Korrektion eller början på björnmarknad?

Börsfall och clickbaits

Den senaste veckan har varit en riktig körare för börspsyket. Svenska börsen är nere ca 5% och USA ner över 7% sedan årsskiftet. Detta trots en riktigt stark inledning på året.

Skärmdumparna nedan är så kallade clickbaits, som är till för att man ska bli intresserad/rädd och klicka in på sidan. Riktiga skrämselgrejer, som kommer så fort börsen är lite orolig. Ett bra sätt att hålla panik-bollen rullandes skulle jag vilja säga..

Korrektion eller björnmarknad?

Nu vet vi inte om detta är en korrektion, eller om vi sakta men säkert är på väg till en bear market (alltså en marknad med en negativ trend) (Se figuren nedan). Men en sak vi vet är att korrektioner och stora svängningar på aktiemarknaden är helt normalt, och faktiskt ett sundhetstecken. Vi kan inte vara i uppåtgående trend hur länge som helst. Trots stor volatilitet, så har aktiemarknaden historiskt sett varit ett riktigt bra ställe att placera sina pengar, om man väljer att hålla kvar i sina investeringar under lång tid. Självklart kan man försöka placera för att positionera sig för eventuell nedgång om man är orolig, och detta är något man själv väljer.

Gjorde denna för att illustrera vad jag menar med att vi inte vet om det är en korrektion eller om börsen kommer fortsätta nedför. Det finns större nedgångar än den som man kan se på grafen. 🙂

 

Hur agerar jag?

Personligen fortsätter jag med min strategi, eftersom jag tror att jag inte kan slå marknaden och jag tror mer på ”TIME IN the market” än ”TIMING the market”. Klart att det kan vara utmanande, och ibland vill jag gärna ta hem vinster. Klart man blir orolig när flera tusen försvinner på kort tid och hela portföljen står i minus.. Vem skulle inte få ont i magen av det.  Men jag håller fast i min strategi och gör allt jag kan för att ha tålamod och fortsätta investera regelbundet varje månad. Har man en buffert man är bekväm och trygg med, samt har sina investeringar fördelade enligt sin riskprofil, så finns det ingen anledning att oroa sig. Att få panik är det sista man vill – och något din portfölj verkligen inte mår bra av. Så andas lugnt och följ din strategi. 🙂 Har du precis börjat investera, och känner dig lite bränd, tappa inte modet. Fortsätt med att regelbundet investera, så köper du både på botten och toppen och kommer få en jämn inköpsnivå.

PS. Såhär såg siffrorna ut i min portfölj 6 februari 2018 kl 09.00. Som tur var återhämtade den sig lite under dagen, men inge kul att kika på… Jag satt stilla i båten. 🙂


 

2 idéer beträffande “Korrektion eller början på björnmarknad?”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.