Följ dina regler och gift dig inte med en aktie

En av mina små spekisar Tourn International nådde i veckan >+100%, och jag bestämde mig för att sälja större delen av innehavet. Man brukar ju säga att man ska behålla vinnare, men jag brände mig en del på Lifeassays förra året som gick upp >110% för att sedan dyka igen (jag ligger just nu -45% på de aktier jag har kvar). Jag gifte mig lite med just den aktien och trodde såklart att den skulle vara aktien med stort A som bara skulle fortsatta upp – naivt att tro att ett litet veterinärföretag skulle bli nästa Fingerprint? Ja.

Att behålla vinnare kanske är en bättre strategi med större företag? Eller jag har iaf lärt mig att man åtminstone skall ta hem en del av vinsten på vägen när det kommer till högriskbolag, även om man tror på dom, eftersom man aldrig vet vilket håll det kommer gå. En vinst är alltid en vinst. Fortsätter den upp så grämer man sig ju en hel del, men då får man försöka komma ihåg att det lika gärna hade kunnat gå åt andra hållet. Jag sålde t ex Probi med 174% vinst på 325 kr, sedan fortsatte den upp mot 500 kr..uhä.. samma med t ex Apple och Statoil där jag sålde alldeles för tidigt – dålig känsla trots bra vinst!? Jag har kvar en liten stek i både Lifeassays och Tourn för att jag fortfarande hoppas på dem, men jag har numera inte lika svårt för att ta hem en vinst och vara ok med att aktien fortsätter upp. There is plenty of fish in the sea.. 🙂

En bra strategi är att lägga regler för de aktier man köper, och då tänker jag nu mest på högriskaktierna, där man på kort tid faktiskt kan ha tur (ja, det är väl oftast tur? 🙂 ) och få 100% ökning. I Tourns fall hade jag sagt att jag skulle sälja hälften när den gick över 20 kr, vilket jag gjorde. Den fortsatte sedan upp mot 27 kr, där jag återigen tog hem en del vinst. Nu har jag sålt så jag har tagit hem hela insatsen, och har några få kvar för att se hur det går.

Allt är dock lättare sagt än gjort.. denna börspsykologi… 🙂
Hur hanterar du situationer med hög vinst eller förlust?

2 idéer beträffande “Följ dina regler och gift dig inte med en aktie”

  1. Svårt ämne. Det är generellt inte fel att sälja bolagen och titta på dem utifrån igen – vill jag köpa tillbaka?

    Jag duckar frågan genom att bara ha bolag som jag tror mig kunna räkna på. Om de blir alltför högt prissatta på börsen är det bara att sälja.

    1. Sant. Det absolut bästa vore att ”omvärdera” bolag med jämna mellanrum för att se om de håller måttet. Jag känner mig ganska trygg med de större och stabila bolag jag har i min långsiktiga portfölj, svårigheten kommer med de där små förhoppningsbolagen.. Men tror mig ändå ha funnit någon slags stabilitet även i denna djungel. Man lär verkligen med tiden.. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.