Mina 38 bästa spartips

I detta inlägg tänkte jag samla många av de spartips som jag stött på. Jag har själv några favoriter som hjälpt mig att öka min sparkvot rejält. När man väl börjat kolla igenom sin ekonomi och var man kan spara in, så blir man automatiskt mer eftertänksam och sparsam. ”Många bäckar små” är faktiskt sant när man samlat ihop den summa man sparat, med ibland väldigt enkla medel. Det är inte de stora inkomsterna som gör miljonären, det är de små utgifterna. Här är mina favoriter, och en del andra som jag tycker ger god mening. 🙂

MINA 5 BÄSTA SPARTIPS

 1. Spara till dig själv först.
  Detta är mitt favorit-tips! Det betyder att så fort lönen kommer in, så för jag över pengar till min investeringsbank Nordnet (affiliatelänk), där jag primärt investerar direkt i min fondportfölj. Jag gör det manuellt, eftersom jag ändå är inne så mycket och kollar. Men det är fullt möjligt att sätta upp ett automatiskt månadssparande.
  Det som jag tycker är viktigt med just detta tipset, är att man lever för de pengar som är kvar. Man lurar hjärnan på ett sätt, eftersom man inte ser de pengar som man ”sparat bort” direkt.
 2. Fastna inte i automatiska överföringar!
  Detta är ett tips som man lätt glömmer bort. Eftersom man lätt glömmer bort just dessa utgifter! En av anledningarna till att Netflix, Spotify och andra streamingtjänster går så bra är bland annat eftersom de erbjuder abonnemang. Träningskort är precis samma sak. När man inte aktivt behöver betala en räkning, märker man inte när hundralapparna bara försvinner. Så tänk över om du verkligen använder tjänsterna. Vill du ha dem kvar så kan du eventuellt kan du dela tjänsterna med familj/vänner för att få ner kostnaderna. 🙂
 3. Ha en strukturerad budget
  Ja, tjat om budget. Men det är så viktigt. Har du koll på din budget vet du hur mycket du kan spara undan till din buffert, dina olika målsparande eller till dina investeringar. Jag trodde det skulle vara riktigt torrt att greja med min budget, men det är faktiskt ganska kul att få koll, och man blir ibland förvånad vad små belopp kan bli till under en månad. Jag brukar försöka göra det till en kul/mysig aktivitet. I helgen satt t ex jag och min kille och gick igenom vår gemensamma buffert under ca en timme när vi var på danskt ”slotsophold” på Hindsgavl slot. 🙂
 4. Se över utgifter
  Här tänker jag utgifter i det stora hela. Från take away-kaffe till försäkring, el, räntor, tv, bredband etc. Vad betalar du och vad får du? Kan du samla försäkringar på ett ställe? Finns det bättre deals för elen? Har du förhandlat din bolåneränta om du äger ditt boende? Om inte – gör det idag, du kan spara flera tusen per år genom att vara en medveten och krävande kund. 🙂  Jag har t ex skrivit ett inlägg om hur man kan förhandla bolåneränta HÄR. Har du dyra krediter, lägg upp en strategi för att prioritera att betala av dessa för att få lägre månadsutgifter.
  Shopping: När jag får en spontan urge att köpa något brukar jag tänka på hur många timmar jag behöver jobba för att kunna köpa grejen.. eller hur många aktier jag kan få för samma summa och vad det kan bli om jag investerade i 10 år. 🙂
 5. Ha tydliga sparmål
  Detta är faktiskt rätt viktigt, eftersom man har enklare, eller rättare sagt ens hjärna har enklare, att lägga pengar i olika för-definierade påsar. Pengar är inte bara ekonomi, utan också känslor vilket betyder att man inte alltid beter sig rationellt med sina pengar. Därför är det bra att hjälpa hjärnan på vägen. Lönen är t ex till för att betala räkningar, medan pengarna man får i födelsedagspresent eller som man får tillbaka på skatten är till för något helt annat. Så se till att hitta sparmål som motiverar dig mentalt. Gör listor, strukturera upp, skriv ner mål – hitta det som funkar för dig. Vill du veta mer om min motivation och mina sparmål så har jag skrivit om dem HÄR. Vill du läsa mer om hur viktigt det är att vara kompis med sin hjärna när det kommer till pengar så rekommenderar jag allt som är skrivet (och sagt) av kognitionsvetaren Elin Helander, t ex hennes bok ”Hjärnkoll på pengarna”.

