Nybörjare på aktier och fonder

Investeringar, fonder och aktier. Låter så svårt. ”Jag måste kunna jättemycket”, ”det har jag inte tid med”. Det var vad jag tyckte om investeringar, fonder och aktier. Mycket enklare att spara pengarna på bankkonto, då vet jag var dom finns och det finns ingen risk att jag förlorar dom.

Det där var jag för ca 2 år sedan. Idag läser jag finans varje morgon, och älskar att vara en del av alla typer av diskussioner i ämnet. Jag har inte bara fått självförtroende att börja med mina egna långsiktiga investeringar, min spekulativa portfölj och se över min budget varje månad. Jag har hittat en helt ny hobby. Det trodde jag ALDRIG. Nu vill jag att alla ska känna samma självförtroende när det kommer till ens investeringar. Du kan så mkt mer än du tror, och det behöver inte vara svårt.

Det bästa är att du kan själv välja om du vill investera aktivt eller passivt, det finns strategier för alla. Det viktiga är att du börjar. Och det behöver inte ta så mkt tid. Bara att du läser detta inlägg är ett steg i rätt riktning! Heja dig!

Hur kommer man igång?

STEG 1.

Steg nummer ett är att skaffa ett konto där man kan köpa sina aktier och fonder (mitt inlägg om de olika kontoformerna hittar du HÄR). I Sverige finns t ex Investeringsparkonto (ISK), ett konto där man skattar ett schablonbelopp varje år. Detta konto är i dagsläget det mest fördelaktiga (fördelar och skillnader mot aktiedepå kan du läsa om här). Vill du starta ett långsiktigt sparande (läs inlägg om kortsiktigt vs. långsiktigt HÄR) rekommenderar jag Nordnet (samarbetslänk) eller Avanza. De är i stort sett lika, men på Nordnet har du 80 000kr som gräns på gratis courtage (courtage är en avgift man betalar vid köp-och sälj av aktier, se ordlista nedan) (50 000kr på Avanza) när du handlar på Stockholmsbörsen. Du kan enkelt starta konto hos båda utan problem (några minuter med Mobilt BankID). Nordnet har även Shareville, som är ett socialt nätverk för investerare. Många tycker även Sharevilles app är enklare än Nordnets egna. Det finns andra typer av konton, t ex en kapitalförsäkring (KF) eller en aktie- fonddepå (AF). Läs mer om skillnaderna HÄR.
När du har ditt konto är det viktigt att ställa in vilken courtagenivå/courtageklass du skall ha (Mer om courtageklass –> (Nordnet / Avanza )). Denna varierar beroroende på t ex hur många gånger du handlar aktier och hur stor summa du handlar för. Det är viktigt att välja nivå innan du börjar handla, annars kan du riskera att betala för mycket, om du t ex börjar med ett litet köp (t ex 39 kr i courtage för en aktie för 39 kr, aj aj).

STEG 2.

Dags att föra över pengar till kontot. Det gör du som en helt vanlig banktransaktion. När pengarna är inne på ditt ISK kan du börja handla. Allt är ok —> köp för 5, 50, 500 kr eller 5000 kr, det finns inget rätt eller fel. (Men håll koll på courtaget om du har gratisnivå och handlar utanför Stockholmsbörsen). Räkna med lite läropengar och lägg inte alla pengar på samma ställe (i t ex en enda aktie) – ”lägg inte alla ägg i samma korg”. Det är viktigt att du tar det i din egen takt och inte räknar med snabba cash. Räkna med att du kan förlora pengar. Nervositeten över risken kan man t ex hantera genom att försöka tänka långsiktigt och spara regelbundet. Sparar du regelbundet sprider du också risken, eftersom du köper både i upp- och nedgång. Jag började personligen med att lägga några 100-lappar i en fond, och vågade mig sen på att köpa några investmentbolag (jättebra nybörjaraktier för övrigt 🙂 ). Nu månadssparar jag i både aktier och fonder. Priset på en aktie beror på vad bolaget är värderat till och hur många aktier det finns (och vad marknaden tycker såklart). En aktie som kostar 3 kronor behöver således inte vara ”billig”.
Vill du läsa mer om fonder så har Elin Vedin och jag skrivit ett inlägg om fonder, ett inlägg som vi själva hade velat ha när vi började investera. 🙂 Du hittar inlägget HÄR.

Hur väljer jag?

STEG 3.

För att välja fonder eller aktier så kan du starta med att läsa nyheter (längst ner på denna sida har jag länkat till de sidor jag brukar läsa, samt podcasts / bloggar jag gillar), kolla på Nordnets- eller Avanzas hemsidor, och sedan läsa på lite om företaget eller fonden, t ex i rapporter eller i olika analyser. Morningstar är fantastiskt för att kolla upp information om fonder. Vill du lära dig mer kan du gå med i Aktiespararna. Är du under 28 år kan du även gå med Unga Aktiesparare. Här kan man lära sig otroligt mycket. Andra forum är facebookgrupperna ”Economista – Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi” eller ”Aktier” på Facebook, eller nätverket Feminvest. Det kan vara svårt att veta hur mycket man vill betala för en aktie. Jag brukar ofta titta på historisk utveckling, läsa analyser, och kanske följa en aktie ett tag innan jag bestämmer mig för att gå in. Man kan även titta på t ex P/E-tal eller direktavkastning, dessa uttryck är vad man kallar ”nyckeltal”. Direktavkastning är till exempel samma sak som utdelning, alltså när företaget delar ut en del av sin vinst till aktieägarna. Gottodix sparskola går igenom många olika nyckeltal (länk HÄR), filmerna är fantastisk om du vill lära dig mer om fonder och aktier. Det är verkligen värt tiden att titta på filmerna!

