Investera i onoterade GolfStar?

– Jag har samarbete med Pepins, därför kan inlägget innehålla samarbets/affiliatelänkar. Samarbetet påverkar inte det jag skriver, det är 100% mina ord och åsikter. – 

Vilka är Golfstar?

Tony Trigell, GolfStars grundare och huvudägare, ombildade år 2012 ”Huvudstadens Golf AB” till Unipeg som därefter fortsatte expansionen med fler anläggningar. Golfstar bildades när konkurrenten TopTee (med eldsjälen och golfnörden Joakim Sabel i spetsen) såldes till Unipeg som då fick namnet Golfstar. Deras stora mål, som jag ser det, är att bli golfens Skistar.

Golfstar är ett företag som öppnar för investeringar via Pepins inom kort (mer exakt tisdag 7 november kl. 18.00, och priset är 33,50 SEK/aktie ). Jag är själv en intresserad investerare och har därför gjort en liten undersökning. GolfStar själva säger sig vara golfens motsvarighet på Skistar. Om detta är sant tycker jag det är en riktigt intressant investering – trots att jag själv inte spelar golf. Men jag vet att intresset för golf är stort, och att Golfstar verkar ha bra möjligheter att hitta bra synergier inom sporten.

Golfstar har som mål att växa med anläggningar i Sverige och utomlands.

Så här beskriver Golfstar sig själva

På samma sätt som SkiStar och SATS har revolutionerat skid- och fitnessbranschen, går GolfStar i bräschen för Golfen. Med effektiv samordnad skötsel av många banor, smarta bokningssystem, god service och flexibla medlemskap skapas en bättre spelupplevelse för golfarna och kostnaderna sänks för klubbarna. Parallellt utvecklas outnyttjad mark kring banorna till attraktiva bostäder vilket genererar stora värden till rörelsen över tid.

Ja, vi vet ju hur det gått för Skistar, så om samma möjligheter finns för golfen via Golfstar så kan det bli en riktigt trevlig resa. Det intressanta med just onoterade bolag är att man får vara med på tillväxtresan som sker innan bolaget bestämmer sig för att noteras. Är de verkligen golfens motsvarighet till Skistar verkar det ju nästan för bra för att vara sant. Hmm. Jag kollar vidare.

Medlemmen i fokus, samarbeten för golfresor och med Barncancerfonden

Golfstar är Nordens största golfföretag med 14 golfanläggningar och i dagsläget fler än 50.000 kunder. Via deras anläggningar tillkommer även en hel del marktillgångar, vilket de gärna vill utnyttja genom att bygga bostäder. Detta med bostäder, och unik mark, tycker jag personligen är lite osäkert – hur menar man med unik mark? Och hela byggprocessen samt att få sålt dessa lägenheter är ju ett helt projekt i sig, så jag blir mest förvirrad av att de fokuserar på detta och inte bara går all in på golfen – men det kanske bara är jag.

Men jag tycker, förutom detta med bostäderna, att det är golfaren som tydligt står i fokus. Golfstar försöker verka som den större aktör som leder samarbeten och som således kan ge de bästa spelerbjudanden och i förlängningen med nöjda kunder ge en bättre ekonomi. Jag gillar även att de erbjuder färdiga paketresor för golfare. De startade nyss ett samarbete med Golf Plaisir, som är en riktigt stor golfresearrangör. Samarbetet ligger i linje med Golfstars ”strategi att erbjuda mer golf för pengarna”. I och med samarbetet kan Golfstar nu erbjuda spel på 100-tals andra utvalda anläggningar i hela världen, vilket gör att medlemmar kan utnyttja sitt medlemskap året runt. Delägare får även rabatter, så golfar man kan detta vara en intressant ”aktieägarförmån”. Specifikt så kan man som aktieägare få, beroende på antal aktier, 5-25% på 4-årsabonnemang. Är man inte icke-aktiv golfare och investerar kan man få erbjudande om att prova på, mer specifikt 1-16 greenfee-checkar beroende på antal aktier.

En annan fin sak är att de har samarbete med Barncancerfonden och låter Barncancerfondens Golf of Hope spela på sina anläggningar. Alla intäkter går till Barncancerfonden. Tummen upp Golfstar och Unipeg.