  SPARTIPS: MAT

 6. Matlåda (sparar själv ca 6000 kr om året genom att göra matlådor – läs mitt inlägg om detta HÄR)
 7. Cykla till jobbet/skolan om möjligt (sparar själv ca 4500 kr om året genom att cykla till jobbet – läs mitt inlägg om detta HÄR)
 8. Termos med kaffe (student eller om det inte är gratis på jobbet)
 9. Veckohandla, gör storkok och matbudget (hitta t ex inspiration på undertian.com)
 10. Köp säsongens frukter och grönsaker
 11. Gå aldrig och handla när du är hungrig (Detta ökar impulsköp)
 12. Baka eget bröd (gott, nyttigt och billigt – och luktar fantastic hemma)
 13. Vegetarisk mat är god, nyttig och billig
 14. Odla egna kryddor
 15. Plocka svamp och bär under säsong och frys in 
 16. Finns det fruktträd i närheten? Fråga om du kan plocka från grannen, de flesta har mer än de klarar av att äta. 🙂

  BUDGET & INVESTERING

 17. Se till att du inte betalar för mycket i fondavgift (läs mer om hur viktigt detta är HÄR). Ett rätt viktigt spartips då man kan spara många tusenlappar på sikt.
 18. Diversifiera (köp inte bara en aktie, sprid dina risker i flera aktier eller i flera olika typer av fonder –> läs mer t ex HÄR)
 19. Amortera om möjligt för att minska ränteutgifter
 20. Betala räkningar i tid så du slipper påminnelseavgifter
 21. Om du har en buffert du är trygg med, börja att investera regelbundet varje månadVill du komma igång med dina investeringar men vet inte var du ska börja, läs mitt startinlägg och kolla även de sidor och bloggare jag länkat till. Du hittar inlägget HÄR.

  ÖVRIGA SPARTIPS

 22. Jämför mobilabonnemang
 23. Testa att ha köpstopp en månad, det gör att man blir mer eftertänksam även i framtiden
 24. Kan du få upp din lön? Se till att löneförhandla (pension? upp!, byta jobb?)
 25. Släck lampor i de rum där du inte befinner dig
 26. Är du student?  – se över eventuella rabatter
 27. Planera din garderob
  Shoppa inte spontant utan tänk igenom innan vad du behöver och fokusera på hållbart och användbara kläder). Kanske ska du prova en kapselgarderob? 🙂
 28. Köp/sälj second hand (Tradera, blocket) samt låna böcker/läs tidningar på biblioteket
 29. Var med i undersökningar och få betalt (t ex panel.se (reklamlänk))
 30. Isolera huset om du har ett – värme är dyrbar
 31. Kolla alltid efter bästa pris (jag fick ner en TV 1000kr i en butik eftersom jag dubbelkollade om det fanns billigare online)
 32. Riktigt bra spartips är att inte vara rädd för att pruta (jag fick ner ett par jeans 25% på en rea i en mindre butik)
 33. Diskborste och trasa kan köras en eller flera omgångar i diskmaskinen
 34. Citroner kan med fördel användas i rengöring (läs mer HÄR)
 35. Tvätta så kallt som möjligt och kör fulla maskiner 
  RESA
 36. Ska du ut och resa – boka på udda tider, så du får bästa priset
 37. Reseförsäkring – kolla vad som ingår i din hemförsäkring för att inte betala för mycket för en dubbelförsäkring
 38. Ta med eget vatten och resa-snacks istället för att köpa på vägen

LÄNKAR

 


 

1 idé beträffande “Mina 38 bästa spartips”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.