Kan man tajma marknaden?

Så är det dags att börja investera. Och på allt annat nytt som man är lite orolig över så pratar även folk om att aktiemarknaden aldrig legat så högt, att allt är dyrt etc. Så är det verkligen nu man ska börja investera, eller ska man vänta? Är detta toppen..? Jag har hört om detta sedan jag startade mina investeringar 2015, men en dag kommer nedgången bli verklighet.. inget tvivel om det. Frågan är då bara när. Jag tror personligen inte jag kan tajma marknaden. Så jag fortsätter månadsspara och rör inte pengarna i mina långsiktiga portföljer.

the only problem with market timing is getting the timing right.

-John Buckingham

Håller du fast i dina investeringar i 20 år får du aldrig en negativ avkastning

Håller du fast i dina investeringar i 20 år så får du aldrig en negativ avkastning. Ja, det visar iaf den undersökning jag hittade. Jag vet, man kan inte garantera detta då historisk avkastning inte är detsamma som framtida.. men enligt en undersökning från Charles Schwab Company år 2012, där de kollade på det amerikanska indexet S&P 500 mellan 1926 – 2011, kunde de se att en 20-årsperiod aldrig gett en negativ avkastning. Deras undersökning visade att ju längre du håller dina investeringar, desto mindre volatilitet får du, alltså mindre svängningar på värdet i din portfölj. Håller du investeringarna i 1 år, så är till exempel ’range of return’ +54% och -43.3% (se tabell här nedanför REF).

Year Range of return (positive return / negative return)
1-year period +54% / -43.3%
3-year period +31.1% / -27%
5-year period +28.6% / -12.5%
10 year period +20.1% / -1.4%
20 year period +17.9% / +3.1%

Provar du att tajma marknaden kan du missa de bästa dagarna

När man provar att tajma marknaden (hoppa in och ut på börsen) så är det möjligt att man missar börsens bästa dagar (ja, även de sämsta såklart ;)), och det har visat sig att det är rätt viktigt att vara på marknaden just dessa dagar. Här nedanför ser du en graf som används när man vill trycka på argumentet att det är bra att hålla i sina investeringar, även när det blåser. Det är viktigt att vara på marknaden. Figuren nedanför visar att det många gånger bara är en kort period som står för en stor del av avkastningen. Är du inte investerad just denna period, marknadens bästa dagar, så kan detta alltså påverka din avkastning rätt rejält.

Det finns en hel del investeringslösningar därute, robotar eller strategier, som säger sig kunna tajma marknaden. Men dessa är sällan in the spotlight i längre tid. Frågar du mig så tror jag att det är ärliga försök, men problemet är att det är ingen som vet hur börsen kommer att gå. Man har försökt tajma marknaden och utveckla allt möjligt för att göra det utan att lyckas under lång lång tid. Ja, en del lyckas.. men sällan med samma resultat över tid (jag har ännu inte stött på någon fond t ex som gjort detta konsekvent – kommentera mer än gärna om du sett någon!).

Med detta skrivet, så finns det såklart bra eller mindre bra tillfällen att köpa/sälja. Detta på grund av att marknaden är volatil och att vi investerare till stor del är drivna av känslor. Frågan är bara hur vi ska veta när dessa tillfällen är? Bara för att det varit bull market (positiv trend på marknaden) under lång tid, så kan de bästa dagarna fortfarande vara kvar innan går in i en bear market (negativ trend). Detta kan jag omöjligen svara på, och jag vet inte någon som kan med 100% säkerhet.. 🙂

Nu har jag inte alls kommit in på teknisk analys, som en del använder sig av, och som en del faktiskt kan leva av. Själv tycker jag det är intressant med teknisk analys, men i detta sammanhang undrar jag kanske mest varför det inte finns en framgångsrik teknisk analytiker som kommit på ett verktyg för oss dödliga investerare? Ett verktyg som funkar så att vi också kan leva av det. Allt detta hemlighetsmakeri.. 🙂

Ska man då investera allt på en gång?

Är man ny med aktier och fonder och är osäker på om det är nu man ska börja köpa så kan jag säga (utan att på något sätt leka rådgivare, det är jag inte och det får jag inte heller låtsas som att jag är :)) att om det var jag så skulle jag börja med månadssparandet direkt och inte försöka tajma marknaden. Bara börja!Detta sagt med antagandet att de pengar du vill investera är pengar du kan avvara en längre tid (gärna över 10-15 år), att du har en buffert på plats. 🙂 Har du en klumpsumma så kanske det känns bättre om du börjar pytsa ut summan över tid, kanske en gång per kvartal. Dock med betoning på känns bättre, för frågar du mig så tror jag att det viktigaste är att vara på marknaden. Dessutom säger beräkningar på historisk data att det oftare ger bättre avkastning när man går in med en klumpsumma, och att sannolikheten för bättre avkastning med denna strategi ökar i takt med sparhorisonten.

Ha en härlig helg! <3


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.