Hur jag ökade min sparkvot med 10%

Så har den danska lönen trillat in på kontot, och jag insåg att jag denna månad (Augusti) kan öka min sparkvot med 10% med det som var kvar på kontot!

Totalt ligger min sparkvot i augusti således på ca 30%, där det mesta går rakt in i min fondportfölj. Jag sparar som det första jag gör när lönen kommer. Jag har redan lagt min budget, så jag vet hur mycket jag kan föra över. Jag för över pengarna direkt till mitt konto på Nordnet och investerar ofta direkt. Jag gillar att ha sparandet separerat från min vanliga bank, eftersom det är så lätt att nagga på buffert och annat när det ligger på samma ställe.

Vad är sparkvot?

Jag definierar sparkvoten som den procentuella summa du sparar/investerar av din nettolön. Kan du fixa en sparkvot 10% så är det helt fantastiskt, men alla kronor räknas! Har du ett månadssparande är du verkligen ahead of the game! Kom ihåg att 1000 kronor i månaden i en gratis indexfond med 8% i genomsnittlig avkastning blir 1 miljon på ca 25.5 år!

Hur ökade jag sparkvoten?

Jag brukar alltid spendera mer pengar under sommaren, så jag funderade på vad har jag gjort annorlunda? De ändringar som jag faktiskt medvetet gjort är följande:

  • Cyklar till jobbet varje dag

Jag har tagit ner regnkläderna så har verkligen ingen ursäkt längre. 🙂
Jag fick en Hövdinghjälm i julklapp som jag älskar, och det gör det lite enklare. En annan sak som motiverar mig är att räkna på vad det kostar att åka kollektivt. Min bussresa kostar ca 20 kronor tur/retur. Ponera att jag åker 5 dagar i veckan (100 kr/vecka) under 11 månader (räknar bort 4 veckor för t ex semester). Det blir alltså 4400 kronor jag sparar om året på att skippa. Och då får jag dessutom en bra vardagsmotion. Jag är generellt ganska lat, och gillar att ta bussen, men detta har fått mig att tänka om!

  • Lagat matlådor väldigt mycket mer än jag brukar.

Jag gjorde häromdagen en kikärtspaj som jag räknade ut kostade 44 kronor. Denna räckte till middag för två personer och en lunchlåda. Det vill säga ca 15 kronor per portion.

En utelunch för mig kostar omkring 50 kronor (lågt satt, jag vet att luncherna i Stockholm lätt går över hundringen). Så genom att ta med matlådor sparar jag 35 kronor per dag. Ponera nu att jag lyckas ta med en billig matlåda 4 dagar i veckan, då sparar jag 140 kronor i veckan. Det blir 6160 kronor på 11 månader.

  • Inte ätit så mycket ute.

Jag och min kille äter en del ute. Kanske upp till två gånger i veckan. Det går nog i snitt på iaf 600 kronor. Det blir alltså 2400 kr i månaden, eller 1200 kronor per person. I augusti är den utgiften minskad med iaf halvdelen. Fortsätter jag detta så sparar jag totalt 7200 kronor (räknar här med 12 månader)

Och detta är en extrapolering av vad jag personligen gjort annorlunda bara denna månaden! Det finns så otroligt många andra saker man kan göra annorlunda för att spara i vardagen – utan att nödvändigtvis kompromissa med att leva gott! Många bäckar små! Läs t ex Elin Helanders blogginlägg om hennes spartips på länken HÄR och spana billiga recept på t ex Portioner under tian eller ”Skippa nudlarna”.

Om jag fortsätter i samma anda som jag gjort nu så kommer jag kunna spara 17 760 kronor om året, eller öka sparkvoten med 1480 kronor i månaden. Om jag investerar dessa i t ex Nordnets gratisfond Nordnet Superfonden Sverige och förväntar mig en genomsnittlig avkastning på 8% per år så har jag om 10 år 274 109 kronor. En ganska fin morot! 🙂

Prova själv att räkna ut din ränta-på-ränta med Jan Bolmesons verktyg –> HÄR.

Hur ser din sparkvot ut och vilka spartips har du?


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.