Investera i onoterade tillväxtföretag via Pepins

Från och med idag samarbetar jag med crowdfundingföretaget Pepins som hjälper oss småsparare att investera i onoterade bolag. Jag har själv investerat i två onoterade bolag via Pepins och är jätteglad att jag nu fått möjligheten att via direktkontakt få information och svar på mina frågor. Så hoppas verkligen ni gillar den information jag förmedlar. Ställ hemskt gärna frågor som jag kan hjälpa till med – det är meningen med samarbetet! 🙂

Varför investera i onoterat?

Jag investerar själv främst i noterade bolag och fonder, men har en liten del i onoterat. Jag tycker det ger mig en kul spridning och jag ser de onoterade bolagen som en del av min ”tillväxtdel”, då dessa bolag oftast är mindre bolag med hög tillväxtpotential. Sedan tycker jag det är kul att kunna få investera i något som känns mer personligt. Jag känner mig mycket mer delaktig i mina onoterade investeringar än i mina noterade. Som investerare i till exempel Superfruit får jag som investerare 30% delägarrabatt. Jag kan även närsomhelst gå in och kika i ”Stakeholder club” i de bolag som jag är delägare i via min Pepins-sida ”My Pepins” (se bild nedan 🙂 ).

Hur funkar crowdfunding?

Crowfunding – eller folkfinansiering – via Pepins är ett sätt för bolag att nå ut till fler investerare (småsparare eller mer professionella investerare). ”Crowden”, alltså t ex du och jag, bidrar eller investerar i något tillsammans. I Pepins fall rör det sig om bolag som behöver extra kapital för att kunna växa eller expandera, och Pepins hjälper då till att matcha bolag med intresserade investerare/crowds.

Vilka är Pepins?

Pepins Group är en ihopslagning av bolagen Pepins och Alternativa aktiemarknaden. Målet med Alternativa aktiemarkanden var att ge onoterade bolag med många långsiktiga ägare en möjlighet till en regelbunden handel av aktier utan det krångel som en börsnotering skulle innebära. Ihopslagningen betyder nu att även vi småsparare kan få vara med som delägare i de bolag som vi gillar och tror på.

Jag tycker Pepins verkar väldigt seriösa, med den tidigare finansmarknadsminister Peter Norman som styrelseordförande. Även Per H Börjesson sitter med i styrelsen, vilket jag absolut känner mig trygg med.

Såhär beskriver Pepins sig själva:

Pepins gör det möjligt för alla att investera i den starkast växande delen av ekonomin – spännande tillväxtföretag. Här får du chansen att upptäcka och bli delägare i bolag du tror på – enkelt, affärsmässigt och kul. Tillsammans hjälper vi företag att växa, skapa fler jobb och göra skillnad. Pepins Group står under Finansinspektionens tillsyn.

Vilka bolag finns exponerade via Pepins?

Exempel på nyemissioner som exponerats via Pepins är:

  • Paradox
  • Barista Fair Trade Coffee
  • Naava
  • Alvesta Glass
  • Superfruit
  • Pensiono
  • Hemnet
  • Frilans Finans
  • Kronfönster
  • Pepins (ja, man kan snart investera i Pepins via Pepins! Då blir du t ex delägare tillsammans med Spiltan)

Hur investerar jag via Pepins?

Det första du gör är att skapa ett login via Pepins.com (gratis). Sedan gäller det att hitta det företag du är intresserad av och investera från 500 kr och uppåt. Transaktionskvitto samt översikt på innehav kan du sedan se via din sida. Via deras hemsida kan du se vilka företag som ligger i pipeline (t ex just nu DIF Hockey och snart Golfstar (golfens SkiStar) samt Pepins själva), och för de emissioner som redan är tecknade så får man vänta tills de öppnar igen för handel. För Alvesta glass kommer handeln t ex att ske kvartalsvis och är öppen för alla Pepins medlemmar.

Risker med att investera i onoterat

Det är svårare att avyttra sina aktier eftersom bolaget ej är noterat. Onoterade tillväxtbolag bör hanteras på samma sätt som noterade högriskbolag, det vill säga det finns chans för bra lönsamhet men det är också förknippat med en risk. Lägg inte alla ägg i samma korg!

Länkar

 


 

 

Förtydligande: Mina inlägg om Pepins är inte sponsrade av Pepins. Allt jag skriver om är 100% jag. 🙂 Jag skulle aldrig samarbeta med ett företag som jag inte själv gillar och/eller använder mig av. Pepins har ingen kontroll över det jag skriver, däremot kan inläggen innehålla samarbetslänkar. Ni som läser min blogg påverkas inte av detta och det kostar alltså ingenting. 

 

Kommentera