Min fondportfölj (December 2019)

Snabblänkar till fonder i min portfölj (affiliatelänkar)

Didner & Gerge Aktiefond
Didner & Gerge Småbolag
DNB Global Indeks A
Länsförsäkringar Europa Indexnära
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Spiltan Globalfond Investmentbolag
Spiltan Räntefond Sverige

Nordnets superfonder kan man endast köpa via Nordnet. Avanzas gratisfond heter Avanza zero, dock får du en lite högre spridning med Nordnets Sverigefond. Jag har tidigare gjort en jämförelse mellan svenska indexfonder.

Kommentar till min fondportfölj

Startade i början av september 2015 då jag sålde mina fonder på SEB med alltför hög avgift. Betalade vinstskatten eftersom de låg på en aktie- och fonddepå och startade mitt månadsspar på Nordnet. Har sedan start tagit in Länsförsäkringar Europa, Spiltan Global samt och försöker ligga på ca 5-10% i räntefonder. Har kvar Spiltans räntefond, mest psykologiskt som en liten buffert, men skulle aldrig ha rent räntefond-spar på ISK. I min portfölj har jag således 90-100% aktiefonder, men jag är trygg med detta eftersom jag har lång tidshorisont på detta sparande (>10 år). Ganska stor del DNB Global Indeks, som min största globalfond (mycket nöjd med denna). Gratisfonderna Nordnet Superfonderna Danmark och Sverige utgör också en större del av portföljen (endast möjligt via Nordnet (samarbetslänk)). Har endast tre “dyrare” fonder (avgift > 0.4%), Didner & Gerge Aktiefond på 1.22%, deras småbolagsfond på 1.4% och Spiltan Global på 0.5%. Jag månadssparar i denna portfölj, och jag betalar idag en förvaltningsavgift på 0.43% för hela portföljen (men egentligen lägre då jag har flest pengar i de billigare fonderna – inte räknat exakt på det ännu). Än så länge tycker jag att Didner & Gerge gjort det ok, men håller extra koll på dessa då de är i den dyrare ligan. Här under kan du t ex se en jämförelse med Didner & Gerge mot Nordnet Superfonden Sverige samt jämförelseindexet. Du kan hitta massor av info och jämföra fonder via Morningstar.

Fördelning regioner

Kommentar

Jag är generellt nöjd, men jag tycker nog jag har för hög exponering mot Sverige och kommer försöka fördela om lite under 2020. Eventuellt kommer en Asienfond in för bättre spridning.

Min aktieportfölj (kommer.. 🙂 )

 

Länkar