Via golfstar kan man boka färdig-sammansatta golfresor.
Hur har det gått för Golfstar de senaste åren?

Golfstar har gått från 32 anställda år 2014 till 73 anställda år 2016. Det tyder på en rejäl expansion.
”Vi har en lönsam golfrörelse med snabb tillväxt. På 4 år har omsättningen ökat med mer än 100% till 110 MSEK”. Emissionen via Pepins skall användas till att både revolutionera golfandet och skapa tillväxt i golfbranschen. Såhär ser det ut om man söker på Golfstar via allabolag.se (tryck på bilden för att komma till länken).

Ökad omsättning (blått), men rörelseresultat (rött) verkar tveka. Jag funderar direkt på om det är någon investering, kanske ny anläggning, som kan ligga bakom? Oavsett så verkar det som att de satsar stort med växande personalstyrka och omsättning. Och det är ingen som har sagt att detta inte är ett förhoppningsbolag med höga risker – men också med chans till hög avkastning.

Golfstar är innan emissionen värderat till ca 272 MSEK och tillgångarna är fastigheter, ägda markanläggningar (arrenderad mark) immateriella tillgångar som kundregister och varumärken.

Golfbranschen

Hur går det för golfbranschen generellt. Försökte undersöka denna fråga lite mer specifikt och tittade lite statistik via Golf.se. Antalet aktiva golfare har enligt deras sida ökat sedan hösten 2013. Men det svänger väl en hel del detta också.Läs mer genom att klicka på bilden nedan. Enligt Memorandum (gratis att ladda ner när man är medlem i Pepins) så ligger Sverige rank nr. 8 på antal anläggningar i världen, nr. 4 i Europa, och rank nr. 3 i aktiva golfare i Europa.

Andra investerare

Andra som investerar är till exempel Spiltan med Per H Börjesson i spetsen:

Summering och länkar till mer information

Expansion och fler anställda, med förhoppningen att branschen går framåt. Jag är fortfarande lite osäker på Mina tankar ligger i om golf är lika stort som skidsporten, hur stor potential finns? Hur affärsplanen ser ut med bostäderna – är de en del av anläggningarna eller blir det en egen del av? Vi får se vad jag kommer fram till. Jag kommer att lusläsa memorandom (nedan) fram till tisdag så får vi se hur jag gör. 🙂

 • Tryck på DENNA LÄNK om du vill läsa mer om Golfstar och hur du investerar i dem via Pepins.
 • Se inte detta inlägg som en rekommendation. Jag har försökt bena ut saker som jag själv funderat över, och har inte själv bestämt mig ännu. Läs med fördel memorandum (alltså översikten över emissionen via Pepins, hur mycket de vill ta in, vision, finansiell info och annan information) som du hittar om du loggar in/går med i Pepins (det är gratis att bli medlem och man måste inte investera).
 • Kom ihåg att samtliga företag via Pepins är onoterade tillväxtbolag, alltså är det chans till god avkastning men det kan också gå åt andra hållet. Se onoterade investeringar som en riskfylld tillväxtdel av din stora portfölj.
Länkar

 


 

2 svar till “Investera i onoterade GolfStar?“

 1. Hej,

  Tack för en superbra blogg! Jag blev intresserad av Pepsin utifrån ett av dina tidigare inlägg och tyckte det verkade roligt.
  Så investerade en småsumma bara för att prova på. Läste på om bolaget etc. Men jag får inte grepp om själva processen (trots googling och läst på Pepsin). Vad händer nu när jag investerat? Och vad bör jag göra? Tacksam för en enkel förklaring för en nybörjare 😉

  1. Hej Lina!
   Va kul att du gillar bloggen! 🙂
   När det gäller onoterade bolag så är det inte samma omsättning som med vanliga aktier, för vissa bolag så öppnar de för handel en gång per år t ex. Så det är bara att luta sig tillbaka och njuta av delägarskapet – för de flesta bolag finns en ”stakeholder”-sida inne på ”My Pepins” där du kan läsa om uppdateringar, ta del av erbjudanden osv. 🙂

   Detta inlägg kanske kan hjälpa lite med hur det funkar förresten 🙂 http://zacerol.com/min-forsta-investering-i-onoterat-bolag/

Kommentera