Få ekonomin att nå dina mål!

Här är ett inlägg med mina tankar om hur man bäst motiverar sig själv att komma igång med sin ekonomi och sina investeringar för att nå sina mål här i livet! Jag blev mycket inspirerad av det jag läst om, och av, Charlotta Bay, doktor i företagsekonomi och forskare inom ämnet att göra ekonomi mer förståeligt för oss ”vanliga” människor. Charlotta har bland annat studerat Lyxfällan och hur pensionsförsäkringsbolag kommunicerar ekonomi. Charlotta Bay säger att en viktig komponent när man ska förmedla ekonomi är att få människan att känna sig känslomässigt berörd. Detta tolkar jag som att man konkret måste känna hur en förändrad ekonomisk vana kan komma att påverka ens liv.  Kan man känna detta, motiverar man sig alltså automatiskt till att sätta sig in i den ekonomi som krävs för att göra en förändring.

Varför känns ekonomi så tråkigt och svårt?

Ekonomi berör så stor del av våra liv, och ändå är de flesta av oss vara så rädda för det. Man är rädd för alla svåra ord, och kanske rädd för att man oansvarigt ska kasta bort sina pengar om man gör något själv, och inte överlämnar allt till experterna. Här tror jag att informationen, som egentligen är menat att hjälpa oss, istället stjälper oss. Och när det kommer till investeringar tror jag verkligen att det stjälper. Vad är kurtage? Vad är förvaltningsavgift? Index? Vad är en fond? Vad är avkastning? Utdelning? Klart man lämnar över allt till experten med tanken ”jag kan omöjligt hantera allt det där svåra med mina surt förvärvade pengar”.

När man låtsas man förstår vad bankrådgivaren säger.

Jag själv visste inte vad kurtage betydde eller vad en utdelning var för något. Ännu mindre hur jag skulle tänka med vilken fond jag skulle välja, eller ens att jag kunde investera långsiktigt själv. Allt verkade otroligt komplicerat.

”Vad gör samhället och andra aktörer för att underlätta våra möjligheter att tolka och agera på finansiell information?”. Många tror att mer information gör oss mer medvetna och att mer information kan hjälpa oss att ändra våra beteenden. Men enligt de slutsatser som Charlotta Bay rapporterar måste det mera till. För att vi människor ska ändra beteende när det kommer till vår ekonomi måste vi ”känslomässigt förankra” oss i, alltså rent konkret kunna föreställa oss känslan av, de konsekvenserna som kommer som resultat av vårt agerande i olika ekonomiska situationer. Jag tror detta gäller både negativa och positiva konsekvenser, där känslomässig förankring i båda kan motivera oss i vår process att ta kontroll över vår ekonomi. Jag vill t ex ha ekonomin att kunna resa när jag blir gammal, och detta var ett av målen som fick mig att ta tag i min ekonomi och tillslut lära mig en del av de där jobbiga ekonomiska begreppen 🙂 (lär dig om begrepp inom fondvärlden HÄR).

Hur förändrar jag mitt beteende?

Självklart är det bra att lära sig ”ekonomiska uttryck och begrepp”, men det viktigaste för att man som grön inom investeringar, eller som grön inom ekonomin i det hela, är att förstå vad det konkret betyder att ändra sina ekonomiska vanor. Har man en mer eller mindre ohälsosam inställning till pengar, t ex tänker inte igenom sin pension, sitt långsiktiga sparande, har skulder till en kompis eller om det finns ett försäkringsbolag till billigare kostnad, så kommer det så småningom en konsekvens. Kanske kommer du att ha mindre pengar att bo och leva för när du sitter där som 70-åring, du missar kanske de där 1000 kronor per år du kunnat spara på att byta försäkringsbolag, eller kanske kommer relationen till kompisen att förstöras.

Hur förankrar man då detta känslomässigt för att komma vidare? Ett tips kan vara att tänka på situationen som uppstår om man inte tar tag i det. Var vill du vara som 70-åring? Kanske vill du ha ett hus, eller ha möjlighet att resa mer? Vad skulle du gjort med de extra 1000 kronorna per år? Kanske sparat ihop till en resa, eller den där lite för dyra soffan? Och hur hade livet varit utan den där kompisen? Kort sagt, lär känna ditt framtida jag! Precis som bästa Elin Helander (författare, kognitionsvetare och forskningsansvarig på företaget bakom sparappen Dreams) alltid säger! Det är ett av de bästa tips jag fått. Tack Elin!

”Känslan när man har kontroll är så fantastisk!”

Denna känsla tjatar jag ganska mycket om, och jag kommer fortsätter att prata om privatekonomi och investeringar med alla jag känner och möter. För jag var verkligen där, jag tyckte verkligen det var tråkigt och att allt förknippat med ekonomi bara verkade svårt. Jag kunde inte ta mig för att börja tänka på det, och visste inte ens var jag skulle börja. Hur känns det att ha kontroll på sin budget, hur känns det att ha ett långsiktigt sparande? Idag är jag överbevisad om att det är möjligt, eftersom jag är trygg med min ekonomi idag, samt de ekonomiska val jag tagit. Jag brinner för att få fler att komma till samma (högst individuella) känsla av ekonomiska kontroll. Om jag kan, så kan du.

Övning

Hitta de tankemönster som du behöver för att känna dig känslomässigt förankrad med din ekonomi. Vilka mål och drömmar har du? Hur kommer du dit, och vad krävs av dig?

 

  1. Sätt dig ner, ta fram tre pappersark och skriv ner dina mål, kortsiktiga som långsiktiga, på det första pappret. Exempel kan vara ”var vill du vara om 10, 20, 30 år?”, och vilken ekonomi behöver du för att nå detta mål. Lägg pappret framför dig.
  2. Ta ett nytt papper och definiera de problem som finns i din ekonomi idag för att kunna nå dina mål? Har du eventuella skulder, har du skjutit på att börja månadsspara i fonder, eller har en dyr ovana du vill bli av med? Skriv ner detta och lägg pappret det vid sidan av det andra pappret.
  3. Nästa uppgift är att fundera på hur du kan lösa problemen för att nå dina mål. Det kan vara allt från ”ring och förhandla bolåneräntan” och ”starta ett långsiktigt sparande” till att ”sluta röka” och ”rensa ut och sälj gamla kläder”. Lägg detta papper mellan de två papper du har framför dig. Detta är din bro till att nå dina mål. Du ska, och KAN, bygga den där bron för att ta dig till dina kortsiktiga, och långsiktiga mål!

 

Ett tips är att spara pappret med målen och sätta upp på väggen. Alternativt sätt upp något annat som symboliserar dina mål. Är det en resa så sätt upp en bild på resmålet. Är det ett hus, sätt upp en bild på drömhuset! På detta sätt blir du hela tiden påmind om dina mål vilket ger dig en positiv känsla och peppen att fortsätta!

Och kom ihåg, att du ens är inne på en blogg om privatekonomi är ett stort steg i rätt riktning! Du är grym!

 

 

Länkar


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.