Att investera i onoterat bolag

Läskigt att investera i onoterat tänkte jag. Sedan meddelande min kompis att det var inte alls så svårt som man kunde tro. Via Pepins kan man enkelt investera i olika onoterade bolag.

”Pepins är det första och enda svenska bolaget inom Investment crowdfunding som är auktoriserat och står under tillsyn av Finansinspektionen.”

Att bli medlem kräver ingenting och går supersnabbt. Allt är väldigt intuitivt, och handla kan du göra bara du har ditt BankID (eller kort för den delen, men jag älskar smidigheten med BankID). Nu har jag slagit till på det finska företaget Naava, som tillverkar växtväggar till kontor. Har kunder som t ex Silja Line och Radisson.
Jag vill ha en sån vägg på mitt kontor.. De är väl kanske lite dyra för privatpersoner, men jag hoppas att företaget kan utvecklas och på sikt kunna sänka priserna på något sätt.

Jag har även företaget Superfruit under bevakning, och deras emission som startar om inte alltför lång tid. Superfruit liknar företaget Midsona, och har jättemånga ekologiska varor, och ja.. superfruits. Och massor av toppenrecept till nyttiga godsaker. Såg till exempel några av deras produkter i butiken när jag skulle köpa te idag (och jag bor alltså i en stadsdel i Århus, iofs Danmarks andra största stad – men ändå en relativt okänd stad i Skandinavien som helhet (tyvärr) ). Jag sparar några extra februarislantar för att gå in i Superfruit när det är dags. 🙂

Hur funkar det med avkastningen, tänkte jag först. Jo, det funkar i stort sett som när jag loggar in på min Nordnetsida. Inne på min ”Pepins-sida” kan jag se vilka onoterade aktier jag har och vad jag har under ev bevakning. Fast man kan inte riktigt köpa och sälja på samma sätt —> ”På Pepins Market kommer du vid vissa datum att erbjudas att sälja och köpa aktier i de flesta bolag. Det minskar inlåsningen och du får möjlighet att omfördela dina placeringar.”

När det gäller Naava, så är emissionen fortfarande igång, men jag hoppas att det går bra och att jag kommer få mina aktier när emissionen är full.

Och om företaget noteras?
Ca såhär fick jag det förklarat för mig. Pepins Holdingbolag agerar som Nr 1 ägare i det företag du investerat i, t ex Naava eller Superfruit. Skulle något av dessa sedan noteras på börsen går alla delägare i Pepins Holding över i handel på den listan. Skulle bolaget säljas i en trade sale så görs exit därigenom. Boom! 🙂

Investerar ni i onoterat?

 

 

 


 

 

Förtydligande: Mina inlägg om Pepins är inte sponsrade av Pepins. Allt jag skriver om är 100% jag. 🙂 Jag aldrig skulle samarbeta med ett företag som jag inte själv gillar och/eller använder mig av. Pepins har ingen kontroll över det jag skriver, däremot kan inläggen innehålla samarbetslänkar. Ni som läser min blogg påverkas inte av detta och det kostar alltså ingenting.