Historia och börskrasch

Långsiktighet i all ära, men ändå kommer ju den där känslan (eller chicken little som fenomenet också kan kallas) av att det säkert kraschar snart. Jag är ju själv en knappt 1.5-årig investerare och har ju inte varit med om några krascher. Bara små svängningar.. Några frågar som jag funderat på är:

Hur ser man att en börskrasch kommer? O kan man ens förutsäga den? Nä.. det tror jag inte. Tyvärr.

Jag har ju själv ingen erfarenhet eftersom jag fortfarande är såpass ny, men några saker tycker jag verkar vettigare än andra. T ex om alla börjar prata om hur bra det går, vid för hög optimism börjar jag skruva lite på mig. Enligt Christer Gardell så kan ett tecken vara när taxichauffören börjar prata aktier, vilket i sig nog är ett tecken på förhöjt generellt aktieintresse hos allmänheten pga ”stabil” hög avkastning på börsen. Något annat är att det kommer ngt nytt som ska revolutionera världen och alla går in i det. Ih.. (IT-bubbla?). Sedan kommer ju det värsta… the black swan. Som ingen vet vad det är. Nästan ingen såg finanskrisen komma.. vad är det nästa gång? Utbildningsskulderna i samband med lågbetalda jobb i USA, digitalisering eller något som Herr Trump kanske hittar på?
(Läs mer här om tecken på börsbubbla)

Kan verkligen börsen gå ner över 10% på en dag? Ja, 1987, på ”black monday” den 19 oktober, gick börsen ner ca 20%. Vid brexit gick ju börsen ner nästan 5-6% under en dag. Dock återhämtade den sig, vid just det tillfället, ganska snabbt igen. Nedgångar på >50% är också något man kan vänta sig.

Vilken strategi har jag? För att hantera oron som för mig alltid är förknippad med att investera (eller kanske snarare av att höra ordet risk) fokuserar jag på detta:

Håller man sig till det, samt håller huvudet kallt (och sitter på händerna) så bör man klara av en ordentlig sättning.

Och en sak till. Visste ni att innan den stora börskraschen 1929 så lånade många till aktieköp. Så ”stabil” kändes alltså börsen. Det var relativt normalt att låna 75% av aktiens värde, och ca 40 % av alla lån som betalades ut i USA under 1928-1929 var ämnade till aktieköp… (!!!)

–> Läs mer o förkovra er på Finanshistoria

1 idé beträffande “Historia och börskrasch”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.