt, men börja. Och tveka inte att fråga! Det finns verkligen inga dumma frågor. Alla har varit gröna, så kör ditt race! 🙂
Tack vare dagens nätmäklare så kan vi småsparare handla gratis på Stockholmsbörsen, så vill du köpa en aktie för 7 kronor, gör det! Se hur det känns. Välj ut några bra fonder och lägg upp dina långsiktiga investeringar. Det är inte bråttom. Jag såg mina första investeringar som läropengar.

Skriv jättegärna frågor eller kommentera om det är något jag skall lägga till, eller om något är otydligt, i denna text. Vill att den skall hjälpa så många som möjligt att komma igång! 🙂

//Linnéa


 

Länkar till lärorikt material

Mina favoritbloggar, podcast osv hittar du längst ner på sidan här.

Gottodix (sparskolan är super)

Aktiekunskap.nu

Aktiespararna

Unga Aktiesparare

Nordnetbloggen

Hembergs blogg (specifikt serien som startar här)

Marcus Hernhag (både blogg och böcker).

Leta info, kolla grafer på t ex Börsdata eller Euroinvestor
För fonder kolla in www.morningstar.se

Monica Sjödin har flera tips här