Kvinnor är bra på att investera!

Medan kvinnor sparar för att ha en buffert för oförutsedda utgifter, investerar män i aktier med målet att i framtiden kunna leva på inkomsten av sparandet. En buffert är bra, men bättre är att också ta lite mer risk i sparandet för att förbättra sin avkastning på sikt.

Jag brukade spara jättebra och på bankkonto, precis som de flesta andra kvinnor. Men jag har läst på och tänkt om och bestämt mig för att våga. För att få en bra avkastning måste man helt enkelt riskera och investera, lägga pengar i aktiedepå, investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. På sparkontot får man i stort sett ingen ränta i dagsläget, och således minskar pengarnas värde för varje år.

Det är skillnad på varför män och kvinnor sparar.

Män sparar ofta med målet att nå finansiell frihet och i framtiden kunna leva på passiva inkomster. Att kvinnor väljer att spara på bankkontot kan drastiskt påverka avkastningen på sparandet och deras ekonomiska förutsättningar på sikt.

Investerar du 100 000 kr i 25 år, till en genomsnittlig avkastning på 8 %, så har du strax under 700 000 kr. Om du dessutom skulle månadsspara med en 500-lapp så växer den summan till nästan 1,2 miljoner (Sparlabbet). Sätter du samma pengar på sparkontot utan ränta tappar pengarna i värde i takt med inflationen.

Kvinnor tar lägre risk i sitt sparande

En studie från Södertörns högskola visar att endast 8 % av kvinnorna, jämfört med 66 % av männen, är villiga att ta risk i sitt sparande. Men då är frågan vad risk egentligen är, det låter ju ganska farligt. Du kan förlora alla pengar? Javisst, om du lägger alla ägg i samma korg, det vill säga köper endast en aktie för alla dina pengar. Om du i stället köper olika aktier/fonder i olika branscher och regioner, så sprider du dina risker. Om du är rädd att gå in på börsen vid fel tidpunkt, spara regelbundet så köper du både när det går upp och när det går ner. Du ska inte spara kortsiktigt på börsen. Men har du en buffert och vill få en bra avkastning måste du ta risken med en del av dina pengar.

Jag tror inte det är så enkelt som att kvinnor av naturen tar färre risker när det kommer till investeringar. Studier visar att risktagande även kan kopplas ihop med stereotypa beteenden och uppfostran, alltså hur vi som man eller kvinna förväntas agera i ekonomiska frågor (Avhandling, Emma Zetterdahl). Men det ändrar inte på det faktum att färre kvinnor faktiskt investerar, och att vi behöver komma igång.

Ekonomiskt självförtroende

Det finns även studier som visar att kvinnor generellt har lägre självförtroende när det kommer till investeringar (Merrill Lynch & undersökning från Novus, nedan). Studier har även visat att män tenderar att börja investera på eget bevåg, medan kvinnor får tips och kunskap från föräldrar, banken eller vänner. Viktigt med sociala nätverk tänker jag då.. 🙂 Det funkade iaf för mig.

Kvinnor tenderar att ha lägre självförtroende när det kommer till investeringar enligt en studie från Merrill Lynch.

 

Nåväl, detta med självförtroendet. Detta bidrar, enligt mig, säkerligen till att vi är färre kvinnor som investerar. Men jag tror även det bidrar till att när vi väl kommer igång med att investera, investerar vi riktigt bra! Så vi måste alltså komma igång! Vi behöver inte veta allt för att börja! 🙂  En studie från Fidelity sammanfattar hur kvinnor investerar:

  1. Meningsfulla investeringar.
    T ex tänker vi ofta mer ”holistiskt” omkring våra investeringar. Dvs vi bygger upp våra investeringar kring våra livsmål, och är inte lika fokuserade på att slå marknaden.
  2. Vettig risk.
    Kvinnor tar låg risk (fast jag skulle väl hellre kalla det vettig risk 🙂 ). Vi väljer också investeringar som passar vår ålder och vår sparhorisont.

  3. Tålamod.
    Vi trade:ar inte lika mycket som män. Detta påverkar såklart avkastningen, efterom vi inte har samma omkostningar. Kvinnor har även ofta en ”buy-and-hold” strategi. ”Women tend to be more dispassionate than men when investing and trade less, reducing the risk of losses.

Man har också sett att kvinnor faktiskt är mindre känslosamma när det kommer till investeringar:

A study of 2.7 million personal investors found that during the financial crisis of 2008 and 2009, men were much more likely than women to sell any shares they owned at stock market lows. Male investors, as a group, appeared to be overconfident, the author of this study suggested.”

Kvinnor är även bättre på att sälja förlorare:

Women are more loss averse than men, more emotionally unattached and are far quicker to unload losers. Whereas men with their bravado, they don’t want to admit they’re wrong

Investeringar är något väldigt individuellt och på många sätt är kvinnor och män väldigt lika i sitt beteende som individuella investerare. Det handlar inte om vilket kön som investerar bäst. Men att generalisera, som jag gjort i denna text, kan vara nödvändigt för att få fler kvinnor att inse att de faktiskt kan.

Vi kvinnor måste tro på oss själva, starta våra investeringar och våga ta in mer risk i vårt sparande. Pengar är makt, och med investeringar kan vi göra skillnad – inte bara för oss själva. Och hur stor behöver den där sparbufferten egentligen vara? När du kommit upp i en summa du känner dig bekväm med, börja med att lägga en liten slant i en billig indexfond varje månad. Tänk långsiktigt, håll fast i relingen när det gungar på börsen, spara regelbundet och sprid riskerna i några olika fonder eller aktier. Du är en vinnare redan vid första insättningen!

 

Två kvinnliga investerare på promenad i Danmark 🙂

 

Referenser:


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.