Elin hjälper mig få hjärnkoll på pengarna

Jag har haft det stora nöjet att plöja igenom kognitionsvetaren och entreprenören Elin Helanders senaste bok ”Hjärnkoll på pengarna – få råd med dina drömmar”. Här är min sammanfattning av boken. Jag kan även tillägga att jag åtskilliga gånger fick avbryta min läsning eftersom jag ju absolut inte skulle VÄNTA med att göra det där jag skjutit på så länge! Elins bok är en riktigt skön, praktisk, lättläst och inspirerande bok.

Tre korta till Elin Helander:

 1. Varför skrev du boken?

  Jag skrev den här boken för det är en bok jag själv hade velat läsa. Det saknades en bok som beskrev psykologin bakom sparandet och som var skriven för oss vanliga, som nödvändigtvis inte är några investeringshajar eller som sitter i Excel och gör en kalkyl över hela vårt liv (men boken passar även för dessa). Vill vi ändra på vår ekonomi behöver vi ändra på våra beteenden. Jag ville få ut det budskapet och ta in psykologin som en naturligt del av ekonomi. För det hör ihop. Genom ökad förståelse av oss själva kan vi ta bättre ekonomiska beslut.

   

 2. Vad är det viktigaste man ska få med sig efter att man läst din bok?
  Jag vill att man ska känna att detta är något för mig, för sparande och privatekonomi är för alla. Det har bara kommunicerats på fel sätt. Jag vill att efter man har läst min bok ska känna ett ökat ekonomisk självförtroende än vad man hade innan. Det är också den feedback jag får från läsare, så jag tror jag har lyckats :). I boken delar jag med mig av det vi redan vet inom forskningen för att ge personer de rätta verktygen för att förändra sin privatekonomi. Men vi behöver forska ännu mer på ämnet! 

  Mitt arbete på Dreams kan sammanfattas i tre delar och det är att just nå ut med kunskap om detta till gemene man, och se vad för strategier man behöver använda för att nåt ut med denna kunskap. Och att ta in forskning i vår produkt och kommunikation, så vi gör bra och rätt saker. Samtidigt fortsätta forska inom beteendeekonomi för vi behöver lära oss ännu mer om detta ämne. Vi vet för lite idag anser jag.

   

 3. Hur sparar du till ditt framtida jag?
  Målet med mitt sparande är att jag ska se fram emot framtiden och känna att jag kan hantera den, oavsett vad som händer. Känner den tryggheten mår jag bra även här och nu. 

  Jag månadssparar i fonder. Jag har också aktier men köper inte aktivt aktier idag. Min tid räcker just nu inte till att vara så pass engagerad jag vill vara för att köpa aktier. Mitt sparande har jag i Dreams där jag målspar till resor och saker med 1-2 års sparhorisont på vårt sparkonto. För längre sparande så investerar jag pengarna i vår fond. Exempel på längre sparande är ett sommarhus till familjen. Några av sakerna spar jag till själv, och några drömmar i appen har jag gemensamt med min sambo. Jag har också ett eget tjänstepensionssparande via mitt bolag.

   

 

Så får du ”Hjärnkoll på pengarna”

Tänkte först skriva ”recension” med i titeln till detta inlägg, men jag insåg att alla de anteckningar jag gjort knappast skulle kunna leda till en fin, kort och informationsrik recension med allt som skall med i en sådan (det vet jag för övrigt inte, det finns säkert en mall). Tror varken någon utav mina föräldrar, som båda är journalister, eller min bästis Lisa, som är svensklärare, skulle godkänna denna text som en recension. Så låt oss istället kalla den ’en kort genomgång av boken med egna reflektioner’.

Mina anteckningar fyllde rätt mycket mer än detta… 🙂

Jag tror att boken kom i brevlådan någon gång i hösten 2017, eller strax innan jul där, och sedan dess har jag försökt läsa ut den. I etapper ja, men anledningen till att det tagit tid är egentligen att jag hela tiden fått stanna upp och skriva listor, anteckna, eller faktiskt ta tag i att gå in på datorn och göra den där överföringen, eller säga upp det där abonnemanget. Så man kan lugnt säga att denna bok ger en inspiration och motivation till att ändra sitt ekonomiska beteende. Elin lär dig om hur hjärnan fungerar och om hur du kan lura din hjärna för att kunna spara mera. Eller som Elin själv säger: ”Genom ökad förståelse av oss själva kan vi ta bättre ekonomiska beslut.”. Detta är en riktig bra populärvetenskaplig bok och Elin refererar till akademisk forskning på ett enkelt och tydligt sätt som gör att man verkligen känner sig klokare efter att man läst den.

