Kortsiktigt sparande, långsiktiga investeringar och sparränta

I dagens lågräntemiljö har jag hört talas om ”TINA” en hel del. Alltså There Is No Alternative. Till börsen.. 🙂 Många svenskar har väldigt mycket sparade pengar som ligger på bankkonton, där man idag knappt får någon ränta. Såklart skall en del pengar ligga säkert på kontot, men för den del som du vill spara en längre tid så kan det vara motiverat att lägga dessa i produkter med lite mera hög risk (t ex aktier eller aktiefonder).

Olika typer av sparande

Hur man ska hantera pengar som man behöver t ex om 1 år? När det kommer till kortsiktigt sparande och långsiktiga investeringar tänker jag följande:

  1. KORTSIKTIGT SPARANDE:

    För pengar som jag behöver inom säg 2-3 år så ligger dessa på mitt sparkonto. Detta är inga pengar man ska ha på börsen eftersom det kan svänga en hel del, och man vill inte vara tvungen att sälja aktier. Hitta ett sparkonto med bra ränta och med insättningsgaranti (se länkar längst ner i inlägget till hemsidor för att jämföra räntor). Om något verkar för bra för att vara sant, är det sannolikt det.

  2. LÅNGSIKTIGA INVESTERINGAR:

    För pengar jag kan avvara i >10 år, eller kanske till pensionen, investerar jag i aktier och fonder på börsen. Vill du veta mer om hur du kommer igång med långsiktiga investeringar, t ex i fonder, kan du läsa mitt startinlägg ”Nybörjare på aktier och fonder”. Vill du veta mer om just fondsparande så kan jag rekommendera Elins och min djupdykning om fonder, inlägget hittar du HÄR.

Buffert

Nummer ett och två gäller alltså sparande på kort och lång sikt. Jag har alltid en buffert. Det är helt upp till en själv hur mycket man känner sig trygg med. En del säger en årslön, eller 3-12 månaders lön.  Jag har personligen ca 3 månadslöner. Bufferten ligger ju även den med fördel på ett sparkonto med ok ränta. 🙂

  • Länkar där du kan jämföra bankers olika räntor:

http://www.sparkonto.nu/

https://www.bank24.nu/sparkonto/

http://www.di.se/jamfor-sparkonto/

https://www.compricer.se/sparande/