Jämförelse svenska indexfonder

Äntligen semester!

Satt på färjan mot Göteborg och gjorde en liten undersökning själv för att jämföra några svenska indexfonder. Är det egentligen någon skillnad mellan Avanza zero och Nordnet Superfonden? Och är verkligen storbankernas fonder så dyra? Här vill jag dela med mig av min lilla hemmasnickrade överblick på 7 svenska indexfonder från Nordnet, Avanza, SEB, Handelsbanken, Swedbank, Länsförsäkringar och Nordea. Det visar sig att antal bolag fonderna investerar i, och även avkastningen de senaste 5 åren skiljer sig rätt rejält.

Sorry för dålig upplösning, jobbar på det. Klicka på bilden så blir den större. 🙂 (OBS – Spiltan i grön är ej en indexfond, utan en fond jag gillar och ville inkludera i jämförelsen)

Skillnad i antal bolag

Det första jag observerade var att Nordnet Superfonden Sverige hade 57 fler bolag i sin portfölj jämfört med Avanza zero. Ja, faktiskt 88 mot 31 för att vara exakt (skrev mer om dessa fonder i senaste krönikan hos Feminvest här). Dock skiljer sig inte de topp 5 största innehaven mycket, förutom att HM har lite högre vikt i Avanza zero. Går vi vidare till de resterande fonderna så varierar antalet aktier ganska mycket. Från 86 till 311. Mest riskspridning får man via Handelsbankens Sverigefond (311) och SEB Sverige Indexfond (285).

Är storbankernas fonder verkligen så dyra?

Nej. Jag blev positivt överraskad över att man kan välja en indexfond till en ändå ok avgift (max 0.65% i denna jämförelse). Ser man till avkastningen, och har de två gratisfonderna i åtanke, så vill jag nog ändå hålla mig till lägsta avgiften. Speciellt eftersom Nordnet Superfonden Sverige levererat bättre resultat än många av fonderna (ca 66% av fonderna) i jämförelsen.

Avkastningen?

Jag noterade ganska snabbt att de två fonder som inkluderade Investor som topp 5 hade bättre 5-årsavkastning, och tog således med Spiltan Aktiefond Investmentbolag (som aktivt investerar i svenska investmentbolag som Investor, Industrivärden och Kinnevik) för att jämföra för skojs skull.
Nordnet Superfonden ligger snäppet före Avanza zero (faktiskt hela 13% på 5 år), men vinnaren i denna undersökning är faktiskt också den dyraste fonden, nämligen Handelsbanken Sverigefond Index (avgift 0.65%). Spridning verkar alltså vara lösningen i detta lilla urval av fonder? Nordnet Superfonden Sverige har också fler bolag, vilket också hade kunnat förklara bättre avkastning än kompisen Avanza zero?

Alternativt kan det ha att göra med ett aktivt val av högre exponering mot Investor (se grafen nedan). Handelsbanken Sverigefond Index och SEB Sverige Indexfond, båda med Investor som ett av topp 5 innehav, har bäst avkastning på 3- och 5 år bland dessa 7 fonder. Historisk avkastning kan ju dock inte säga något om hur det kommer gå i framtiden.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Nu är ju detta inte en indexfond (tracking error på 6,1%), men eftersom de två fonderna med bäst avkastning hade inkluderat Investor i topp 5, och eftersom OMXS30 ändå innehåller både Investor och Kinnevik, så tycker jag ändå att den förtjänar att få vara med på ett hörn. Spiltan har presterat bättre än någon av dessa indexfonder, och så får vi se om det kommer gå lika bra på sikt :). Jag är iaf rätt förtjust i kvalitetsbolagen, och spridningen, man får genom att investera med Per H Börjesson. Till en avgift på 0.21% (!). Kolla in deras Globalfond där de investerar i utländska investmentbolag. Länk till fondens sida på Morningstar här.

Spiltan har inte Latour bland sina topp 10 innehav, så denna skulle jag komplettera med eftersom jag personligen gärna har högre exponering mot detta investmentbolag. Latour har innehav som t ex Assa Abloy och Securitas.

Bild från Morningstar

Vad tycker jag?

Jag är ganska allergisk mot höga avgifter, och vill verkligen se resultat om jag ska välja en aktivt förvaltad fond. De dyraste har fler innehav, således en bra spridning, och även bättre avkastning. Men frågan är väl om det är antal innehav eller att de kanske har högre exponering mot Investor (som ju är med i OMXS30)? Men ser man hur Spiltan knäcker samtliga så tror jag nog på Investor. 🙂 Jag har själv Nordnet Superfonden Sverige i min portfölj, som jag tycker har en fin spridning med sina 88 bolag. Jag äger även Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Investor och Kinnevik. På sikt skall jag ta in Latour igen (när den återigen har substansrabatt – läs mer om substansvärde/substansrabatt/substanspremie på ibindex.se). I min långsiktiga fondportfölj lägger jag alltså en bas med gratis indexfonder (Nordnet har f ö även gratis indexfonder för Danmark, Norge och Finland) och supplerar sedan med investmentbolag som enskilda aktier. 🙂 Sneglar även på ETF:er, börshandlade fonder som passivt följer index (läs mer här och här), och i dagsläget äger jag två ETF:er som följer det mexikanska- och det turkiska indexet (detta är dock högre risk).

Hur väljer du Sverigefond? Och har du koll på avgifterna? 🙂

_________________________

Mer om förvaltningsavgifter, och hur viktiga de är –> Hur viktig är förvaltningsavgiften?

Mer info on fonder –> Fonder – Elin och Linnéa gör en djupdykning i fondsparande

Kom igång med dina investeringar –> Nybörjare på aktier och fonder


 

3 idéer beträffande “Jämförelse svenska indexfonder”

  1. Hej Linnea! Tack för en fin jämförelse. Vad tycker du om SEBs gratisfond SEB Euroland gratis? Gillar att det är den bredaste gratisfonden jag har kunnat hitta. Har skaffat mig ett konto hos SEB bara för att kunna ha den.

  2. Hej,

    Jag tycker nog att man kan säga att Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en indexfond med tanke på att du investmentbolag som fonden äger, äger i sin tur väldigt många bolag själva. Jag har själv skrivit om den fonden kontra äga investmentbolag direkt då jag tycker den är lite för tungt viktad mot just två investmentbolag. Mina favoriter är Investor, Industrivärden, Latour, Lundbergsföretagen, Svolder och Bure. Bara med de sex innehav, äger du indirekt över 50 olika aktier. Mer som ett index.

    Hälsningar

    Stojko Invest

    1. Hej Stojko! Tack för input, helt enig. 🙂 Mina favoriter är Investor och Latour. Men just nu är Latour ute pga premien, och tog hem med en god vinst – men planen är helt klart att köpa in igen vid tillfälle. Ha en fin helg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.