Hur förhandlar jag bolåneränta?

Det finns åtskilliga tips på hur man ska förhandla sin bolåneränta. Bor du i Danmark, som jag, så går det inte riktigt att förhandla på samma sätt – så utnyttja att du har den möjligheten i Sverige. 🙂  Här har jag försökt samla de tips jag hittat. Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, skrev för inte så länge sen ett inlägg angående snittränta och att så få av oss faktiskt använder oss av den. Så ett av tipsen är att använda sig av snitträntan när man förhandlar bolåneränta!

Det viktigaste är att banken ser dig som en stabil och pålitlig kund. Allt du kan göra/säga som stärker dessa egenskaper hos dig själv är fördelaktigt i förhandlingen. Inte så konstigt kanske, man vill ju själv helst låna ut till någon som verkar vettig, och som har koll på sin ekonomi.. Din risk som kund (kreditrisk) påverkas t ex av belåningsgrad, amorteringsvillighet, hur hög och stabil din inkomst är, betalningsanmärkningar m.m.

 

Här är lite mer konkreta råd till dig som skall förhandla bolåneränta:

1. Ha koll på snitträntan & jämför bolåneränta med andra banker.

Kolla upp snitträntan hos din bank och se till att inte hamna över. Jämför gärna med andra banker också – var inte rädd för att ringa och höra vad andra banker kan erbjuda!

Vad är snittränta, och hur hittar jag den?
Snittränta är den genomsnittliga räntan som en bank gett sina kunder under en viss period. As far as I know så tar den inte höjder för vilken typ av kunder det är dock, belåningsgrad etc., så det är bra att även ha andra argument. 🙂
T ex här kan du jämföra räntor och snitträntor (även compricer eller comboloan).

2. Ha stenkoll på din ekonomi.

Var påläst. Om du har stenkoll på din egen ekonomi och eventuella ”bank-termer” kommer du också framstå som en mer pålitlig och medveten kund, vilket kan leda till att banken ger dig ett bra erbjudande.

3. Banken vill ha dig som långsiktig helhetskund

Banken vill ha dig länge och som helhetskund. Banken vill att du ska använda dig av samtliga av deras tjänster såklart. Sparande, pension, investeringar, ev. försäkringar, lån, bankkort osv. Detta kan användas för att sätta lite press. Ingen bank vill att du flyttar över allt till konkurrenten. Se till att du också får bra deal på ovanstående om du ska flytta över allt från en annan bank.
Ju mer du har hos banken, desto mer värdefull är du som kund.

4. Skapa relation

Kom ihåg att förhandlingen skall utmynna i en win-win situation, båda parter skall känna sig nöjda. Detta kommer också resultera i att ni i framtiden kan ha fler givande diskussioner och förhandlingar kring din privatekonomi.

 

Har ni fler tips som funkat för er, skriv gärna en kommentar! 🙂

Omförhandla nuvarande bolåneränta?
Ett annat tips när du väl har ett lån och skall omförhandla är att omvärdera huset/lägenheten för att se om du t ex kan minska belåningsgrad. Se också alla typer av förändringar i din privatekonomi som en möjlighet till att kanske kunna få en bättre deal (har du fått nytt och mer stabilt jobb? Högre lön? etc.).

Referenser och fler tips här:

Ladda hem appen Bofink för att kolla upp ditt bolån, den är helt gratis. (affiliatelänk)
Länk till iPhone
Länk till Android

Tips från ekonomiportalen
Lånetips Boupplysningen
Tips Rikatillsammans (lång, bra och utförlig)
Lånetips Compricer
Lånetips Comboloan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.