Investera hållbart med ETF:er

Investera hållbart med ETF:er

Jag har tidigare gjort en liten jämförelse mellan hållbara fonder (klicka HÄR för att komma till inlägget), och ville nu beskriva hur man skulle kunna gå tillväga för att hitta ETF:er med samma fokus. ETF:er, eller börshandlade fonder, är produkter som passivt följer ett index. Jag har skrivit mer om detta i två tidigare inlägg (klicka HÄR och HÄR för att komma till dessa inlägg). Enklast tycker jag det är att leta via iShares, som är en del av BlackRock, och som har väldigt många olika typer av ETF:er. Det är väldigt enkelt att navigera via iShares, och man kan snabbt hitta deras hållbara ETF:er med deras filterfunktion. Gå in på deras hemsida HÄR, Klicka Produkter –> ETFer och sedan under ”Teman” kan du hitta ”Hållbara investeringar”.

Det som jag gillar med iShares är att det är väldigt transparent. Du kan enkelt hitta exakt vilka innehav fonden har, jämförelseindex och mycket annan information om du klickar dig vidare. Bilden nedan visar et exempel på nio fonder – och man kan filtrera i stort sett hur man vill. 🙂

ETF:er med fokus på ’kvinnliga direktörer’ och ’least carbon impact’

Det finns förstås flertalet ETF:er med hållbart tema, inte bara via iShares. I detta inlägg (klicka HÄR) kan du t ex läsa om ”Top 5 Socially Responsible ETFs” . I toppen hittar vi t ex  ”Barclays Women in Leadership ETN (WIL)”, som är en ETF som fokuserar på börsnoterade bolag i USA med kvinnor i styrelser eller i ledande positioner (CEOs). Denna tycker jag är riktigt intressant, inte minst efter studien från Nordea (läs mer HÄR och HÄR) som rapporterade att bolag med en kvinnlig VD går bättre än index. Det finns ytterligare en ETF med detta fokus, nämligen ”SHE”, eller SPDR SSGA Gender Diversity Index ETF (läs mer HÄR). En annan fond med liten övervikt av bolag med kvinnliga direktörer är t ex ”The Nordea Global Stable Equity Fund”.

Bild från Bloomberg. Läs artikeln HÄR.

Topplistan inkluderar även ETF:en ”Etho Climate Leadership U.S. ETF (ETHO | F-76)”, som beskrivs följande ”The fund focuses on stocks of companies with the least carbon impact within their industries.”

Märker att jag själv i processen med att skriva detta inlägg verkligen blev intresserad i att gräva lite mer. Vi får se om jag slår till på något, eller gräver vidare. 🙂 Kommentera gärna om du vet någon ETF som är hållbar och som du gillar!

________

Som alltid med ETF:er: Håll koll på avgifterna och valutarisk då de ofta handlas i USD (läs mer om valutarisken HÄR).

________

Länkar

Investera hållbart med iShares

Top 5 Alternative Energy ETFs

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.