Pengar, känslor & vår lata hjärna

Hela 49% får ångest av att tänka på sin privatekonomi. Jag kan nog säga att jag var en av dessa för några år sedan. Men idag tycker jag bara det är kul att tänka på ekonomi. I boken får du en förklaring på varför det är så svårt att spara. Det är vår hjärna som är så otroligt lat. Den vill ha belöningar nu, nu, nu. Klart det är svårt att få den att fatta att den kommer att få njuta i framtiden om man börjar spara idag. Så hur lurar man hjärnan? Hur hittar man sin motivation?

”Vi har alla något vi vill göra, något vi vill förverkliga, eller en plats vi drömmer om att se..”

Boken ger dig konkreta tips till hur du kan ändra ditt tankemönster. Det som står ut i boken är drömmarna och målen. Dina drömmar och dina mål. Kan du se dig själv, ditt framtida jag, njuta av stranden i Thailand, känna hur fantastiskt det är att sitta på Hollywood Bowl i LA och lyssna på Sting eller gå i  i den där butiken och köpa din drömpryl… Eller vad nu din dröm är. Kan du föreställa dig detta har du redan där skapat en kontakt med ’ditt framtida jag’, och som jag ser det, är detta nyckeln. Går du i stan och ser en sjukt fin klänning för 1000 kr som du gärna vill ha.. men i nästa sekund tänker på den där resan du sparar till. Ja, då är det helt plötsligt mycket enklare att omprioritera, inte köpa den där klänningen utan istället komma ett steg närmare din dröm. Jag kan absolut säga att Elins bok har hjälpt mig ändra tankemönster.

För mig var det även extremt motiverande att läsa om hur min hjärna funkar – jag kunde känna igen mig i så många av de exempel Elin tar upp. Det är t ex både roande och tankeväckande att läsa om hur Elin själv reagerar i en cykelbutik där hon upplever förankringseffekten, en av många tankefällor hon beskriver i boken.

Jag ska bara..

Ja, det är helt plötsligt väldigt mycket annat man är tvungen att göra innan man ska börja plugga till den där tentan, gå ut o springa eller sätta sig ner med den där budgeten…. Det kallas att prokrastinera, och vi känner nog alla igen känslan. När jag pluggade hade jag det aldrig så rent hemma som när jag hade en tenta.. Men som Elin skriver: ”Under en hel livstid kan prokrastinering medföra att vi går miste om miljontals kronor”. Så visst har jag blivit bättre på att inte prokrastinera.

Loss aversion – Förlusträdslan

Rädslan att förlora pengar är större än glädjen vi finner i att vinna pengar”. Här har vi en annan tankefälla. Den är viktig att lära känna, kanske speciellt för att jag tror att det är den som hindrar många från att ta steget och börja investera. Man har bara hört historier om hur mycket folk har förlorat på aktiehandel och allt känns för svårt.. Vad man inte tänker på är att de förmodligen satsat alla pengar på en aktie. Och man tänker nästan aldrig på att man med säkerhet kan se sina pengar minska i värde om man låter dom sitta på ett konto och damma medan inflationen smaskar. Jag brukar säga att det även innebär en risk att inte investera..

Få råd med dina drömmar

Summa summarum. Denna bok ger dig kunskap och verktyg för att du ska komma närmare din dröm och ditt mål. Jag trodde pengar var tråkigt och torrt, något man bara var tvungen att hantera här i livet. Men det är ju pengar som gör att du ”får råd med dina drömmar”. Det är kul, coolt och rätt skönt att hålla på med pengar. Strukturera upp budget, aktieportföljer, spara undan till ett specifikt mål och nå det.

Stort rek på Elins bok från mig. Den kommer berika din bokhylla. Boken ändrade hur jag såg på saker och ting och har helt säkert sparat mig många kronor. Kom igång och skäm bort ditt framtida jag. 🙂

/Linnéa

 

Länkar

Köp Elins bok HÄR (och förresten, blir du medlem i Refunder får du 3% cashback på köpet 🙂 )

Vill du komma igång att investera så hittar du mitt startinlägg HÄR.


 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.