Min investeringsstrategi i tre boxar

Varför ska man ha en investeringsstrategi?

En strategi för sina investeringar är A och O. Dock måste jag erkänna att smådelarna inom ramarna för min strategi hela tiden anpassas för att passa mig bäst där jag är just nu. Alltså kan jag ändra på småsaker utifrån min livssituation just nu. Att investera är verkligen learning by doing… och never ending. Om man då inte nöjer sig med ett regelbundet sparande i en global indexfond, vilket inte alls är så pjåkigt. Kör man den strategin är det riktigt riktigt bra faktiskt. 🙂

När du tänker igenom din investeringsstrategi tycker jag att det primärt handlar om att komma på vilken riskprofil du har, och sekundärt att komma på vilka produkter du vill ha (t ex aktier eller fonder beroende på intresse och tid). Jag tycker det är enkelt att tänka på riskprofilen i två delar. Den mentala riskprofilen och den ekonomiska riskprofilen.

 1. Din mentala riskprofil.

  Alltså HUR hanterar du att se dina pengar minska i värde. Investering handlar mycket om börspsykologi. Man ska kunna sitta stilla i båten när det blåser.
  Jag känner t ex en som vet en hel del om investering, men som ändå endast har 20% aktiefonder (och 80% räntefonder) i sin portfölj. Detta för att hon inte är säker på hur hon kommer reagera vid en börsnedgång och därför spelar hon det safe tills hon lärt känna sig själv bättre. Även om jag inte är enig i fördelningen så respekterar jag hennes strategi eftersom det är det som funkar för henne. Det finns lika många investeringsstrategier som det finns investerare. Det är ju heller ingen som säger att hon om 5 år har ökat sin aktiedel.

 2. Din ekonomiska riskprofil.

  Denna del är rätt praktisk. NÄR ska du använda pengarna du investerar? Alltså vad är din tidshorisont. Pengar som skall användas inom några få år bör inte investeras i aktier då dessa kan svänga mycket i värde och du vill inte vara tvungen att sälja med minus.

 

I detta inlägg berättar jag om min investeringsstrategi. Finn gärna inspiration i den men tänk igenom din egna situation. Hur reagerar du som person på att se dina pengar minska i värde, även om du vet att de sannolikt kommer ge bra avkastning på sikt (studier har t ex visat att det är dubbelt så jobbigt att förlora pengar som det är att tjäna samma summa)? Och när behöver du pengarna? Hög risk är inte lika med hög avkastning, utan hög risk ger dig möjlighet till en hög avkastning. Sätt din strategi och var öppen för att låta den ändra sig med tiden, om det är det som känns bäst. Det finns inget rätt eller fel – det ska bara kännas rätt i din mage! 🙂
Läs mer om kortsiktigt och långsiktigt sparande i mitt inlägg HÄR.

 

Min ekonomi är indelad i tre boxar

 • Min vardagsekonomi. Den största boxen.  I denna boxen kommer lönen in, här har jag mina utgifter som räntor, amortering, mobil, mat, internet.. ja, allt det där. Det är här jag gjort min budget, och som del av den går pengar från denna box direkt till min målsparande-box och min pengamaskin-box.
 • Mitt målsparande. Mitt målsparande är ett kortsiktigt sparande. Som exempel sparade jag ca 1 år för att kunna ge min kille en lyxig 30-årspresent (resa till London och konsert med Amos Lee). När det handlar om pengar som man snart ska använda så är det inte en bra idé att ha dessa investerade. Annat målsparande kan vara en kontantinsats, en ny bil, en utbyggnad av köket eller något annat som du vill använda pengarna till inom en relativt snar framtid. Är du t ex 25 år och vill spara till en resa när du är 50 så tycker jag personligen det är helt ok att spara i aktier 🙂 . Men då ska du kanske vikta om när du börjar närma dig 50, så att du säkrar pengarna som skall användas till resan.
 • Min pengamaskin. Min favoritbox! Hit går pengar varje månad och de investerar jag i aktier och fonder! Vill du veta hur så läs mitt startinlägg HÄR. Och HÄR ligger min senaste uppdatering av min fondportfölj (se box 1 hr nedanför). I min pengamaskin har jag också en strategi som är baserat på att dela in mina pengar i olika (mentala men även ”fysiska”) boxar. Här nedan går jag igenom min investeringsstrategi.

 

Min pengamaskin är indelad i tre boxar

 

Det finns lika många investeringsstrategier som det finns investerare.

 

 • Min primära portfölj. En stor och tråkig portfölj med i stort sett endast indexfonder. Jag har Spiltans räntefond för att minska volatiliteten lite, och den ligger på ca 8% just nu (satsar på 5% så får rebalansera snart kanske :)). Min stora portfölj står för lite över 50% av mitt totala kapital. Denna portfölj fyller jag på regelbundet varje månad. Minst 10% av min nettolön. Nu när jag varit mammaledig ett tag och inte fått samma utbetalning har jag även minskat min del, även om alla pengar jag kan avvara ryker in såklart.
 • En relativt stor utdelningsportfölj + guld.  Här fokuserar jag på utdelningsaktier. Framförallt REITs. Här köper jag mer sporadiskt. Denna portfölj utgör ca 35% av mitt kapital. Strategin bakom denna portfölj är att regelbundna utdelningar gör att jag inte bryr mig lika mycket om min stora tråkiga portfölj skulle gå i minus. Jag fokuserar på aktier som ger utdelning ofta, gärna så jag har utdelningar varje månad (se hur jag tänkt i DETTA INLÄGG). Jag har även guld på detta konto.
 • Lekportföljen. En mindre portfölj där jag kör mina swingtrades när jag har tid med detta. Här har jag max 10% av mitt kapital. Denna portfölj ger mig möjlighet att leka, eller kanske snarare söka spänning, i mindre aktier eller i de aktier jag tror är turn-around cases. Denna portfölj gör att jag inte leker i min stora portfölj, och det är anledningen till dess existens. 🙂

 

Guld: Jag äger guld i form av SPDR Gold som jag köpte innan Mifid2, samt ETFS Physical Gold och Xetra-Gold. Jag tänker mig att en dag även gå in i guld/gruvbolag, men måske få tiden att sätta mig in i det först 🙂 ). Just nu utgör guld 5% av mitt totala kapital. Vill du läsa mer om guld så rekommenderar jag dig att kika in hos Anna Svahn t ex HÄR eller lyssna på/läsa allt med och av Eric Strand.

Kontanter: Just nu (juli 2019) ligger jag 8% likvid. Det är snäppet över de 5% som jag försöker ligga på, och dessa pengar är till för att jag skall kunna öka mitt månadssparande vid en börsnedgång. Strategin bakom är trygghetsnarkomani, dvs egentligen dumt om man ser till historisk avkastning på aktier vs. kontanter 😉 – men det är det som funkar för mig och min riskprofil.

 

Hoppas alla har en härlig sommar! Snart slutar min mamma”ledighet” och jag börjar nytt jobb. Är lite spänd på att se hur mycket bloggande som hinns med i höst, men I’ll do my best 🙂

/Linnéa

Följ mig på…

Lärkan sommarhänger med kusinerna i Sverige i massa goa kläder från byheritage. I nästa inlägg ska jag gå igenom Lärkans portfölj! Möcke taggad för detta! 😀

 

Länkar


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.