Del 1 – Hur sparar man bäst till barn?

Hur sparar jag bäst till mitt barn?

Vi sparar väldigt bra till våra barn, men tyvärr oftast på bankkonton som i nuläget inte ger någon avkastning och där pengarna faktiskt blir uppätna av inflationen. Barn har en lång sparhorisont, och då bör man lägga in lite risk i sparandet. Egentligen så är det väl inget speciellt annorlunda med hur man sparar till barn jämfört med en vuxen som har en lång sparhorisont, men det finns, som med mycket annat, en del saker man ska tänka igenom innan man startar sparandet till sina barn.

Vad kan pengar bli till på sikt?

Först och främst, kolla in denna tabell för att ta del av räknestycket som ger mig motivation att investera själv, men också till min dotter.

En liten jämförelse om du sparar 1000kr i månaden till 0%, 5% och 8% avkastning i genomsnitt per år (ingen skatt medräknad). Källa: Moneypennyandmore.dk

Barn har ett riktigt bra utgångsläge – tiden!

Det första man ska tänka på när det gäller barnspar är att barn har en lång sparhorisont, ofta uppemot 20-25 år! Detta motiverar att man kan ta en högre risk, till exempel investera i aktiefonder. Historiskt sett har börsen gått upp, och även om den svänger upp och ner kommer den högst sannolikt att ha gett bra avkastning när det är dags för barnet att antingen ta över eller ta ut pengarna. Extra bra är det också om det är ett regelbundet barnsparande, till exempel lite varje månad, eftersom man då får en jämn inköpsnivå (även kallat GAV = Genomsnittligt Anskaffningsvärde). (Läs mer om fonder och hur man kan tänka med fördelning mellan aktie- och räntefonder HÄR)

Barnets konto eller mitt konto?

Barnet kan ha sitt eget konto, då med fördel ett investeringssparkonto (ISK) (läs mitt nybörjarinlägg om olika konton här), men vad man då ska tänka på är att pengarna är barnets när detta fyller 18 år, det kan alltså då välja att hantera pengarna som det vill. Du kan också välja att spara på ditt eget konto, och då kan du själv välja när pengarna skall användas. När det gäller att spara till barn på sitt eget konto brukar man diskutera om ISK eller Kapitalförsäkring (KF) är bäst. Fördelen med båda dessa är att de ger låg skatt, vilket är viktigt. Fördelen med att investera i en KF är att man kan sätta barnet/barnen som förmånstagare, vilket säkrar att pengarna går till barnet vid dödsfall. På en KF dras skatten också automatiskt från kontot.
Hade det varit jag hade jag valt en en KF i Nordnet (affiliatelänk) eller Avanza (dessa två banker har inga avgifter för KF) i mitt namn med barnet som förmånstagare. Det finns tyvärr en del banker som tar ut extra avgifter för själva kontot, vilket äter av avkastning – så håll koll :).

Om det är flera barn?

När man har fler än ett barn kan man ibland komma i den situationen att utvecklingen på barnens sparande är olika. Säg att första barnet föddes under finanskrisen och andra barnet föddes när börsen återhämtat sig några år. Detta betyder att investeringarna som gjordes för det första barnet förmodligen har en mycket bättre avkastning. En del väljer att spara till barnen individuellt, som i exemplet ovan, och andra väljer att ha ett konto för alla barn som komma skall. Frågar du mig personligen så är jag för ett gemensamt konto som de sedan får dela på när tiden är inne. ☺

Sprid riskerna och håll avgifterna låga

Som alltid tycker jag du ska hålla koll på spridningen och avgifter. Du kommer väldigt långt med en billig indexfond Sverige och Global. Jag gillar de alternativ som jag själv har i min fondportfölj – Nordnet Superfonden Sverige och DNB Global Indeks. Båda är passiva fonder med god spridning och låg avgift. För mer input om fonder se Elins och mitt inlägg här, och för mer info om barnspar se länkarna jag samlat nedan. ☺

Engagera barnet!

Sist men inte minst. Viktigt tycker jag är att man inte bara sparar, utan att man också kommunicerar med barnet om dennes investeringar. Jag tycker det är viktigt att barnet förstår hur tålamod och regelbundet sparande kan leda till en fin avkastning, och att den där klumpsumman faktiskt är resultatet av att du som förälder sparat och investerat klokt. Det är den bästa gåvan.

Kom ihåg! Allt är bättre än inget! Starta med det du kan, vilken summa det än må vara! <3

Vi ritar katter och diskuterar om hon överhuvudtaget kommer behöva ta ett körkort.

Fonder eller vad är bäst?

Allt beror på sparhorisont och riskvillighet. Läs gärna Elins och mitt inlägg (HÄR) för att få en introduktion till fonder och hur man kan tänka med fördelning och risk. 🙂

/Linnéa

 

Länkar till inlägg om barnspar:

Del 2 – Att ge bort aktier

Lär dig mer om fonder

Barnspara med kontroll i kapitalförsäkring – Eva Trouin

Hur sparar man till barn – Avanza

Bästa sättet att spara till barn – På vilket sätt ska jag spara? – Fondkollen

Spara till barn – Johanna Kull

De flesta barnsparar fel – Claes Hemberg

Bästa sättet att spara och investera pengar till barnen – Rikatillsammans

Spara till barn, barnbarn – Petrusko

ISK till barn – Claes Hemberg

Aktiepappan om barnspar


 

2 idéer beträffande “Del 1 – Hur sparar man bäst till barn?”

  1. Hur ska man spara till barn när man är sambos. Har man två separata sparanden för barnen eller öppnar man 1 konto hos en av föräldrarna? Hur blir barnet garanterad pengarna sen? Vi har tänkt spara halva barnbidraget för att ge barnet sen när hon ska flytta hemifrån.

  2. Hej,

    undrar exakt samma fråga som ovan. Kan den ena partnern ta pengarna på KF-kontot (trots att barnet är registrerat som förmånstagare?)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.