Ny start & rapport från 1.5-åringen


Har äntligen fått lite nys om hur jag ska hantera mina aktier och fonder som utlandssvensk. Så jag är nu igång med att sälja av aktierna på mina ISK och istället starta KF. Fonderna får ligga kvar eftersom de inte ger utdelning & för att de är på såpass lång sikt.

Var lite jobbigare mentalt än jag trodde att avveckla min långsiktiga fina pengamaskin. Sälja alla mina innehav som jag bestämt mig för att behålla i flera år… Men jag fick bita i det sura äpplet, och försöka se det som en nystart istället. Och fick ju samtidigt också sammanställa en liten rapport från 1.5-åringen 🙂 :

Långsiktiga portföljen: Sedan start: 21.69%
(Ca 50% fonder, resten aktier (Bl a Latour, Lundbergs, Investor, Midsona, Castellum, SEB, Axfood, HM, NCC, eWork))

Sommarhusportföljen: Sedan start 14.52%
(Stor del Lannebo småbolag, Railcare, Hemfosa, Balder och Storebrand. Balder drar tyvärr ner utvecklingen ganska rejält..)

Inte för att jag slagit index med hästlängder, men jag är ändå otroligt nöjd med utvecklingen. Alternativet hade ju varit några få kr i avkastning på sparkontot. Så försöker ändå klappa mig själv på axeln för att jag började! Och tagga för att hålla strategin med nästa, och förhoppningsvis slutgiltiga, pengamaskin. 🙂

Vad är nästa steg..? Jag kommer se över, och skriva mer om, min fondportfölj under våren. I min nya KF-portfölj, alternativt i min danska depå, kommer jag återigen lägga en bas med investmentbolag (favoriter är Latour, Lundbergs och Investor), och andra jag spanar på att köpa igen är Castellum, Midsona och Axfood. Sen får vi se. Har ju börjat bli rätt sugen på att ha fler ETF:er också, så vi får se vilka jag gillar bäst.

The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.

5 idéer beträffande “Ny start & rapport från 1.5-åringen”

  1. Hej Linnea,

    Kul att följa din blogg! Skulle du inte kunna skriva ett blogginlägg om att spara på börsen som utlandsboende? T.ex beskattning på ISK/KF/aktiedepå beroende på huruvida man är obegränsat/begränsat skatteskyldig i Sverige. Vad är det som gäller med 5-års resp. 10-årsregeln et cetera. Bor själv i Schweiz sedan 2,5år och skattar (trots ej folkbokförd i sverige) enligt schablon på mitt ISK i sverige… Går också i tankarna huruvida jag bör flytta till ett KF redan nu eller vänta ytterliggare 2,5 år tills mitt ISK övergår till aktiedepå…

    1. Hej Ulrika! Vad glad jag blir att du gillar bloggen! Och absolut, vilken superidé. Det är ju verkligen en djungel.. Jag börjar fila på ett inlägg. 🙂

  2. Hej Linnea! Jag är också aktieintresserad och utlandssvensk, så jag följer gärna detta ämne! Jag bor i Frankrike och har en vanlig aktiedepå på Nordnet, men borde kanske byta till KF, alternativt starta en KF parallellt… Bra initiativ till intressant ämne!

  3. Väldigt intressant inlägg! Är själv utlandsboende och har hitintills bara sparat passivt genom ett fondkonto på min bank men vill försöka sätta mig in i och vara mer aktiv i mitt sparande men tycker att det är lite extra knepigt när jag inte är skriven i Sverige längre men ändå gärna vill ha större delen av mitt sparande där. Har du något tips på bra läsning gällande beskattning och deklarering av aktie/fondsparande som utlandssvensk? Tycker precis som Ulrika att det vore superintressant att läsa ett inlägg om det:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.