Kvinnliga fondförvaltare presterar bäst?

Kvinnliga fondförvaltare är bäst?

Min kompis skickade ett meddelande och undrade ”Hur kan man få veta ”enkelt” vilka fonder som har kvinnliga fondförvaltare? Lägger gärna Astrids (barnets) pengar där ju”, efter att han länkat till nyheten i Omni om att fonder med kvinnliga förvaltare ger en bättre avkastning.

För att stilla min nyfikenhet och hjälpa min kompis har jag gett mig på den (lite krångliga) uppgiften att försöka härleda var nyheten kommer ifrån samt leta upp hur det ser ut i Sverige! 🙂

Jag har använt mig av data från www.citywire.se samt www.hedgefundresearch.com – båda kräver login, och jag kommer vara lite avvaktande i att förmedla vidare den information jag hittade på sistnämnda sida då deras policy för delning var ganska meckig.

First things first. Var kommer nyheterna ifrån?

Nyheten rapporteras via Omni, och det visar sig att Financial Times också har rapporterat om detta (betalsida, brukar endast funka första gången om man inte besöker sidan så ofta). Det är inget nytt med nyheten i sig egentligen, jag kan t ex hitta en rapport från 2007 där man sett samma skillnader.

Nyheten utgår från att man jämfört två index, kallade HFRX Diversity Women Index (mäter avkastning på alla fonder med kvinnliga förvaltare) och HFRI Fund Weighted Composite (mäter avkastning på alla fonder över alla strategier och kön). Hoppas att den info jag nu delar med mig av är laglig ;), men tog mig friheten att kika på YTD (year to date)-avkastningen samt snittavkastningen på 10 år. Jag ville även kika på andra index för att se hur den gått jämfört med t ex bara ”Diversity” (alltså index för förvaltare från minoriteter) samt en generellt ”Global Hedge Fund Index”. Se tabell nedan.

Intressant är att Women Index absolut klår de andra i år, men att Diversity Index faktiskt verkar ge bättre avkastning på 10-årsbanan så att säga. O kolla in det generella ”Global Hedge Fund Index”, -0.46% på tioårsbanan.. Aj aj. Jag vill uppmana er alla som är intresserade att själva gå in och skapa ett login på Hedgefundresearch för att lära er mer. Det är såhär det ser ut idag, och det finns mycket mer spännande att kika på! 🙂
Men iaf. Ja, det verkar som att kvinnliga fondförvaltare gör riktigt bra ifrån sig, och det har man vetat ett tag :).

Hur ser det ut med kvinnliga fondförvaltare i Sverige?

Hua, det var inte så lätt.. Vi har flera hundra fonder i Sverige. Och det tog lång tid bara att komma på hur jag skulle kunna hitta data utan att behöva gå igenom data manuellt på morningstar.. Så, återigen, här har jag använt mig av data från www.citywire.se. Citywire är fantastiskt f ö eftersom man med hjälp av deras verktyg kan tracka sina fondförvaltare och se hur de presterar i jämförelse med andra förvaltare!

Inne på citywire hittar jag 224 svenska registrerade fonder med 106 förvaltare. Av dessa 106 förvaltare hittar jag 11 kvinnor, alltså ca 10.4% kvinnliga förvaltare.

Såhär ser listan ut.

Så för dig som har intresse kan dessa svenska fonder ingå i listan på fonderna som du kollar upp innan du bestämmer dig. 🙂
Glöm inte att det finns bra data för att även jämställda bolag presterar riktigt bra! Läs mer hos t ex Framtidsfeministen eller under mitt inlägg om hållbara ETF:er.

Tips! Använd citywire!

Måste ju pusha lite på denna tjänst/sida. Jag tycker den är bra, och kul! Här nedan på bilden kan jag t ex se hur fondförvaltaren Ulrika Enhörning presterat jämfört med ”Average Manager” :). Absolut ett intressant tillägg när man ska välja fonder. Det är gratis att fixa login. 🙂

Länkar


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.