Månadsspar och nytt innehav i september

Denna månad har jag förutom mitt månadssparande i nedanstående fonder (se förvaltningsavgifter HÄR) även kunnat fylla på i en av mina långsiktiga aktier och lägga en slant i en ny spännande investering.

Månadssparande

Jag för varje månad över pengar till min fondportfölj. Jag försöker ha en jämn fördelning och har ca 10% i den enda räntefonden jag har. Jag har mycket exponering mot Sverige och Norden idag, men är mycket nöjd med min globalfond DNB Global Indeks och har börjat fylla på i min Europafond lite mer aggressivt det senaste.

Långsiktiga aktier

Har tyvärr inte råd att fylla på alla mina aktier varje månad, så det blir lite pö om pö. I september fyllde jag på min utdelningsaktie Castellum. 3.93% i direktavkastning. Resterande gick till nedanstående case.

Castellum

 

Nytt innehav i högriskportföljen

Fick nys om en lite spännande profil vid namn Chamath Palihapitiya i Silicon Valley. Han har observerat att få startup teknikföretag som är värderade över $1 billion, även kallade ”a unicorn”, har kraften att gå publikt utan att tappa för mycket fokus (och bra folk) i processen – eftersom notering är en såpass långdragen process. Detta problem vill han fokusera på, och har således startat företaget ”Social Capital Hedosophia” (ticker: “IPOA.U.”) för att hjälpa företag med detta. Bolaget har redan dragit in stora summor när noterades här i mitten av september. Jag gick in mest för att jag tycker det är en spännande idé och för att jag tycker Chamath verkar briljant. Lite som ett investmentbolag fast större, mer fokuserat och samtidigt en hel del mer komplicerat. Lite Spiltan i Silicon Valley – kan man ju hoppas.. 🙂

Chamath har arbetat som trader på en investmentbank, med ICQ vid AOL, och år 2005 började han arbeta på Facebook där han även var med i den seniora ledningsgruppen, – en riktig Facebook-insider alltså. År 2011 startade han företaget som jag nu investerat i. Läs mer om hans personliga profil HÄR.

Chamath säger i intervjuer att ”15 of the most well-known unicorn founders and CEOs reach out”. Låter ypperligt.. Hur det går får tiden utvisa. Jag är med på ett hörn iaf. 🙂
Läs mer om företaget HÄR och HÄR. Hittade inget riktigt ny intervju med Chamath, men nedan är en kort intervju med Chamath om Trump, Facebook och Uber.

(OBS! Social Capital Hedosophia är ingen rekommendation någonstans, men jag tycker det är ett roligt case! 🙂 )

Länkar

4 idéer beträffande “Månadsspar och nytt innehav i september”

 1. Hej
  Tack för din blogg och din inspiration.
  Jag har några funderingar. Jag har träff med min bankkontakt nästa vecka och undrar förstås om det finns något speciellt som jag ska tänka på? Jag har tänkt öppna ISK hos min bank men har också funderingar kring att öppna hos Nordnet/Avanza. Jag sparar på fonder hos banken och har ett sparkonto som inte geer någon ränta , alltså pengar som jag kan använda vid behov men nu är jag så inspirerad att investera delar av sparandet och försöka få dem att växa. Förutom det så har jag ett e-spar där jag också har ett sparande och vill även få dessa kronor att växa.
  Jag är novis men jag vill lära mig :).

  Jag är med i FB gruppen – tyvärr så är jag inte inne på fb så ofta därför väljer jag att skriva här 🙂

  1. Hej Minna! Va kul att du gillar bloggen! 🙂
   Det jag skulle ha i bakhuvudet är att bankrådgivare också är säljare, och självklart vill banken ha kvar dig som kund, eller snarare ”helhetskund”, – alltså administrera och ha hand om hela din privatekonomi. Så självklart kommer de vilja ha dig kvar även när det gäller dina investeringar.
   Man ska bara komma ihåg att när det kommer till investeringar så har de fonder bankerna rekommenderar ofta mycket högre förvaltningsavgifter. Banken tjänar mkt pengar på att sälja dessa fonder. Ofta har storbankerna också högre courtage (viktigt vid aktiehandel) och mindre fondutbud än t ex Nordnet eller Avanza. Fråga t ex om din rådgivare skulle investera i samma fonder som denne rekommenderar? 😉 Jag vill inte komma med rekommendationer, men jag har personligen mina investeringar på Nordnet, där jag har en fondportfölj med en genomsnittsavgift på ca 0.3% (se fonderna under ”Mina portföljer”). Jag är mkt nöjd med spridningen och avgifterna. 🙂
   När det kommer till ditt sparkonto så håll koll på vad du behöver i buffert, dessa pengar skall inte investeras i högrisk-produkter som aktier eller aktiefonder. Försök istället att hitta ett sparkonto med så hög sparränta som möjligt (och insättningsgaranti). Men det är klokt att starta ett långsiktigt sparande/långsiktiga investeringar med de pengar som du inte behöver inom kort och som är utöver de som du definierat som din buffert!

   Lycka till och hör av dig om hur det gick på mötet! 🙂

   *Jag har skrivit mer om långsiktigt/kortsiktigt sparande här: http://zacerol.com/kortsiktigt-sparande-langsiktiga-investeringar-och-sparranta/
   *Elin och jag om fonder här (om du vill lära dig de olika begrepp som förekommer när man läser på om fonder :)): http://zacerol.com/fonder-och-fondsparande/

   1. Tack för ditt svar!
    Mitt möte är flyttat till måndag då hon är sjuk, typiskt för jag har varit så taggad inför mötet. Det är bara att tagga om.

    Jag återkommer när jag har haft mötet :).

 2. Hej igen,
  Först vill jag tacka för att du delade med dig av dina tankar inför ett bankmöte! Så glad för jag fick mycket hjälp 🙂
  Nu har jag haft mitt bankmöte och jag måste säga att den gick över förväntan. Jag öppnade ISK konto och satsade ett ex antal tusen samt att jag börjar månadsspara i den. Dessutom så kommer jag att öppna ett i antingen nordnet/Avanza samma summa och samma månadspar, detta sa jag till min bankkontakt och jag fick en mycket positiv reaktion, som jag inte hade väntat mig.
  Nu är det bara för mig att läsa på mer och räkna med att jag kommer att göra fel men det är som du skrev i något inlägg, räkna med läropengar 🙂

  Minna

  Du forskar i ett mycket intressant ämne. Har du någon blogg om det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.