Hur jag förvaltar min brorsdotters portfölj

Jag har fått det stora nöjet (och anvaret, aah!) att sätta upp och förvalta min brorsdotters portfölj! Hur spännande som helst. I detta inlägg delar jag med mig av hur jag tänker och vilka innehav det blev och hur de gått sedan start i oktober (ja, jag har skrivit på detta inlägg ett tag 🙂 ).

 • Startsumma ca 25 000kr
 • Månadssparande 1000kr
 • Inköpsfrekvens: Förmodligen en gång i kvartalet då fördelningen ser ut som den gör och summan att investera måste komma upp i värde lite innan jag kan fördela jämnt.

Bakgrund

Kontoform: Min bror har en kapitalförsäkring (KF) i barnets namn med henne som förmånstagare. (läs mer HÄR om hur man kan tänka med barnspar).

Sparhorisont: Min brorsdotter är 2 år gammal, och sparhorisonten är således 16 år som utgångspunkt. Men förhoppningen är ju att hon skall inspireras och ha kvar portföljen på lång sikt. 🙂

Riskprofil: Jag har en högriskprofil då sparhorisonten ligger på 16 år. Skulle vi om 16 år befinna oss i en ordentlig bear market ser jag ingen större sannolikhet att hon vid den tidpunkten MÅSTE sälja aktierna om hon inte vill. Faster is watching and coaching :), o säkert mamma och pappa också. 😀

Investeringsstrategi. 100% aktieexponering. Mycket Sverige, indexfonder och investmentbolag. Se kommentarer för samtliga innehav nedan.

Estimerad avkastning

Jag kommer självklart (tydligen :)) försöka att slå marknaden med hennes investeringar, men jag är absolut på det klara med att sannolikheten för detta är ganska liten, och hoppas att portföljen i det minsta skall följa index. Så realistiskt sett sätter jag en genomsnittlig avkastning på ca 7%, vilket skulle betyda att hennes pengamaskin, med regelbundet sparande (och ränta-på-ränta effekten), kommer att ha ett värde på ca 430 000 kr om 16 år.

Portföljen

 Fonder

Jag vill ha en bas med fonder. Avanza zero är valt svensk indexfond då portföljen ligger på Avanza. På Nordnet är Nordnet Superfonden Sverige (affiliate) ett bra alternativ (faktiskt lite bättre än Avanza historiskt sett). Spiltan Aktiefond Investmentbolag har slagit index historiskt och jag har förtroende för Spiltan generellt – även grunden till att ta in en bit av deras nya globalfond i portföljen. Globalfonden investerar i utländska investmentbolag. För att bredda mer globalt ligger den globala indexfonden DNB Global Indeks med också. Totalt utgör fondbasen 45% av portföljen.

 ETFer

Jag vill att min brorsdotter ska ha en del Indien och andra Emerging markets med på ett hörn. Indien har högst tillväxthastighet i världen med 15 miljoner per år. Dessa två ETFer utgör 15% av portföljen. Utöver detta vill jag att hon ska ha en ETF som följer Gender Diversity Index, som utgörs av bolag som är jämställda. Studier har visat att dessa typer av företag gått riktigt bra historiskt. Jag är även på jakt efter ett index som inkluderar ”diversity” mer generellt, då jag tror att det är olikheter generellt (kön, ålder, bakgrund etc) är bra i en framgångsrik ledningsgrupp. Jämställdhets-ETFen utgör 10% av portföljen. Hur vi ska hantera nuläget med mifid 2 (krånglar ju till det att fylla på i dessa amerikanska) får vi se. ETFerna utgör tillsammans 25% av portföljen.

Aktier

Några få aktier ska med i portföljen också. Novo nordisk skall med, fortfarande ett stabilt företag, och med en ”dansk” faster ska hon ha en liten del av Danmark med i portföljen. Castellum, ett av Sveriges finaste fastighetsbolag. Thule är ett litet wild card som kom med på slutet, finns nu även i min egen portfölj. Ett fint bolag som jag ganska nyss fått upp ögonen för. Thule äger flera märken som är kopplade till outdoor och olika typer av transport (läs her på deras hemsida).

Utöver dessa har jag valt att ta med investmentbolagen Kinnevik, Investor och Latour (trots att hon till viss del får exponering via Splitan). Dessa har gjort ett riktigt fint jobb de senaste många åren, och ger en bra spridning och ok utdelning. Aktierna utgör 30% av portföljen.

Direktavkastningen på portföljen ligger på 1,66% vid tidpunkten för uträkning. All utdelning kommer att återinvesteras löpande. 

Fördelning

Avkastning Oktober 2017 – Januari 2018 

Portföljen initierades den 2 oktober. Uppdatering den 16 januari ser ok ut med en avkastning på 4.31%.  Jag vill fylla på lite mer globalt i nästa runda. Har lite funderingar över den höga Sverigeexponeringen.

Länkar

 


 

3 idéer beträffande “Hur jag förvaltar min brorsdotters portfölj”

 1. Hej och tack att du delar med dig! Är i samma situation/ålder med mina barn. Jag tänker faktiskt använda dina tips och hoppas på uppdatering när du ändrar i portföljen 😉
  Ha det.

  1. Hej! Va kul att höra. 🙂 Jadå, ska skriva uppdateringar när det händer något nytt, eller bara en generell status. 🙂
   Mvh, Linnéa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.