Hur man sparar privat till sin pension


Bland dagens pensionärer får män i genomsnitt ut ca 6-7000 mer i månaden. Detta kan t ex förklaras av att män generellt har högre lön, således högre sparutrymme, & jobbar mindre deltid (men möjligheterna att kompensera varandra gäller ju åt båda håll såklart). Därför är det extra viktigt att vi tjejer börjar tänka lite på långsiktiga investeringar, och att vi tillsammans med vår partner diskuterar möjligheter att jämna ut våra pensioner genom att t ex en av oss ger bort sin premiepension till den andra (detta kan man ansöka om, man måste vara gift och du kan läsa mer här – och lyssna på minpensionspodden om ämnet här). Är man sambos kan man också diskutera ev. långsiktigt privat sparande för att kompensera personen med lägre pensionsprognos. Man kan enkelt lägga en pensionsprognos på www.minpension.se och se hur man bäst kan lägga upp det.

Om någon jobbar mindre, vad kommer det att innebära – och hur kan man kompensera varandra? Personligen är jag lite kluven med att ge bort PPM eftersom det tillkommer en avgift, så frågan är hur mycket det i slutändan ger i skillnad (Aktiespararna tar upp diskussionen här). Då kanske det är en bättre idé att tillsammans utforma en egen ”pensionsportfölj” privat, OM man har möjlighet till detta. I annat fall är överföring ett bra alternativ.

Enkelt att logga in, tryck på de olika för att se översikt och prova skapa en prognos. 🙂

Du loggar enkelt in för att kolla din pensionsprognos med t ex Mobilt BankID och förresten så kan du även själv välja fonder i ditt PPM. Här är fonderna jag valt i mitt PPM:

Jag har valt dessa fyra fonder i mitt PPM. Men default är helt ok också! 🙂

Pensionsspara eller amortera på sitt boende?

Ok, men om man nu ska pensionsspara / spara långsiktigt och äger sitt boende – är det bättre att amortera än att investera? Speciellt i dagens ränteläge?

Att amortera gör att man i framtiden kan få lägre boendekostnader, men huset/lägenheten i sig betalar ju inte maten eller resan. Även om den lägre kostnaden för boende ju frisätter medel som kan användas skulle jag nog själv inte märka av det på samma sätt som om jag får X 000 kronor i utdelning t ex.

Jag har valt att både amortera och investera långsiktigt, med fördel på det senare. Jag föredrar att kalla det för långsiktig investering, men man kan ju kalla det vad man vill. Ja, kanske är det faktiskt smart att t ex kalla sitt ISK för ”Pensionskontot”, om det får en att agera mer rationellt vid börsnedgång eller annat? Läs inlägget där Jan Bolmeson / Rikatillsammans gjort en jämförelse – en riktig ögonöppnare!

Vad ska jag tänka på när jag initierar min långsiktiga pensionsportfölj?

(Är du nybörjare så kan du läsa detta inlägg om fonder och aktier)
När det kommer till pension och pengar man tänker sig spara länge, tycker jag det bästa är att försöka sätta en pensionsprognos på minpension.se, försöka tänka hur mycket extra man skulle vilja ha i månaden och sedan reflektera på hur mycket man är villig att lägga undan idag. Man sparar ju till sitt framtida jag, som med alla (långsiktiga eller kortsiktiga) investeringar/sparanden.

I en artikel publicerad i Dagens Industri tipsar dom om att öka sitt månadsspar med åldern:

25 – 35 år  500 kr i månaden
35 – 50 år 1000 kr i månaden
50 – 65 år 2000 kr i månaden

—> detta kan ge omkring 5000kr mer i månaden under 20 år som pensionär.

Självklart ska man fundera över om man vill lägga undan de där 500 kronorna varje månad. Man ska ju leva också? Jag tycker man ska ta beslut utifrån sin situation här och nu, men jag tycker absolut man ska börja investera. Om det så är 100 kronor i månaden, så är det iaf något. Ett långsiktigt sparande är jätteviktigt för en framtida ekonomisk frihet och trygghet. Jag kan inte påpeka nog hur mycket jag uppskattar att ha min lilla pengamaskin puttrandes vid sidan av.
Känns det ändå jobbigt tycker jag man ska försöka tänka på det som något dynamiskt, och inte ”fastlåst” som ens tjänstepension t ex. Man ska inte vara rädd för att förändra sin strategi under tiden. Det fantastiska i dagens Sverige, tycker jag, är att man som sparare och investerare har flexibilitet och att man enkelt kan administrera sitt pensionsspar (eller sina långsiktiga investeringar, vad man nu känner för att kalla dem :)) via t ex Nordnet (samarbetslänk) eller Avanza. Och utmaningen kanske ligger i just detsamma? Det kräver lite mer av en själv rent mentalt, eftersom det är så enkelt att ändra.

Summa summarum. Det är inte så svårt, gå in o kolla och kom igång! 🙂 Kom igång både med att göra pensionsprognos och att starta dina långsiktiga investeringar! Om jag kan göra detta, så kan du!! Och det kan faktiskt vara ganska kul… 🙂

 

Länkar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.