Strategier

STEG 4.

Jag förespråkar långsiktigt och regelbundet sparande i aktier och fonder. Större stabila företag, med bra utdelning, och riskspridning med fonder (billiga indexfonder och globalfonder är en bra bas, jag har få fonder med förvaltningsavgift över 0.4% – läs mer här och här) och investmentbolag. Men det finns hur många strategier som helst. En del daytradar (dvs köper och säljer en aktie under en dag), eller swingtradar (köper och säljer under kortare perioder). Du kan välja att vara passiv eller aktiv, allt funkar. Är du passiv kanske du behöver kolla dina aktier och fonder 2-3 ggr om året. Ha inte fler aktier än du kan hålla koll på dock. Det är alltid bra att ha lite koll om nyheter som kan komma att påverka dina investeringar, och då är det bra att inte ha för många att hålla koll på. Dock är det mindre viktigt om du investerar i större stabilare företag, investmentbolag eller fonder och är långsiktig.
Det är i stort sett omöjligt att tajma marknaden (dvs sälja aktier dyrt och köpa billigt). Man brukar säga ”TIME IN the market, not TIMING the market”.

Därför är en bra strategi (enligt mig) att tänka långsiktigt och köpa regelbundet. Det är viktigt att du har en buffert du är bekväm med, och du skall inte investera pengar du behöver inom kort (helst ska du kunna avvara pengarna minst 10-15 år – lägg alltid upp din riskstrategi utifrån sparhorisont och kom ihåg att din strategi ska kännas bra i magen). Börsen går upp och ner, och du vill inte vara tvungen att sälja när dina aktier eller fonder ligger på minus. Hög risk är inte lika med hög avkastning. Hög risk är lika med en möjlighet till hög avkastning. Sprid dina risker, lägg inte alla pengar i en aktie eller i en fond. Aktiespararnas gyllene regler hittar du här

Mina bästa tips är:

  • (BÖRJA 🙂 )
  •  Spara långsiktigt
  •  Spara regelbundet
  •  Sprid dina risker

Fördelning och riskspridning

STEG 5.

Fördelning kan man enlig mig se på två sätt.

1. Är det fördelning mellan hur stor % av dina pengar du har på sparkonto hos banken vs hur mycket pengar du har på marknaden. Här tycker jag det är svårt att prata om %, eftersom jag tycker det beror på hur mycket kapital man har totalt. Det viktigaste är att man känner sig trygg med den summa man har ”säkert” i en buffert. Du vill inte investera pengar som du kan komma att behöva inom snar framtid, eller vid oväntade händelser.

2. Man kan också, som kanske det mest vanliga, prata om fördelning på ens investeringar. T ex 50% aktiefonder och 50% räntefonder (aktiefonder representerar högre risk, och räntefonder lägre risk). Rikatillammans skriver väldigt bra om denna typ av fördelning, även Hemberg har ett inlägg (här). Ett exempel på tankesätt kan vara att man ska ha sin ålder i % i räntefonder. Är du t e x 30 år kan du ha 30% räntor och 70% aktier, och sedan omfördelar man efterhand. Men det är lite svårt att förstå vad man menar ibland, en del har ju sin ”buffert” i räntefonder t ex. Jag gillar personligen att hålla det i varsin bunke. Jag började med 30% räntefonder och 70% aktiefonder, men eftersom min tidshorisont är såpass lång (>20 år) har jag nu viktat över till större andel aktiefonder.

Sammanfattningsvis –> Det viktigaste enligt mig är att BÖRJA. Ta det i din egen takt, men börja. Och tveka inte att fråga! (Fantastiska forum är Economista eller Feminvest – finns även på Shareville). Det finns verkligen inga dumma frågor.
Tack vare dagens nätmäklare så kan vi småsparare handla gratis på Stockholmsbörsen, så vill du köpa en aktie för 7 kronor, gör det! Se hur det känns. Välj ut några bra fonder och lägg upp dina långsiktiga investeringar. Det är inte bråttom. Bra länkar finns i texten och längre ner. Jag har en förkärlek till Jan Bolmeson på bloggen ”Rika tillsammans”, eftersom det var den sidan som öppnade mina ögon. Han skriver väldigt många bra inlägg, har många bra analyser och beräkningshjälpmedel. Till exempel kan du jämföra olika fonder och deras avkastning över tid när de har olika avgifter.

Skriv jättegärna frågor eller kommentera om det är något jag skall lägga till, eller om något är otydligt, i denna text. Vill att den skall hjälpa så många som möjligt att komma igång! 🙂

//Linnéa


LÄR DIG MER:

En riktigt bra nybörjarblogg: Rikatillsammans

Gottodix (sparskolan är super)

Aktiekunskap.nu

Aktiespararna

Unga Aktiesparare

Feminvest aktieskola

Nordnetbloggen

Hembergs blogg (specifikt serien som startar här)

Marcus Hernhag (både blogg och böcker).

Anna Svahn skriver om risk

Leta info, kolla grafer på t ex Börsdata eller Euroinvestor
För fonder kolla in www.morningstar.se

Monica Sjödin har flera tips här

Mina favoritbloggar, podcast osv hittar du längst ner på sidan här.