Investera i leksaksaktier

Jag tycker fortfarande det är så himla kul med aktier – att man kan investera i så många olika företag / produkter. Det var för mig en helt ny värld när jag började. Tycker fortfarande det är lika kul! Visste ni t ex att danska IC Group ($IC) äger både Peak Performance, By Malene Birger och Tiger of Sweden? Det finns även ett stort indiskt företag som heter Amira ($ANFI), som jag hörde om imorse på en dansk podcast. Det är ett indiskt familjeägt företag som säljer basmatiris. Jaha, man kan investera i basmatiris.. well, of course! 😀 I podden sa de att det även ryktas att de är på gång att expandera till Kina.

Investera i leksaker

I detta inlägg tänkte jag fokusera på några alternativ man kan kika närmare på om man vill investera i leksaker. Frågan har ofta kommit upp i Economista, och vanliga svar brukar t ex inkludera Disney. Även LEGO har kommit upp, men de är tyvärr inte börsnoterade. Observera att detta inte är menat som rekommendation utan mer som inspiration på företag man skulle kunna kolla upp om man är intresserad av att ta del av leksaksmarknaden. Är du intresserad av att läsa om spelbolag, så har jag skrivit om t ex Electronic Arts (tryck HÄR) som bland annat ger ut FIFA.

Mattel ($MAT)

Mattel bildades 1945 och har storsäljare som Barbie och UNO. De senare åren har de även varit involverade i Star Wars Hot Wheels (läs mer om Mattels produkter HÄR). Mattel är noterat på Nasdaq och har en direktavkastning på omkring 3.8%. Mattel är ett stort och internationellt företag, com bland annat har avtal med Disney om att sälja leksaker från filmer som Frozen och Cars. P/E på 22.5 som ligger över 5-årssnittet på 20.0. (P/E = Price / Earnings, alltså pris/vinst – vilket är ett av de nyckeltal man använder för att värdera ett företaget).

Mattel säljer bland annat Star Wars Hot Wheels
Hasbro ($HAS)

Historien om Hasbro (Hassenfeld Brothers) startade redan på 1920-talet, men blev mer inriktat på leksaker under 40-talet. Hasbro har storsäljare som ”i stort sett allt med Star Wars”, Monopol, G.I. Joe, Play-Doh, Transformers och My Little Pony (läs mer HÄR). P/E 21.1 strax över 5-årssnittet på 19.6. Direktavkastning på 2.24%.

Hasbro äger t ex My Little Pony.
JAKKS Pacific Inc. ($JAKK)

JAKKS bildades 1995. Har olika typer av licenser med Disney, Nintendo och Star Wars. Gör t ex större Star Wars figurer samt Action figures (t ex Pokémons).

Vilken är bäst?

Omöjligt att säga ;). Vilken produkt tror man mest på? Vem får det bästa avtalet med t ex Disney? Hur kommer försäljningen gå för leksaker i framtiden generellt? Svårt att hitta data för JAKKS tyvärr, men P/E 10-årssnittet ligger på runt 90, vilket är rätt galet högt. För både Mattel och Hasbro ligger P/E lite över snittet de senaste 5 åren.  Tittar vi historiskt på kursutveckling så verkar det som att Hasbro gått bäst av de tre aktierna.

Risker

Risker som kan komma upp för denna marknad kan t ex vara digital underhållning, filmer, mobilspel osv.


 

Länkar

Kommentera