Hur många procent kvinnor investerar i Sverige?

Av Sveriges totala befolkning är vi ca 11% kvinnor och 16% män som investerar i aktier noterade på svensk marknadsplats. När man kikar närmare på oss som investerar är endast 1 av 3 kvinna. Det är även enormt tydligt att män har en förkärlek till högriskbolagen noterade på t ex Aktietorget, där ligger nämligen fördelningen på 14.5% kvinnor mot 85.5% män.
Statistiska centralbyrån släppte i början av september en rapport med statistik från juni 2017, där de rapporterar färsk statistik om aktieägare i bolag noterade på svensk marknadsplats. Här är min sammanfattning! 🙂

Vilka sektorer äger svenska aktierna?

I juni 2017 låg värdet av de noterade aktierna i Sverige på rekordnivåer – 7057 miljarder kronor för att vara exakt. Av samtliga aktier ägs 40% av utlandssektorn (framför allt EU-länder och USA). Hushållen, alltså vi, står för ca 12%. En av anledningarna till att värdet ökat såpass mycket kan vara flera nynoteringar (41 nynoteringar och 28 avregistreringar i år) och antalet bolag i stort. I juni i år var 784 bolag noterade, vilket kan jämföras med antalet mellan 2007 och 2013 på 502 – 534 st.

 

Hur många procent av Sveriges befolkning äger aktier?

Ca 13.5% av befolkningen i Sverige äger aktier noterade på svensk marknadsplats. Siffran för kvinnor är ca 11% och för män ca 16%. Var tionde kvinna och var sjätte man äger aktier. Män har flest pengar investerade, med ett medelportföljvärde på strax över 600 000 kr och en median på 35 000 kr, jämfört med ca 440 000 kr och en median på 26 000 kr för kvinnor.

Hur gamla är vi som investerar?

Hur gamla är vi när vi investerar? Graferna nedan visar att för både kvinnor och män. Av alla de kvinnor som investerar (ca 11% av totalbefolkningen) är många över 65 år gamla (26.2%). Samma gäller för männen (34.8%). Det jag tycker var mycket intressant med denna statistik var att mellan 35 – 44 år så är vi väldigt många kvinnor som äger aktier, 17.1% mot 14.3% hos männen. Denna fördelning ändrar sig drastiskt mellan 45-54 år då kvinnorna blir färre och männen nästan blir dubbelt så många.

Hur många kvinnor är vi som investerar?

Endast en av tre aktieägare är kvinna. Med tanke på hur bra kvinnor är på att investera, så bör verkligen fler kvinnor ta sig in på marknaden. Detta arbetar jag för varje dag! 🙂

Män investerar i Small cap

En rolig sak de hade med i rapporten var hur olika vi män och kvinnor investerar på de olika marknadsplatserna. Det är enormt tydligt att män gillar högriskaktierna som är noterade på t ex Aktietorget. Jag låter statistiken tala sitt tydliga språk nedan :).

Länkar


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.