Hur väl följer jag min regelbok?

En viktig sak när man investerar, eller snarare en sak man bör tänka på när man investerar, är att ha en regelbok. Jag har investerat i snart 2.5 år och jag jobbar fortfarande på min regelbok när det gäller mina aktier. En regelbok hjälper en att ha is i magen och följa sina regler (t ex din fördelning eller när/hur du ska sälja etc.) när börsen svänger och den där börspsykologin verkligen kan spela en spratt.

För mig är regelboken mest aktuell för aktier. Då är det exponeringen mot specifika ägg (aktier) man ska ha koll på. För mina fonder kör jag en jämn fördelning mellan fonderna jag har (ca 90% aktiefonder, 10% räntefonder – se portföljen HÄR). Och månadssparar såklart. 🙂

Min regelbok med suddiga kanter

Regelboken som finns nu är suddig i kanterna och jag längtar efter att få tid att sätta mig ner och definiera den ordentligt. O då skriver jag såklart om den. 🙂 Men en regel jag inte bryter är att enskilda aktier aldrig överstiger >10% av portföljvärdet.

Regler för högriskaktier

När det kommer till högriskaktier så har jag kört mer specifika regler för de individuella bolagen. Det är enklare nu när jag inte har tid att handla så mycket och således har färre aktier att hålla koll på i min spekulativa portfölj. Dessa regler kör jag stenhårt på nu, eftersom jag INTE sålde några av mina Lifeassays-aktier när jag låg 110% plus förra året. I dag ligger de o skvalpar på runt -30%. Just för denna aktie avvaktar jag spänt på att nästa cancerstudie skall publiceras (de arbetar i nuläget tillsammans med forskare för att, genom att tracka immunförsvaret, kunna tajma kemoterapibehandling för hundar). För Lifeassays kommer jag sälja halvdelen när jag ligger plus 20%. Jag har även en stop loss satt i kronor (ören 😉 ).
Men lärdomen –> man skall alltså INTE gifta sig med sina aktier. So true. Känn efter vad som funkar för dig. Hur kan du ta hem vinst men ändå vara med i spelet om du tror på aktien? (Ja, för när det kommer till just högriskaktier så är det ju faktiskt lite av ett spel.) När ska du släppa förlorarna – hur mycket ska det få svida? Ibland är de helt enkelt bäst att släppa förlorare även om det svider för stunden.

Regler kan vara satta i kronor eller procentuellt. En variant är även att sälja så man tjänat in insatsen. Allt är ok, bara det är tydligt – och man följer sina egna regler!

Hur väl följde jag min strategi?

Min senaste utmaning var högriskaktien Tourn International. Det är ingen stor investering, men ändå ett par tusenlappar som ligger. Jag började köpa in mig på 8-9 kronor och har köpt på mig upp till ca 14. Jag trodde verkligen de skulle över 20 kronor innan året var slut. De hade rapporterat bra och nyheter om nya samarbetspartners hade ok flöde (läs mer om Tourn HÄR). Min regel för denna aktie var att sälja halvdelen när aktien gick över 20 kr. När detta väl hände så var det lite jobbigare än jag trodde. ”Man ska ju inte sälja vinnare?” ”Men den kan ju lika gärna gå ner igen?”, var tankar som gick runt i huvudet. Men jag gjorde det. Jag sålde halvdelen och planen är nu att vinsten ska in i fondportföljen. YES! Roboten i mig segrade.

Hur ser din regelbok ut? Och vilken aktie har varit svårast att släppa?

Och tur var väl det! Idag gick den under 20 igen. 😉


 

2 idéer beträffande “Hur väl följer jag min regelbok?”

  1. Hej! Tourn ser ut att kunna nå 30 kronor vid nästa månadsrapport. Jag har köpt in mig igen. Sålde av när du skrev ovanstående men nu känns bolaget hetare än nånsin och har sälj- och avtalsflyt med stora bolag ich myndigheter. Så jag köpte 2000 aktier igen. I riskportföljen. Säljer på 30 🙂
    Vill samtidigt här tacka dej för en lärorik investeringsdagbok, mänga läsvärda reflektioner från dej!

    1. Hej, va kul! Och tack för feedback! 🙂
      Ja, jag är inte främmande för att den kan nå 30. Jag har en liten pott kvar, men glad att jag lyckades med att sälja på toppen för en gångs skull :). Inköpsnivå runt 20 kanske kan vara intressant, absolut. Vi får se hur jag gör. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.