Hur investerar man hållbart?

Intresset för hållbara investeringar har ökat under den senaste tiden. Idag är ca 1 av 6 investerade dollar (totalt $21.1 biljoner) investerade i produkter som inkluderar hållbara strategier. Och intresset växer! Dessutom verkar det som att vi investerare inte behöver välja mellan hållbarhet/etik och bra avkastning.

Personligen undviker jag t ex spel, tobak och vapen. Men jag har ännu inte investerat i en fond som är gjord endast för att fokusera på hållbara investeringar. Som investerare har vi också ett ansvar, och kan genom våra investeringar påverka annat än bara vår egen ekonomi. Här är min lilla undersökning över vad som finns där ute. Det visade sig (härligt nog) finnas en hel del fonder, så jag har utgått från en studie i maj i år (2017) (Söderberg & Partners) för att filtrera fram några kandidater. Nya spännande fonder inkluderar Nordeas Klimatfond och Öhman Global Hållbar! Hoppas även att länkarna jag vaskat fram kan ge er inspiration och information. 🙂

Vad är hållbara investeringar?

Vid FN:s toppmöte i slutet av september 2015 fastslogs 17 hållbarhetsmål (läs mer t ex här), och det verkar alltså som att fler och fler fonder börjar ta in ett hållbart tänk. För mig är hållbara investeringar när man investerar i produkter som inte negativt påverkar miljö och klimat. Den sociala aspekten och mänskliga rättigheter är också viktig, och etiska investeringar är också något som jag tycker ryms under ”hållbara investeringar”.

Sveriges Forum för hållbara investeringar skriver såhär: ”Hållbara (och ansvarsfulla) investeringar är ett samlingsnamn för en rad olika arbetssätt som investerare tillämpar för att ta miljö- och samhällsansvar i sina investeringar”.

Det finns många olika typer av hållbara fonder från olika fondbolag

I Sverige finns det i nuläget en hel del hållbara fonder, och antalet fortsätter att växa. Det finns olika typer av hållbara fonder, t ex båda aktiefonder och obligationsfonder (läs mer om olika typer av fonder här). Här är en omformaterad tabell från DI (länk här, mars 2016) där de sammanställt data från Morningstar (idag är det alltså säkerligen fler!). I toppen hittar vi Swedbank, SEB, Handelsbanken & Öhman med mellan 24 och 40 hållbara fonder i stallet 🙂 .

Topplistan i Sverige enligt Söderberg & Partners undersökning Maj 2017

Söderberg & Partners (S&P i tabellen) publicerade i maj 2017 en rapport där de går igenom många olika hållbara fonder (Alfred Berg, AMF, Carnegie, East Capital, Lannebo, SEB, Handelsbanken, Odin, Swedbank och Tundra för att nämna några) och rankar fonderna baserat på deras gröna betyg – ”För att en fond ska få ett grönt betyg i Söderberg & Partners hållbarhetsanalys måste fondbolaget ta hänsyn till hållbarhet i förvaltningen samt ha ett utmärkt påverkansarbete.” Läs mer i deras rapport här. Tycker det är intressant att de tagit med aspekten ”att kunna påverka”. De beskriver det i rapporten: ”Påverkansarbete, i vissa fall även kallat ”ansvarsfullt ägande” eller ”engagemang och röstning”, innebär att kapitalförvaltaren påverkar portföljbolagen för att de ska förbättra deras hållbarhetsarbete.”. Här nedan är tabellen jag satt ihop där jag t ex inkluderat fondernas avgift och avkastning. All info är från Morningstar, nedan.

I sammanställningen ovan har jag även med några storbanker – några av Swedbanks fonder samt en från Handelsbanken. Har även kollat in Swedbanks Humanfond som jag tycker är intressant. Fonden har ingen avgift, utan ger istället 2 % till en valbar organisation, t ex BRIS, Barncancerfonden, Hjärnfonden, Bröstcancerfonden, Röda korset osv. (du kan se exakt vilka du kan välja bland här)

Slutligen, även om historisk avkastning inte kan säga något om hur det kommer att gå i framtiden, så måste jag säga att båda Nordea Klimatfond och Öhman Global Hållbar ser intressanta ut (5-årsavkastning på 136.3% för Nordea och 103.8% för Öhman) trots en ganska saftig avgift. Båda fonder är Globala aktiefonder.

Jämför fonders hållbarhetsfokus

Om du själv vill leta efter hållbara fonder, eller kanske kolla hur de fonder du redan har står sig kan du kolla via Morningstar eller via Hållbarhetsprofilen:

Morningstar

17 mars 2016 börjar Morningstar här på sajten visa en ny jämförelse av fonders innehav som är skapad för att spegla hur väl de företag som fonden har placerat sparkapitalet i hanterar sitt ansvar inom ESG (Environmental, Social, Governance). Jämförelsen med andra fonder i samma kategori heter Morningstar Sustainability Rating.

Morningstar är, som alltid, ett fantastiskt verktyg för att gräva omkring bland fonder. 🙂

Hållbarhetsprofilen

Hållbarhetsprofilen lanserade i januari 2017 av ”Sveriges Forum för Hållbara Investeringar” (Swesif). Tjänsten syftar till att hjälpa fondsparares behov av att på ett enkelt sätt kunna söka information, samt för att kunna jämföra hur fonder tillämpar hållbarhet i sina förvaltningsstrategier.  HÄR kan du gå in och skriva in olika krav för att filtrera fram hållbara fonder. Såhär beskriver de tjänsten: ”En användare kan exempelvis filtrera fram fonder som tar hänsyn till hållbarhetsfrågor i investeringsbesluten eller fonder som exkluderar någon särskild produkt, land eller företag som bryter mot internationella konventioner.

…I nästa steg ska jag kika lite på vilka ETF:er som finns. 🙂 Mer om det i ett annat inlägg.

Läs mer:

Sveriges Forum för hållbara investeringar

Pensionsmyndigheten om hållbara fonder på sitt fondtorg

Om fonder: Fonder – Elin och Linnéa gör en djupdykning i fondsparande

Nordnet om hållbara investeringar

Fondkollen om hållbara investeringar

Krönika om Hållbara investeringar hos Feminvest av Sanna Petersson

Nybörjarinlägg – kom igång!  🙂 : Nybörjare på aktier och Fonder

Studien från Söderberg & Partners 


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.