Jag gör det sen..

Jag gör det sen…

Ja, livet kommer ofta emellan när man ska sätta sig ner för att fixa med den där budgeten, kolla upp vad man har för fonder eller se över pensionen. Det där låter allt så himla torrt och tråkigt, o det gjorde för mig innan också. Men nu försöker jag se det mer integrerat, jag försöker göra det kul. De pengar jag sparar är en del av mig, mitt liv, mina mål och mina drömmar. När jag tänker på det sättet så känner jag mig ganska snabbt motiverad. Tänk om jag en dag kan åka på den där resan, köpa den där bilen eller lägenheten/huset, eller aldrig behöva bekymra mig för pengar när jag blir gammal… Sånt motiverar mig.

Elin Helander, kognitionsvetare som arbetar med beteende och ekonomiskrev att man ska ta hand om sitt framtida jag, och jag gillar den tanken. Vår hjärna är inte gjord för att spara på lång sikt. Vi vill gärna få belöning nu! Så vi får lura hjärnan lite. Själv har jag lagt upp mitt sparande så jag känner att jag har en bra balans – man vill ju leva också såklart – och sparar en del av min lön direkt. Ja, jag ser knappt mina sparpengar komma in på kontot. Jag för över direkt och investerar i fonder och aktier. Det funkar för mig.

Vad håller dig tillbaka och hur ska du komma igång?

Vad håller dig tillbaka? Vi sparar ganska bra de flesta av oss, säkerligen du också, men vi lägger pengarna på sparkontot där vi inte får någon ränta. En del av pengarna skall såklart ligga ”säkert”, men för den där stora drömresan du vill göra om många år, eller kontot som ska hjälpa barnen med körkort eller insats till lägenhet – alltså pengar till långsiktiga mål – såna pengar ska inte ligga på sparkontot. Såna pengar ska jobba för dig. Så kom igång med din pengamaskin! 🙂 Varför inte nu i sommar. Sätt dig med morgonkaffet, eller paraplydrinken och börja med att se över ekonomin.

  1. Vilka inkomster/utgifter har du/ni? Lägg upp en budget så du vet vad du/ni har att röra er med.
  2. Vilken buffert känner du dig trygg med? Hur mycket pengar behöver du/ni kunna få loss idag eller imorgon om allt sket sig?
  3. Vilka målspar vill du/ni ha (pension, resa, kontantinsats, bil, körkort till barnen osv)?
  4. Vilken tidshorisont har du/ni för de enskilda målen?
  5. Sätt upp sparstrategin och välj ut vilka produkter (aktier, fonder etc) du vill investera i. Om det är en lång sparhorisont (>10 år) så kan detta motivera lite högre risk, t ex aktiefonder –> för att komma igång läs nybörjarinlägget här eller Elins och mitt inlägg om fonder här. Är det en kort sparhorisont (relativt hur lång en sådan är, men för att vara på den säkra sidan kan man säga att kort är under 5 år) så sätt hellre in pengarna på ett sparkonto med den bästa räntan.

Ett bra tips är att gå ihop med någon annan som också vill komma igång med sitt sparande, eller någon som gärna vill hjälpa till. Gör en grej av det. Köp lite räkor och vitt vin, eller ta en lång cafétur med datorer och anteckningsblock. 🙂

Det är är alltid en risk att investera, men om man kikar tillbaka i historien så har börsen alltid gått upp. Kom även ihåg att börsen svänger en hel del, så det gäller att ha is i magen. Regelbundet sparande är bra då man köper både när det går upp och ner. Jag lovar, när du strukturerat upp ekonomin och börjar spara organiserat kommer det kännas HUR bra som helst! 🙂

För mer input kolla gärna mina tips på podcasts, böcker och mycket inspirerande och kompetenta bloggare i listorna på denna sida.

Här sitter jag och grejar med min investeringsportfölj hemma hos svärmor i den smukke lille by Silkeborg (som ligger mitt på Jylland). …If I can do it YOU can do it!!


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.